Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни:
Бизнесът да не гледа на GDPR като панацея
"Фирмите не могат да вменят на главния счетоводител или юрист да оперира с личните данни, тъй като са в конфликт на интереси", подчертава Караджов
Бизнесът да не гледа на GDPR като панацея

Венцислав Караджов, снимка: БГНЕС

Обработването на личните данни, с оглед на новия GDPR регламент, не трябва да се определя от бизнеса като панацея. Това коментира по време на конференция председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов, съобщава "БГНЕС".

От шест месеца неговият екип е подготвял кампании в страната, на които се разяснявало на местните власти и фирми как да събират данни съобразно влезлите на 25 май нови изисквания на Европейската комисия. Караджов отбеляза, че неговите наблюдения показвали, че общините започнали без да има нужда да искат декларации за съгласие от физически лица.

Другото, което е важно да се знае според Караджов, е, че фирмите не могат да вменят на главния счетоводител или юрист да оперира с личните данни, тъй като са в конфликт на интереси, а същевременно нямат необходимите технически умения.

Наблюденията на КЗД показват още, че липсва капацитет по места за експерти по GDPR. Караджов препоръча на бизнеса при трудности и консултации да се допитват до неговите експерти, тъй като всяка индустрия има своите специфики.

В конференцията с видеообращение се включиха министърът за българското председателство Лиляна Павлова и еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова.

Министър Павлова отбеляза, че новият регламент е добра възможност на ЕК да се върне доверието на хората при защитата на техните данни.

Вера Йоурова пък подчерта, че новите изисквания в ЕС са необходимост, а не лукс. "През последните 2 години ЕК работи много по темата. Уверявам ви, че работихме много. Сега разчитаме на Комисията за личните данни да ни подаде ръка'', каза Йоурова.

По време на конференцията експертът от ИПИ Калоян Стайков отбеляза, че все още е рано да се каже колко ще струва на бизнеса новият регламент.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
до г-н Караджов
|
нерегистриран
14 юни 2018, 09:30
0
0
Колега председател на КЗД, много Ви моля да издадете някакъв документ-норматив, инструкция или каквото смятате че ви е в правомощия за синхронизиране на прилагане на Регламента, досега извършената работа от КЗд по Регламента клони към нула, чудя се защо никой не Ви иска оставката поне от опозицията-мога да и препоръчам като си внасят вота на недоверие по въпросите на сигурността да Ви включат и Вас защото това е въпрос на национална сигурност. констатирали сте че по общините не изисквали необосновано декларации. Мога да ви кажа че във фирмите е хаос,а това че юристи как го казвате конфликт на интереси това е ноу сенс, абсурд в регламента няма такива изисквания да бъде ваш експерт или да не е юрист-тия специфики ги обяснете в норматив, не пускайте някакво отчитане на дейност, защото четете регламента е въпрос от национална сигурност замислете се!
1
www.Advocati.org
|
нерегистриран
14 юни 2018, 03:59
0
0
Регламент (ЕС) 2016/679 няма за цел да ограничи или затрудни обработването на лични данни – но да въведе единен европейски стандарт за обезпечаване на дължимата информационна сигурност, позволявайки по този начин свободно и безпрепятствено обработване на данни при съблюдаване правата и интересите на засегнатите физически лица. Последното е от критична важност във време, в което безпрецедентни обеми от лични данни биват събирани от социални медии, носима електроника и алгоритми за анализ на информационни масиви в глобален мащаб. Както демонстрират случаи като този с аналитичната компания Cambridge Analytica и социалната медия Facebook (където личните данни на 80'000'000 потребители са послужили за манипулирането на тези потребители с оглед произвеждането на конкретен политически избор), съвременната обработка на лични данни може да окаже опустошително въздействие върху обществото и да предизвика невероятни събития. Установяването в този контекст на общоевропейска регулация за личните данни е повече от необходимо – макар гаранцията за това, че технологичните компании с техните непроницаеми информационни системи ще се съобразяват наистина с подобна регулация да остава най-меко казано дискусионна.

Още по темата в нашата статия „РЕГЛАМЕНТЪТ ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ ЩЕ ВЪВЕДЕ ОБЩИ ИНФОРМАЦИОННИ СТАНДАРТИ“ от 24.05.2018 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=9#180524
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно