Представители на ВСС се срещнаха с холандски студенти по право
Представители на ВСС се срещнаха с холандски студенти по право

Студенти по право от "Vrije Universiteit", Кралство Холандия посетиха днес Висшия съдебен съвет, за да се запознаят с функционирането на съдебната власт, съобщиха от Съвета. Програмата на групата от 31 бакалаври и магистри по право включва също визити в Конституционния съд на Република България и в Националния институт на правосъдието.

Във ВСС те се срещнаха с Даниела Машева - член на Прокурорската колегия на ВСС и председател на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия, и Бонка Дечева – председател на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС.

Г-жа Машева представи структурата и функциите на Висшия съдебен съвет, изискванията, на които отговарят неговите членове, новата система за избор на членове на ВСС пряко от магистратите, правомощията на Пленума, Съдийската и Прокурорската колегии. Г-жа Дечева запозна гостите със структурата и функциите на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия, както и с механизмите за кариерно развитие на българските магистрати. Разяснено бе как завършващите право встъпват в професиите на адвоката, съдията, прокурора и следователя, както и етапите, през които преминава подготовката на младшите магистрати.

Холандските студенти проявиха интерес как са уредени статутът на несменяемост и функционалният имунитет на магистратите; относно конкурсите и назначаването на младшите магистрати и дисциплинарната отговорност. Поставени бяха въпроси за наличието на корупция в България и за спецификата в дейността на следователите. Коментирано бе феминизирането на магистратските професии както в Холандия, така и у нас.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
малко прекалено какаджии
|
нерегистриран
09 юни 2018, 15:31
0
0
откога Бонка Дечева член на КАК, стана член на ВСС ??????????????????????????????
1
На път „Sunny Beach“
|
нерегистриран
08 юни 2018, 14:25
0
0
Туристическите обиколки в България, явно, вече включат и тематични посещения на държавни институции
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно