Тричленен състав на ВАС реши:
Екооценката за стореж на нов блок на АЕЦ "Козлодуй" се отменя
Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС
Екооценката за стореж на нов блок на АЕЦ

Тричленен състав на Пето отделение на Върховния административен съд в състав председател Диана Добрева и членове Донка Чакърова и Еманоил Митев отмени оценката за въздействие на околната среда, с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение "Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадката на АЕЦ "Козлодуй" на Площадка 2, съобщават от пресслужбата на съда.

Делото бе образувано по жалби на Петър Пенчев Троянски, Сдружение "Коалиция за устойчиво развитие" и Петър Пламенков Кърджилов с оспорване срещу Решение № 1-1/2015 г. по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на министъра на околната среда и водите (МОСВ) от 2013 година, с което е одобрен въпросният строеж.

Според жалбоподателите при определянето на оценката за въздействие МОСВ не е проучило достатъчно добре технологиите, чрез които строежът ще бъде извършен, не е проверило и тяхното съответствие с българското законодателство.

В жалбата е записано, че приетата оценка за въздействие "съдържа бланкетни пожелания за безопасност и контрол, вместо действащи мероприятия с конкретен и задължителен характер".

В решението на тричленния състав на ВАС се посочва, че "е налице основание за отмяна на оспореното решение по смисъла на чл. 146, т. 4 от АПК - противоречие с материалноправни разпоредби".

Съдът намира още, че "оспореното решение е действителен административен акт, издаден от компетентен орган в предвидената от закона писмена форма, но при допуснати нарушения на административнопроизводствените правила, материалния закон и в противоречие с целта на закона по смисъла на чл. 146, т. 3, 4 и 5 от АПК, поради което оспореното Решение № 1-1/2015 г. по оценка на въздействието върху околната среда на министъра на околната среда и водите, с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение "Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадката на АЕЦ "Козлодуй" на Площадка 2 трябва да бъде отменен", смятат върховните магистрати, поради което отменят решението по оценката на въздействието върху околната среда на министъра на околната среда и водите, с което е одобрено осъществяването на инвестиционното предложение за изграждане нов блок на АЕЦ "Козлодуй".

Решението  подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
ВАС
|
нерегистриран
21 май 2018, 10:01
0
0
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Работи на ишлеме. Зелено. Ако броим всички цветове, се получа онзи по ИК.

Това е ВАС и винаги е бил такъв!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно