След като е изтърпял половината от 20-годишната си присъда за убийство на български студент
Джок Полфрийман иска предсрочно освобождаване от затвора
В четвъртък съдия Руси Алексиев от СГС ще реши дали номинираният в класацията на БХК "Човек на годината" се е "поправил"
Джок Полфрийман иска предсрочно освобождаване от затвора

Съдия Руси Алексиев от Софийски градски съд (СГС) ще разгледа в четвъртък молбата на австралиеца Джок Полфрийман, който излежава 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов в центъра на София през 2007 година. Тогава ранен бе и Антон Захариев, приятел на убития.

В ранните часове на 28 декември 2007 г. 21-годишният Полфрийман влиза в конфликт с група от 16 души, сред които и убитият 20-годишен студент Андрей Монов. По време на схватката австралиецът намушква с нож Монов, като оръжието засяга гръдния му кош, левия бял дроб и сърцето. Студентът умира по-късно от раните си. Убийството на 20-годишният студент предизвика бурна обществена реакция и протести.

Защитната теза на Полфрийман тогава бе, че се е притекъл на помощ, след като видял как младежи повалят на земята човек от ромски произход. През август 2011 година обаче Върховният касационен съд потвърди присъдата от 20 години затвор за австралиеца.

През ноември 2016 година Полфрийман успя да осъди България в Европейския съд по правата на човека и да получи 3500 евро обезщетение. След като се бе оплакал от наложено му дисциплинарно наказание от ГД "Изпълнение на наказанията", ЕСПЧ реши, че в случая има "нарушение на правото на свобода на изразяването".

В последствие зад решетките той се зае с активна дейност по председателстване на Българското затворническо сдружение на реабилитация и защита на правата на затворниците. Заради правозащитната си дейност през 2015 г. бе номиниран от Българския хелзинкски комитет (БХК) за "Човек на годината", което предизвика обществено недоволство. След протести от страна на близките на загиналия Монов, ръководителят на БХК Красимир Кънев, който бе и един от защитниците на правата на Полфрийман пред Европейския съд за правата на човека, оттегли номинацията.

Предстои решението на съдия Алексиев дали Полфрийман  се е "поправил".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
|
нерегистриран
17 май 2018, 09:59
2
0
"Полфрийман влиза в конфликт с група от 16 души, сред които и убитият 20-годишен студент Андрей Монов."

Схватката очевидно е била равностойна! А нали уж родните патриоти предлагаха да има неизбежна отбрана дори нападателите да са 2, а не чак 16 - както в случая.
Предполагам, че 15-те хулигана не са получили никакво наказание, а са продължили да пребиват български граждани!
9
страничен наблюдател
|
нерегистриран
16 май 2018, 21:57
2
0
За да не използвам все пак грубото "лъжа", само ще отбележа, че публикацията започва с груба неистина, и тя е, че, първо, не се изтърпява "присъда" /присъдата е вид съдебен акт и няма как да се "изтърпява"/ - изтърпява се наложено с влязла в сила присъда НАКАЗАНИЕ, и второ, Полфрийман е изтърпял половината от наложеното му с влязла сила присъда наказание с изтичането на деня 28 декември 2017 г. Който иска, нека провери...
6
БХК
|
нерегистриран
16 май 2018, 15:11
5
-2
Фарисеите защитници на цигани, убийци, изнасилвачи и вся остальная сволочь. Естествено "без пари", а за сините им очи!

Орбан е на 100% прав. Къде е БХК да защити правото на цял "Младост" да бъде управляван от избран кмет, а? Или по това време е бил на свиждане на някой избеГалев през парадния вход на ЦСЗ? А може би е получавал поредните инструкции на ул. "Козяк", а?

5
ЧОВЕКЪТ на годината според "БХК" и Красимир Кънчев
|
нерегистриран
16 май 2018, 13:54
8
-1
Пол- убиецът на български гражданин, най-достойният симпатизант на Български Хелзинкски комитет "БХК" - Красимир Кънчев . Нека никога не забравяме този факт.

Заедно с другите проявления на комитета - в контраст с неговите бездействия.

И в случай на нужда, да му отдадем нужното уважение/ на Кънчев/.
4
|
нерегистриран
16 май 2018, 13:28
5
-9
"за убийството на студента Андрей Монов в центъра на София през 2007 година"

Този студент да не е бил убит докато е бил на лекции и си е водел тихичко записки или докато е четял в библиотеката?
Да не би случайно да става дума не за студент, а за футболен хулиган, от рода на "студента" Любо:

"Окръжният съд във Велико Търново постанови 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок за сина на преподавателска фамилия, който причинил смъртта на мъж без причина. Магистратите в петък отредиха още Любомир Дерменджиев да плати 100 000 лева кръвнина на зачернената майка на жертвата, както и разноски по делото от 4500 лева, съобщава "Борба"."

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/kriminalni/nakazanie/shok-vv-veliko-trnovo-studentt-lyubo-koyto-ubi-s-edin-udar-khristomir-poluchi-uslovna-prisda_news573528.html

За самоотбрана - 20 години, за умишлено убийство по хулигански подбуди - 3 години условно.
И после разправят, че в България имало правосъдие.
3
INRI
|
нерегистриран
16 май 2018, 11:53
5
-2
До коментар [#2] от "нерегистриран"Поправил" се е!":
Колкото са се "поправили" евреите които след две хилядолетия ПАК си искат Ерусалим за столица. И си имат Голям Сатана с всичките му атрибути - ЕСПЧ и т.н. и т.н.

Четете Карл Шмит, юрист от класа и сой, а не разни безобразни "безсребърници" и "зелени патриоти", като Красимир Кънев.
СПОКО! Руси Алексиев, като експрокурор е дашен. Естествено в насрещна престация. Това е "публична тайна".
2
"Поправил" се е!
|
нерегистриран
16 май 2018, 11:37
7
-3
Колкото са се "поправили" евреите които след две хилядолетия ПАК си искат Ерусалим за столица. И си имат Голям Сатана с всичките му атрибути - ЕСПЧ и т.н. и т.н.

Четете Карл Шмит, юрист от класа и сой, а не разни безобразни "безсребърници" и "зелени патриоти", като Красимир Кънев.
1
Мунчо
|
нерегистриран
16 май 2018, 11:33
5
-6
Руси Алексиев е тотално корумпиран. Вероятно ще получи нещичко отвън "за услугата"!

ДЕЛА, ДЕЛА И ПАК ДЕЛА - ПАРИ, ПАРИ И ПАК ПАРИ:

С настоящия темп от по 10 милиона на тримесечен транш, догодина сумата ще надхвърли половин милиард.

Издръжката се отпуска от 2002 г. насам, но основната част – над 400 млн. лв., са раздадени през последното десетилетие.

За първите десет години размерът на субсидиите е скочил над 11 пъти – от 4,5 млн., докато е левче на глас, до 50,5 млн., когато е 12 лв. на действителна бюлетина.

Парите са увеличавани на четири пъти със закон и на шест пъти автоматично, с постановление – докато се изчисляват като процент от минималната работна заплата.

Намалявани са само на два пъти – еднократно за 2010 г. с 15% и с един лев на глас от 2014-а насам.

Големият скок на държавната издръжка беше комбиниран и оправдан с въвеждането на ограничения – забрана за дарения от фирми и нисък праг на даренията от граждани.

Вярно, преди това срещу мижави суми (поне в официалната си част) някои близки до партиите дружества получаваха големи бонуси. А какво се промени след това? Просто този ценен източник на информация – списъкът с дружествата-дарители, вече го няма…

Запазени бяха останалите възможни източници на приходи – членски внос, дарение до 10 хил. лв. годишно на човек, завещания, собствени имоти, издателска дейност, кредити от банки до определен размер.

Само че от онази сценка, когато Бойко Борисов и Цветан Цветанов залагаха апартаменти за кампанията на ГЕРБ, изминаха… 144 милиона лева.

Толкова са постъпили от 2009 г. до момента по сметките на партията от сметките на финансовото министерство. Ако на някого числото му се струва съмнително, може сам да го пресметне на сайта на Сметната палата от документите с подписа на Цветанов.

На „Позитано“ времената, когато нямаше пари за тока и пленумът мръзнеше в киносалона, също отдавна са в историята. За същия период социалистическата партия е прибрала над 67 милиона лева от държавата плюс още около 15 в предходните 7 години.

Апаратът на столетницата миналата година е захранен с над 3 милиона, 5,5 милиона са похарчени за „външни услуги“, половин милион за „други разходи“ и т.н., всичко: 9 716 000 лв.

И въпреки че беше изборна година, партията пак не се е охарчила сериозно, защото за 2017 г. има 12 680 000 лв. приходи, от които десет милиона и половина субсидия.

На Нова година Корнелия Нинова и компания са гръмнали шампанското с 4 милиона в партийните сметки и 650 хиляди в партийните каси. А БСП е била на минус само преди три години.

Въпреки това шампанското може би им е нагарчало, защото в същия момент ГЕРБ е имала 17 милиона по сметките си, с 4 повече от предходната година. Най-голямата партия е получила 14,5 милиона издръжка и е отделила за заплати цели 5 от тях и други 6 за изборни и други разходи. Да не забравим, дарила е 300 хил. лв…

Членски внос ли – вече само БСП сериозно събира такъв (1 139 000 лв.), макар че, както стана ясно, моментално може да си позволи да спре. В ГЕРБ е 2 лв. годишно и пак очевидно не се изисква кой знае колко стриктно, след като са събрани само 110 хиляди лв.

Волен Сидеров пък изобщо не се занимава с такива дреболии, даже и дарения не му трябват. Беше време, когато от безпаричие щеше да спира партийния вестник, а сега издържа и телевизия и пак са му останали 900 хил. (не рубли, лева), като е теглил чертата за 2017 г. 714 000 лв. от които се държат кеш и, ако пожелаят, атакистите могат редовно да провеждат партийни мероприятия в „Къщата с часовника“ (че „Крим“ вече го няма), да организират плажен конгрес на Варадеро или пък лидерът им да управлява партията от хотел „Четири сезона“.

„Резултатът от нестопанската дейност на Политическа партия „Воля” за 2017 година е положителен в размер на 1412 хил. лв.“ – цитат от написания в търговски стил годишен финансов отчет на…, да кажем „формацията“. Трябва да е някакъв похват от другите бизнеси на Веселин Марешки – на книга разходите общо са едва 240 хил. лв. Всъщност, защо не, след като тази т.нар. партия миналата година не е разкрила никакви структури и е провела конгрес, за който никой не разбра.

Да не забравим някого – ВМРО е „напред“ с 548 хил. лв. С толкова повече е завършила 2017-а спрямо 2016-а, общо 1 863 000 лв., от които 800 хил. Красимир Каракачанов държи в трезор.

Миналата година Валери Симеонов е похарчил 306 000 лв. за реклама и 368 000 лв. за информационно медийно обслужване, 169 000 по граждански договори и 101 000 за консултантски услуги. И пак му е останал милион в резерв.

Звучи като майтап, но единствената партия „на минус“ за миналата година е ДПС. Със субсидия от 4,5 млн. и още половин милион приходи през 2017 г. е похарчила 6 млн. Но всичко е точно, защото е имала близо 5,5 млн. лв. резерви и само леко ги е стопила.

В обобщение – през 2017 г. с парите от държавните субсидии партиите са имали възможност да платят кампаниите си за парламентарните избори, да покрият всичките си останали разходи и пак са им останали общо 6 милиона лева.

Демокрацията е скъпо удоволствие, ще повтори някой изтъркания рефрен. Е, оказва се, че от българската демокрация по-скъпо нЕма.

Това показа изследване на студентската програма за законодателни проучвания на Народното събрание (отличници от горните курсове, владеещи чужди езици, под ръководството на авторитетен преподавател в съответната област), обхванало Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Португалия, Румъния, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Чехия, Швеция, отчасти Испания и Италия плюс Швейцария. Вижте го, заслужава си, резюме е публикувано на сайта на НС. От всичките описани „тарифи“ в тези 24 европейски държави по-висока от българската е само субсидията във… Финландия – 12,5 евро на глас.

В над два пъти по-голямата Румъния издръжката е 0,04% от приходите в държавния бюджет, което прави горе-долу колкото е у нас.

В Германия е 1 евро на глас до 4 млн. получени гласа и по 0,83 евро за всеки следващ плюс 45 евроцента за всяко евро получено дарение, като то трябва да не надхвърля 3300 евро. В Белгия е 1,25 евро на глас плюс 125 000 евро на партия. В Австрия е 218 000 евро на парламентарна партия и 2,5 евро на глас еднократно за извънпарламентарните партии плюс 2 евро за кампания за евровот. В Португалия е 1/135 от минималнта работна заплата (у нас беше 5%), но и това им се е сторило много и от 3,15 евро субсидията е намалена до 2,84 евро. В Естония, забележете, субсидии получават само извънпарламентарните партии – по 10 хил. евро годишно за над 1% и по 15 хил. за над 4% (прагът е 5%).

А сега нека се върнем към милата родна картинка. Към описаните по-горе партийни сметки прибавяйте съответната част от 38 милиона и половина за всяка следваща година на това статукво (прогнозата – от вас). От това изваждайте освен посочените разходи, ако щете и максималните по закон на формация 8 милиона за местни избори, 2 милиона за евровот и 3 милиона за парламентарни избори. Когато получите отрицателно число за големите партии, статуквото ще се промени…

ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно