След успешната операция на КПКОНПИ и Специализираната прокуратура
С държавата или зад корупцията?
Ако институциите стигнат по-нагоре в корупционната йерархия, то несъмнено ще станат обект на още по-ожесточена пропаганда. Ще съумеят ли да удържат на натиска? И на чия страна ще застане българското общество?
С държавата или зад корупцията?

Десислава Иванчева и Биляна Христова-Петрова на заседанието на Апелативния специализиран наказателен съд, третият задържан - Петко Дюлгеров отказва да бъде фотографиран, снимка: БГНЕС

През отминалата седмица стана ясно, че първият етап от най-знаковата дотук съвместна операция на новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и Специализираната прокуратура на тема "борба срещу корупцията по високите етажи на властта" приключи с успех за държавата и институциите.

Какво се случи?

В четвъртък тричленен състав на Апелативния специализиран съд потвърди най-тежката мярка "задържане под стража", която първата инстанция, в лицето на съдията от Спецсъда Пламен Панайотов, наложи на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, обвинена за корупционно действие в особено големи размери (за което Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 10 до 30 години). В ареста остават нейната заместничка Биляна Петрова и бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, които са обвинени, че са подпомагали грубото нарушение на закона от страна на районния кмет.

Магистратите от втората инстанция на Спецсъда на практика приеха доводите на прокуратурата – "доказателствата потвърждават наличието на обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили престъплението, в което са обвинени", както заяви пред съда прокурор Рангелов.

А обоснованото предположение на прокурори и съдии се дължеше и на представените нови факти по скандалния случай. Сред които:

-         Записи на разговори, събрани със специални разузнавателни средства, в които Иванчева казва: "Поставили сме го на колене. Няма да пусна преписката, докато не плати." (става дума за рекетирания автор на сигнала до КПКОНПИ Александър Ваклин).

-         Доказателства за срещи между тримата обвиняеми – Иванчева, Петрова, Дюлгеров, на които се е изготвяла стратегията по изнудването (включително дати, часове и места, свързани с организацията на искания подкуп).

-         Свидетелски показания, водещи до неоспоримия извод, че Иванчева системно е бавила преписки, стигнали до нея, или е изземвала такива, по които е имало движение.

Основно на база на това (но и не само) Апелативният специализиран наказателен съд реши, че доводите на защитата не са основателни, както и че няма основания първоинстанционният акт на съдия Панайотов (атакуван с несъстоятелния и будещ присмех аргумент, че е бивш колега на Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ) да се приеме за необоснован, както се твърди в жалбите на защитата.

Какво се случи, обаче, преди заседанието на втората инстанция в четвъртък?

Повече от седмица КПКОНПИ и Специализираната прокуратура бяха подложени на артилерийски обстрел в най-големите български медии. Девет дни (от ареста на Иванчева до произнасянето на втората инстанция) телевизии, радиа, сайтове и вестници публикуваха от сутрин до вечер мнения, анализи и становища на всевъзможни юристи, политици, граждани и каквито са намерили експерти, които да коментират казуса "Иванчева" в силно негативни за държавните институции цветове. Логично, една от големите социологически агенции публикува данни, според които за голям процент от българите кметицата е жертва на постановка. Съвсем естествено – това бе посланието, изфабрикувано след ожесточена пропаганда от ефира и честотите на електронните медии, влизащи всекидневно в домовете на всички български граждани. Съвсем естествена е и незавидната ни позиция във всички медийни класации за свобода на словото. Защото у нас няма свобода, а цари цинична слободия, внушават се манипулации, изопачават се факти.

Стигна се дотам най-гледаната българска телевизия да подарява (или продава?) в публицистичния си прайм ефир самостоятелно интервю на провален политик, получил 22 преференции при последното си явяване на парламентарни избори. Същият днес е обявен като "ПиАр на Иванчева", получаващ (по силата на кой член от Закона за радио и телевизия?) право на отговор от нейно име, защото административният ръководител на спецпрокуратурата Иван Гешев си е позволил да отговори на пропагандната машина и медиите-бухалки, биещи от сутрин до вечер по държавното обвинение.

Да припомним, че искащият право на отговор от името на Иванчева не е неин адвокат, а общински служител, получаващ заплатата си (А дали е назначен според правилата след конкурс? Дали разполага с изряден трудов договор? Плаща ли осигуровки и какви?) от нашите данъци. Оказва се, че ние го издържаме, за да обижда каруцарски в национален ефир, плащаме му да хули и клейми с недостойни изрази и епитети представителите на държавата, призвани да бранят обществения, т.е. нашия интерес.

(Нека стане ясно, че обвиняемият има право на адвокатска защита. Очевидно, в този случай част от стратегията на защитника е турът пред микрофоните, изнасяйки пледоарии по студията. Негово право е да прави шоу, да мести процеса от съдебната зала в ефира под прожекторите. Дали идеята е ефективна - това преценява клиентът. Но тук не говорим за защитата на адвокатите от обвиненията, а за координирано и мащабно нападение, през медиите, срещу обвиненията). Шоуто продължава: докато този коментар се подготвяше, научихме, че фамилията на Иванчева тръгнала да събира дарения за нейната гаранция. Странно, от къде семейството на арестуваната кметица знае, че съдът ще я пусне под гаранция и кога? Същият служител на държавна хранилка е и част от ръководството на участник в новосформирана с 2,96% антипрокурорска коалиция. Тя също се включи в атаката срещу държавните органи. 

Извънпарламентарни политици призоваха главният прокурор да бъде наказан, защото според тях направил политически изказвания, когато защитавал работата на своите подчинени. Жалко, че ползващите се с доверието на малко над два процента от българското общество не бяха толкова принципни, когато председателят на Върховния касационен съд призоваваше за промяна в Конституцията и изваждане на прокуратурата от съдебната власт; когато организираше политически протести на стълбите пред Съдебната палата, насочени срещу гласувани в парламента закони; когато участваше в предизборни мероприятия; когато изтърка плочките между "Дондуков 1" и "Дондуков" 2, в опит да забърка премиера и президента в своята лична битка срещу неудобния му главен обвинител.

Явно някой иска да запуши устата на вършещите работата си институции. Този някой застана видимо зад Иванчева, помогна й с целия си ресурс. Отново нищо изненадващо. Хората, които подкрепиха уличената в корупция кметица на "Младост", бяха стълбовете на едно прочуло се с гранд корупция и далавери управление на всички държавни нива (законодателна, изпълнителна, съдебна, президент, медии) преди точно 20 години (прогонено от българския народ почти с камъни, заради стотиците примери за корупционни действия). Днес те са изгубили значителна част от позициите си, но се опитват да ги възстановят. По всичко личи, че първият етап от възвръщането на загубеното бе опитът за победа в София на местните избори догодина. Затова им трябваше проектът "Иванчева". Но се провалиха. Един арест унищожи брилянтно замислената схема.

Провали се и защитата на Десислава Иванчева, въпреки че на амбразурата организирано се метнаха десетки (не)зависими говорители, рецитирайки в унес опорни точки. А доказателствата стават все повече и по-солидни, появиха се информации, че и строителни предприемачи, изнудвани от местната администрация, са готови да говорят пред властите.

И за нейните апологети днес остана единствено бясната атака срещу държавното обвинение и КПКОНПИ. С цел системното насаждане на внушението: "каквото и да направят Цацаров-Гешев-Георгиев, то е лошо, защото не го правим ние". Което впрочем бе и основна задача на милионите, похарчени от едри бизнесмени, клиенти на Темида, за създаване и поддръжка на антипрокурорски 2,96% партии, медии, НПО-та и прочие мрежи за рушене на авторитета на институциите.

Изискващата солидно финансиране кампания по дискредитирането на КПКОНПИ и прокуратурата е част от защитна стратегия на олигархията, но и алиби за всеки властимащ, който е пристъпил законите. Оттук насетне всеки ще се оправдава, че е жертва на постановка (както апропо се оправдават и 99% от излежаващите присъдите си лишаване от свобода в затворите по света и у нас). А българските граждани, вместо да подкрепят институциите, ще бъдат манипулирани с лъжите и клеветите на нарушаващите законите.

И все пак – всеки самозабравил се чиновник (на нисък, среден или висок пост) ще има едно наум. Защото институциите показаха, че могат да проведат брилянтна и изпипана по буквата на закона операция за залавянето на уличен с подкуп администратор на висока властова позиция. С други думи - по-малко от половин година след критиките на правосъдния еврокомисар Вера Йоурова държавата показа, че може и знае как да се бори с корупцията по високите етажи на властта. Липсата на което бе повод години наред да понасяме множество, донякъде справедливи, упреци от европейските ни партньори.

Сега предстои да видим:

Дали обвинителният акт ще бъде внесен навреме в съда. 

Ще осигурят ли поправките в НПК бърз процес срещу уличената в корупция кметица и нейните съучастници?

Ще започне ли бързо делото? 

Ще бъде ли предотвратено шиканирането на процеса и безкрайните отлагания?

Ще има ли знакова присъда за знакова корупция? 

Точно както години наред ни призоваваха всички – от брюкселските чиновници до феновете на "румънския модел".

Ще видим ли нови арести? 

Ще продължи ли битката с корупцията – без цвят и партийна принадлежност?

Имаме ли ние самите, като общество, воля за борба с корупцията? 

Готови ли сме да защитим своите институции, за да ни защитят и те нас?  

Ще ги оставим ли да работят?

Видяхме ефектите от битката с корупцията под формата на грандиозна атака срещу специализираната прокуратура и КПКОНПИ. И то само заради един арест на един районен кмет. Макар и видимо подкрепена, Иванчева без съмнение е второстепенен партньор, периферия на атакуващите държавата в неспирните им опити да овладеят институциите й. Ако държавата стигне по-нагоре в корупционната йерархия, то несъмнено ще стане обект на още по-ожесточена пропаганда. Ще съумее ли да удържи на натиска? И на чия страна ще застане българското общество - с държавата или зад корупцията?

Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.

"Правен свят" е готов да публикува и други мнения по темата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
22
Желязко Каруцаров
|
нерегистриран
03 май 2018, 17:08
1
0
До коментар [#20] от "Пак до Даниелчо:":
Даниелчо, приеми, че съм съгласен за вината на Иванчева за искания подкуп. Прокуратурата казва, че всичко е било съгласно закона. Разбирам от това изказване, че стоенето една телевизия да заснима доста часове, защото се описвали копюрите е точно по закона.
Аз питам, ако беше пороен дъжд и ураганен вятър или виелица при минус 15 през февруари примерно, как ще се спази закона да се описват до автомобил:))) Ако 2018 г. при тези технологии не може да се филмират в присъствието на адвокатите и поемни лица парите - тогава сме още ... 1960 г.)))) Ега ти закона.
Аз филмирах едно количество копюри и за 560 броя са необходими не повече от 30 минути. Що се отнася, че час и половина са търсили парите - съветът ми е да хващат автоджамбази, защото за половин час ще разглобят автомобила и нищо няма да е скрито. Ако кмета беше ползвала услугите на телефонен измамник - може би нямаше да бъде изловена. Накратко - нищо и половина. Ако Иванчева е поискала сумата и съдът я оневини - ега ти и брилянтната операция. Ще поживеем и ще видим.
Има по-важен въпрос - дали КОМПИ разчитат, така да борят корупцията, защото така в брой да си подават пари са само Иванчева и министърът от Русия:)))) Другите големци така я подреждат, че конкурса печели точната фирма и подизпълнители са точните хора. И как ще преборите такава се пита :))))
Който не е удобен и иска да участва - може да бъде подсетен, че има едни нещица, които ще го затруднят . Как се доказва такава схема:))) Никак нали ??? Голяма борба ще пада :)))

Даниелка да ми надуе кавала, кавала още дудука.
21
|
нерегистриран
02 май 2018, 10:00
2
0
До коментар [#18] от "реформа":
Пълна промяна в съдебната система. Незабавно премахване на всички върхови магистрати. Като се започне от Цацаров, ВСС, ИВСС, председатели на върховни, градски и районни съдилища, ДАНС, НслС и т.н.Това е единствения начин да се освободим от геноцида. Избор на нови смели, достойни магистрати с морал и професионализъм.


И каква полза, след като Катето и Цецка ще изтърват да избягат от затвора, всички вкарани от смелите и достойни магистрати, с морал и професионализъм? Те ще ги вкарват, Бойко, Катето и Цецка ще ги пускат да избягат?
Нали все пак идеята е корумпираните, бандитите и мафиотите да са в затвора, а не просто на някакво хвърчащо листче да пише, че са осъдени, а на друго, че се издирват, ама тъй като са във къщата на Росен Горския от МВР не могат да ги намерят?
20
Пак до Даниелчо:
|
нерегистриран
02 май 2018, 03:27
3
0
Даниелчо, приеми, че съм съгласен за вината на Иванчева за искания подкуп. Прокуратурата казва, че всичко е било съгласно закона. Разбирам от това изказване, че стоенето една телевизия да заснима доста часове, защото се описвали копюрите е точно по закона.
Аз питам, ако беше пороен дъжд и ураганен вятър или виелица при минус 15 през февруари примерно, как ще се спази закона да се описват до автомобил:))) Ако 2018 г. при тези технологии не може да се филмират в присъствието на адвокатите и поемни лица парите - тогава сме още ... 1960 г.)))) Ега ти закона.
Аз филмирах едно количество копюри и за 560 броя са необходими не повече от 30 минути. Що се отнася, че час и половина са търсили парите - съветът ми е да хващат автоджамбази, защото за половин час ще разглобят автомобила и нищо няма да е скрито. Ако кмета беше ползвала услугите на телефонен измамник - може би нямаше да бъде изловена. Накратко - нищо и половина. Ако Иванчева е поискала сумата и съдът я оневини - ега ти и брилянтната операция. Ще поживеем и ще видим.
Има по-важен въпрос - дали КОМПИ разчитат, така да борят корупцията, защото така в брой да си подават пари са само Иванчева и министърът от Русия:)))) Другите големци така я подреждат, че конкурса печели точната фирма и подизпълнители са точните хора. И как ще преборите такава се пита :))))
Който не е удобен и иска да участва - може да бъде подсетен, че има едни нещица, които ще го затруднят . Как се доказва такава схема:))) Никак нали ??? Голяма борба ще пада :)))
19
До Даниелчо
|
нерегистриран
02 май 2018, 03:11
4
0
Имам въпрос, като не коментирам искан подкуп от кмета.
В колко часа я задържаха и в колко часа кмета имаше възможност да позвъни на адвокат.
18
реформа
|
нерегистриран
01 май 2018, 13:40
4
-1
Пълна промяна в съдебната система. Незабавно премахване на всички върхови магистрати. Като се започне от Цацаров, ВСС, ИВСС, председатели на върховни, градски и районни съдилища, ДАНС, НслС и т.н.Това е единствения начин да се освободим от геноцида. Избор на нови смели, достойни магистрати с морал и професионализъм.
17
истина
|
нерегистриран
01 май 2018, 13:21
6
0
Ще повярвам на този Пламен Георгиев, ако върже белезниците първо на Цацаров, Борисов и Пеевски! Ако ли не, той е техен съучастник. Това е!
16
ттт
|
нерегистриран
01 май 2018, 09:52
7
0
"съвсем естествено" е прав на 100%.Да арестуват от висшите етажи на ГЕРБ-министри,политици и пр.,шефове на прокуратури и съдилища-и тогава ще им се поклоним.Разбира се в случая подкупа е изключително голям,но нивото на Иванчева-не толкова значително.Затова хората не вярват,а го приемат за "пушилка".Легенди се носят във всяко населено място за кметове,прокурори, съдии и полицейски началници,че са корумпирани.И какво е хванато.Нищо.
12
"Съвсем естествено"
|
нерегистриран
30 април 2018, 11:48
18
0
голяма част от българите ще подкрепят държавата, ако сред арестуваните са някои от т.н. "знакови" политици, с лесно запомнящи се имена, а не някаква си Иванчева, която очевидно не е лицето на корупцията у нас!
11
|
нерегистриран
30 април 2018, 11:45
5
-5
До коментар [#9] от "КОНПИ-р":
Дали е успешна операцията ще се разбере след като съдът прочете присъдата. Още е много рано да се дават подобни оценки..


А ако я прочете някоя гнила ябълка ръководена от и.д. мъжът на един Черен лебед?
10
Работническо дело
|
нерегистриран
30 април 2018, 11:35
10
-2
Миналата седмица написах , че Даниелчо плаче да пише за "Работническо дело" , но за съжаление този вестник вече го няма ....Късно си се родил другарю !
Не мога да повярвам , че 30 години след 1989 г пак чета подобни писмени бълвочи - тъпи , пристрастни , устремени , продажни , указващи единствената истина.

Защо са тези обиди към всеки изказал различно мнение ? Защо да нямаме право да се съмняваме , че Великата Прокуратура си е свършила добре работата ? Толкова пъти сме я виждали да се издъни , толкова престъпници се отърваха ....Покажете резултати - влезли в сила присъди - пък тогава се хвалете . Още е рано , много рано . На крива прокуратура народът й пречи.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно