Нови и по-строги санкции за нарушителите на пътя

По-високи глоби и повече отнети точки от Контролните талони за нарушение на пътя, са предвидени в новата и вече действаща наредба. За неправилното изпреварване-нещо, с което пътна полиция се бори от години вече се отнемат не осем точки от контролния талон на водачите, както беше досега, а десет. Мярката ще се налага, обаче, ако е установено, че ситуацията е създала опасност за движението и останалите участници в него.

Каране в насрещното платно по скоростен път вече се наказва с десет точки. При повторно нарушение, пътна полиция отнема 12 точки от талона на водача, нарушил Закона за движение по пътищата. Интересно е да отбележим, че същата санкция е валидна и ако водачът кара в насрещното платно на магистрала. Както знаете макар и да звучи доста странно, е възможно. През последните години в социалните мрежи се появи десетки клипове на шофьори, които съзнателно или не карат в забраненото платно.

Знак "Стоп" и правилото, че независимо дали има автомобили и пешеходци край нас, трябва да спрем е едно от първите неща, които всеки бъдещ шофьор трябва да усвои. Оказва се, обаче, че този знак е често пренебрегван, затова всеки водач, който не спази правилото ще трябва да се раздели с цели осем точки от контролния си талон.

Промени има и по отношение на издаването и броят начислени точки в контролните талони. В промените в наредбата е предвидено младите шофьори да получат максималния брой точки, който е 39, едва две години след като са взели книжка.

Предвиден е и вариант за възстановяването им. Това ще се случва след преминато допълнително обучение. Важно условие, обаче е, че то не трябва да е повече от веднъж годишно. Друго изискване е водачът да е платил глобите изрядно в срок от един месец от влизането в сила на наказателното постановление.

Заложена е и възможност за служебно възстановяване след изтичане на две години, считано от датата, на която е влязло в сила последното наказателно постановление.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно