Арестантите в килията двойно повече от осъдените

Арестантите, които са задържани в килиите, докато тече разследването срещу тях, са двойно повече от осъдените. Това показват данните от доклада на Министерство на правосъдието за 2017 г. Според статистика зад решетките годишно у нас престояват близо 22 000 души.

Две трети от тях лежат в килиите без присъди, тъй като разследванията срещу тях все още са висящи, но за по-голямата част от задържаните съдът е решил, че е опасно да стоят на свобода, докато се чака да стартира дело срещу тях. 

Причините за това са две – първата и най-прозаичната е, че могат да се опитат да избягат или да извършат друго престъпление, докато са на свобода. Втората е, че извън решетките често разследваните успяват да "убедят" свидетели срещу тях да замълчат (някои от тях и завинаги – б.р.), както и това, че могат да "спомогнат" да потънат уличаващи ги доказателства.

От доклада на правосъдното министерство става ясно, че през 2017 година у нас в следствените арести са били заключени малко над 14 000 души. Те са излежали общо 380 821 човекодни. Това прави над 10 века за една година в килиите, показват още данните на ведомството. Това означава, че средно един арестант е изкарвал по 27 дни зад решетките. В същото време от статистиката става ясно и друга тенденция – за последните 4 години броят на задържаните лица е намалял с над 2000 души за година, а в същото време се увеличава престоят им зад решетките.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
18 май 2018, 07:30
1
-3
Следствения арест на Г.М. Димитров е известен каето ареста на ужасите. Писъците на задържаните се чуват из целия квартал Мусагеница.
Задържаните правят пълни самопризнания за престъпления ,които не са извършили, или отиват на споразумения, въпреки,че са невинни само и само да бъдат пратени в затвора-където условията са далеч по -добри, и насилието е значително по-малко в сравнение с ареста на Г.М. Димитров.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно