Прокурорът, който няма да сключва сделки с корумпирани*
Иван Гешев умее да говори с образен език, без да погазва презумпцията за невинност
Прокурорът, който няма да сключва сделки с корумпирани*

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, снимка: БГНЕС

Ако в 15 ч е в съдебна зала, облечен в червена тога и поддържа обвинението срещу банкера Цветан Василев за източването на КТБ, в 15,20 ч може да го видите в костюм и вратовръзка на ул. "Аксаков" пред сградата на данъчните в София, за да е при разследващите, които търсят доказателства за корупция в кабинетите на инспекторите. Шефът на спецпрокурорите Иван Гешев не е Батман. Колегите му обаче потвърждават, че той е много енергичен в работата си, макар че голяма част от времето му отива в административни задачи.

С образен език и без да погазва презумцията за невиновност - че всеки се смята за невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда, Гешев разказва за разследванията на прокуратурата. Негови са репликите за задържаните за рекорден подкуп от 70 хил. евро Десислава Иванчева, кметица на "Младост", и заместничката ѝ Биляна Петрова: "Двете светнаха като коледни елхи. Тоест има доказателства, че са пипали парите"

Интересни са и разсъжденията на Гешев защо в нощното шкафче на кмета на Септември Марин Рачев има документи от ДАНС: "Според мен няма законово обяснение защо тези документи са там. Може би с научна цел! Да не би кметът да пише дисертация за купуване на гласове? Може би пък е искал да повиши общата си култура".

Той оглави Специализираната прокуратура през 2016 г., след като Висшият съдебен съвет го избра от раз. Преди да стане прокурор, е бил полицай и следовател. Известен е като прокурора по делото КТБ. Неотдавна Гешев се зарече, че споразумения за корупция по високите етажи няма да има. "Там борбата ще е до последно! Запори, изземвания, възбрани на имоти, репутационен проблем и каквото още се сетите", обясни той, след като от 5 ноември м.г. 

Специализираната прокуратура освен дела за престъпни групи, тероризъм и шпионаж, разследва и за корупция депутати, министри, шефове на агенции и комисии и др. С тези думи той отвърна и на критиките, че заради споразумения с прокуратурата криминалните бандити се отървават от тежки наказания. "По делата за корупция почти никой не се признава за виновен, но голяма част от криминалната престъпност е осчетоводила ареста и затвора като част от бизнеса си. На подсъдимия му е ясно, че трябва да сключи споразумение... И колкото по-малко затвор, толкова по на сметка е, за да може да излезе", обясни за логиката на бандитските босове прокурорът.

402 са били заведените преписки за висша корупция от ноември до април т.г. Най-много - 1/4 от тях, са за престъпления, извършени от кметове, зам.-кметове и общински съветници. 270 са били осъдените след споразумения или обвинителни актове на Специализираната прокуратура през 2017 г. В сравнение с 2016 г. те са били 136, а през 2015 г. – 175 души. Една от окончателните присъди, която Гешев подчертава, е срещу българина с австралийски паспорт Иван Захариев-Джон Терориста. Той лежи 2 г. и половина в затвора, тъй като бе осъден по първото дело у нас за обучение в тероризъм.

Но ако оставим това настрана, всеки, който познава Гешев, ще ви каже, че той е земен и забавен човек. Колкото и суров да изглежда понякога, той има изключително чувство за хумор. Израснал е със семейството си в столичния кв. "Младост". За добро или за лошо, едно от най-големите дела за подкупи е именно за порочни практики в "Младост" срещу кметицата на района.

Делото КТБ не е смисълът на живота му

Името на Гешев стана известно най-вече с това, че е прокурор по делото за източване на над 2,5 млрд. лв. от КТБ. "За мен делото КТБ не е смисълът на живота ми. Просто бях връзката на разследващия екип с медиите да обяснявам на хората какво сме свършили, като избегна сложната терминология", каза неотдавна пред "24 часа" Гешев. Делото, по което основен подсъдим е банкерът Цветан Василев, мина разпоредителното заседание в спецсъда. На него стана ясно, че първата инстанция няма да връща папките на прокуратурата заради процесуални грешки. Повече от 3 г. Сърбия не решава дали да екстрадира у нас Василев и заради това делото срещу него ще се води задочно. Гешев е на мнение, че банкерът и защитата му искат да превърнат процеса в политически.

Колегата

Той е човек с неизчерпаема енергия, винаги е мотивиран да изведе нещата докрай, казва за Гешев говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. "За щастие, тежката ни професия не го прави потиснат, разочарован и черноглед. Не е груб с хората", добавя прокурорката от Върховната касационна прокуратура. Тя отличава и качествата му като ръководител на спецпрокурорите: "Във всяко разследване той оценява колегите си, с които работи."

Съюзникът

Иван Гешев е преди всичко професионалист - прокурор от кариерата, казва за него шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. "С него се комуникира изключително лесно и в този смисъл ГДБОП има много добри връзки със Специализираната прокуратура", допълва Спиридонов. Като доказателство посочва многото на брой акции. "Ежедневно сме в контакт - всеки един проблем го решаваме в движение, а не си пишем писма, както правим с повечето държавни структури", обяснява още шефът на антимафиотите.

Книгите

Шефът на спецпрокурорите не чете криминални романи. Харесва фентъзи заглавия като "Колелото на времето" на Робърт Джордан, "Песен за огън и лед" на Джордж Р. Р. Мартин, "Съдбата на шута" на Робин Хоб, както и исторически романи."Последните години не ми остава много време за четене", признава той.

*Материалът препечатваме от в-к "24 часа".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
18
boiko
|
нерегистриран
02 май 2018, 18:20
15
-2
Какъв е смисъла непрестанно да препечатвате подбни оди я от Труд я пт 24часа? Минути за реклама ли са това? Това са му задълженията и затова получава заплата и то не малка, та да го превъзнасяте! Или изпълни някоя поръчка и за награда похвала у вестнико!
17
?
|
нерегистриран
02 май 2018, 17:34
8
0
Нещо ми се губи номерация в коментарите. Случайно ли е? ;)
16
Така е,
|
нерегистриран
02 май 2018, 14:48
22
-1
няма да сключи сделка, защото никой не му предлага такава....
14
|
нерегистриран
02 май 2018, 13:01
25
-2
Много му лъскат имиджа на този. Да не го готвят за някъде? На мен лично ми прилича на поредния кадър от гвардията на яйцевидните глави начело с Цвъ Цвъ.
12
Tribus Verbis
|
нерегистриран
02 май 2018, 10:52
18
-1
"-Тате, какво е Батман?
- Батман през деня ходи на работа облечен с костюм като обикновен човек, а вечер се преоблича, маскира и излиза по улиците да помага на хората.
- Значи като чичо Го/е/шо??
- Не, синко, чичо ти Гошо е травестит."
И те така, те .....
Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна!
11
|
нерегистриран
02 май 2018, 10:03
35
-2
Все едно гледам вечерни новини за КИМ ЧЕН УН
10
До 7
|
нерегистриран
02 май 2018, 09:57
14
-3
Той авторът говори за общите сделки, не специалните.
9
Явно
|
нерегистриран
02 май 2018, 09:45
31
-5
интимната цел на авторите на дописката е да направят прокуратурата за смях. За съжаление. За да го постигнат, достатъчно е само да продължат в този нелеп одиозен жанр. Той така сигурно води към резултата, че даже няма нужда от саркастични коментари за засилване на ефекта.
8
|
нерегистриран
02 май 2018, 09:35
32
-5
Това е новият Роман Василев на цццацаратурата. Добре е тази структура да работи, а не да бърбори. Пак ще плащаме заради този пишман батман и тъпите му изказвания. Заради такива като него хората осмиват и не вярват на прокуратурата.
7
знаещ
|
нерегистриран
02 май 2018, 09:11
29
-1
Естествено, че няма да сключва сделки- законът му го забранява. За сведение за неграмотниците- прочетете чл. 381, ал.2 НПК........
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно