Ден на открити врати в Апелативен съд – Варна – поредна проява посветена на 20 годишния юбилей на институцията
Ден на открити врати в Апелативен съд – Варна – поредна проява посветена на 20 годишния юбилей на институцията

Десетокласници от СУ „Св.Кл.Охридски“ град Аксаково - специалните гости в Деня на открити врати в Апелативен съд - Варна; снимка: пресцентъра на съда

Десетокласници от СУ "Св.Кл.Охридски" град Аксаково бяха днес специалните гости в Деня на открити врати в Апелативен съд - Варна, посветен на 20 годишния юбилей на институцията, съобщават от пресцентъра на съда.

 Те имаха открит и честен разговор със съдия Росица Тончева от Наказателно отделение на Варненския апелативен съд. Кои са правилата, които ни позволяват да живеем в мир със себе си и със законите в Република България ! Защо е важно и необходимо да пазим своето достойнство и това на другите хора ! Може ли една грешка да промени живота ни и как плащаме за тежестта на постъпките си? Какво прави съдията и българският съд за да възстанови правата, които ние или някой друг е нарушил ! Кои са престъпленията, които се наказват строго от закона и каква работа извършва съдията, за да разреши едно дело ! Защо е важно да познаваме работата на съда, на съдията и на съдебния служител ?

Всички тези въпроси намериха своите отговори в срещата на съдия Тончева със 17 годишните ученици от Аксаково. Гостите на Деня на открити врати в Апелативен съд – Варна бяха специално поздравени и от председателя на съда – Ванухи Аракелян. Младите хора получиха от съдия Тончева и от съдия Аракелян грамоти за участието си в проявата.

След благотворителната изложба на млади автори и на техните учители от Школата за деца в неравностойно положение "Дедал", експонирана в Арт салона на Апелативен съд–Варна на 8 юни тази година и днешния Ден на открити врати, кулминацията на празничните прояви ще бъде на 15 юни (петък) 2018 година, когато ще е тържеството, посветено на 20 годишния юбилей.

В 16,40 часа от Съдебната палата на пл-д "Независимост, юристът – краевед Християн Облаков ще поведе гостите на юбилея на пешеходна обиколка в централната част на Варна из места, които съхраняват паметта за събития и хора, свързали живота си с основаването на съдебното дело във Варна.

Тържествената част ще започне в 17,30 часа на основната сцена на ДТ "Ст.Бъчваров" с прожекция на документалния филм - "В името на доброто и справедливото - 20 години Апелативен съд – Варна", създаден специално по повод 20 годишния юбилей на институцията.

След прожекцията на филма е тържественият ритуал по награждаване на първите председатели на Апелативен съд - Варна, както и поздравленията от официалните гости на тържеството.

Мултимедийният спектакъл "Магията на киното" - с филмова музика, създадена за шедьоври на световното кино ще бъде специалният поздрав към всички участници в тържественото честване на 20 годишния юбилей на Варненския апелативен съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно