Решение:
Не избраха окръжен прокурор на Перник
Бисер Михайлов и Бисер Кирилов не получиха необходимата подкрепа
Не избраха окръжен прокурор на Перник

Съдебната палата в Перник, в която се помещава Окръжната прокуратура, снимка:ПРБ

Въпреки различия в изразената подкрепа от страна на членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) към явилите се кандидати за окръжен прокурор на Перник, съдебните кадровици не успяха да изберат титуляр за поста.

Двамата кандидати бяха Бисер Йорданов Михайлов - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Перник и Бисер Стефанов Кирилов – прокурор в Софийска градска прокуратура. Постът се оваканти, след като настоящият член на прокурорската колегия Пламен Найденов официално встъпи в новата си длъжност на 3 октомври м.г.

Пръв пред колегията се представи прокурор Михайлов.

"В организационно отношение Окръжна прокуратура-Перник е на много високо ниво и в този смисъл в условията на приемственост ще се опитам да запазя тези резултати", заяви първият кандидат пред Колегията.

Той се обяви категорично "за" организиране на среща с ръководителите на ОДМВР - Перник и териториална дирекция ДАНС. "Такава среща е наложителна, с оглед честата смяна на директори, което естествено доведе до смущения и нестабилност в работата на полицейските служби. На тези срещи следва да бъде очертана актуалната криминогенна обстановка и да бъдат начертани мерки за преодоляването й", смята Михайлов.

По думите му още,  делата за данъчни престъпления в района заслужават специфично внимание, тъй като към момента се намират на едно "незадоволително ниво" на разкриване.

Кандидатът, който към момента е и заместник на окръжния прокурор на Перник, отчете пред Колегията, че процентът на спрените досъдебни производства там е много висок, с оглед на това, той възнамерява да се извършват ежемесечни проверка на тези производства, причините за това и набелязване на мерки за преодоляване на този проблем.

Михайлов поясни, че в някои случаи досъдебни производства, за които не е последвал съдебен контрол , се прекратяват или спират незаконосъобразно.

Планира и ежемесечни работни съвещания, които да се извършват в неформална обстановка, което, според него, е дало много добри резултати в предишни случаи. Той се ангажира и с повишаване на възлагането на дела с фактическа и правна сложност на следователите към ОП-Перник.

Проблеми, според него, има още и със щатовете в прокуратурите в Трън и Радомир, където имало едва по 1 прокурор.

Бисер Кирилов се представи веднага след това и започна от личната си мотивация да се яви в настоящата процедура. "Въпреки че 11 години съм прокурор в СГП не съм приключвал контактите си с колегите от Перник, който е моят роден град. Имам определен административен опит и съм гледал едни от най-тежките дела в страната. Мога да бъда полезен на ОП-Перник с опита, знанията и контактите си", поясни той.

По думите му прокуратурата, за чийто ръководител кандидатства, е администрирана много добре. "Предишните окръжни прокурори са допринесли за една спокойна обстановка, както в самата окръжна прокуратура, така и с колегите си от останалите районни прокуратури", обясни вторият кандидат.

"Намалява броят на досъдебните производства, намалява и борят на върнатите дела", отчете още Кирилов. По-малко са и преписките, особено след сезиране на контролен орган. Според него основна пречка пред работата на прокурорите в региона е слабата работа на полицаите – не се разследвали дела за наркоразпространение, малко били и тези за данъчни престъпления. "Трябва да се повиши взаимодействието с контролните органи на територията на област Перник", категоричен бе и Кирилов.

В ОП-Перник се очаквали и три пенсионирания, което, според него, ще разкрие проблем в кадрово отношение. Той подчерта, че единственото евентуално решение на проблема е чрез актуализация на пътната карта. "Сега е моментът. Не може да се прави непрекъснато командироване", поясни Кирилов.

Веднага след представянето и на втория кандидат, главният прокурор го попита за визията му за ръководен екип.

"Колегите, които към момента са на постовете си, са там от дълго време и при положение, че сме от един отбор не смятам да ги подменям" , отвърна Кирилов.

Калина Чапкънова пък го попита относно специализацията, която посочва като един от основната си приоритети. Кандидатът подчерта, че ОП-Перник е малка прокуратура и няма възможност  прокурорите там да бъдат разпределени по отделения, това което планува като мярка е – "ако някой от обвинителите се чувства силен в данъчните дела, например, то тогава следва да повиши квалификацията си в останалите области".

Евгени Диков пръв взе думата. Той припомни, че прокурор Кирилов е работил по делото срещу братя Галеви, както и по производството срещу групата за отвличания "Наглите", които са приключили "успешно". "Той се представи добре по доста сложни дела. Аз ще подкрепя кандидатурата на Бисер Кирилов", заяви Диков.

Доскорошния ръководител на ОП-Перник Пламен Найденов пък заяви, че ще подкрепи другия кандидат – Бисер Михайлов, с когото е работил до скоро. Според Найденов първият кандидат е работил отлично и има управленски опит, може да бъде полезен за развитието на обвинението.

Георги Кузманов, който е председател на етичната комисия към прокурорската колегия, от своя страна поясни, че срещу Михайлов доскоро е имало преписка в Специализираната прокуратура, но тя е била прекратена, тъй като се оказало, че сигналът, дал повод за образуване на преписката, е подаден от лице, което използва наркотици и има психични отклонения.

Накрая главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма спор, че и двамата кандидати са безспорни професионалисти, но поясни, че има резерви по отношение на административните качества на кандидатите, тъй като ОП-Перник е доста подредена прокуратура, благодарение на досегашния й ръководител. Това според Цацаров е притъпило визията им за развитие на това обвинение и по тази причина няма да подкрепи нито един от двамата кандидати.

След като гласуването приключи, Михайлов се оказа с 4 гласа "за", Кирилов с 3, против кандидатурата и на двамата кандидати се обявиха 4-ма членове на Колегията. С това избор не се състоя.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Re:
|
нерегистриран
15 юни 2018, 00:50
2
0
До коментар [#2] от "нерегистриран":
"тя е била прекратена, тъй като се оказало, че сигналът, дал повод за образуване на преписката, е подаден от лице, което използва наркотици и има психични отклонения"

Откога в НПК посочените две хипотези (психични отклонения и употреба на наркотици) са основание за прекратяване на досъдебното производство (явно не е проверка, защото нямаше да бъде прекратена, а щеше да завърши с отказ)?

то така всеки сигналоподател може да бъде изкаран я наркоман, я леко хахав и да се прекратяват дела въпреки, че има данни за престъпение???
Ти какво очакваш от етичното лице на Кузанов?

Правни познания и логика, вероятно?
3
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ!
|
нерегистриран
14 юни 2018, 11:04
1
-4
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
РЕШЕНИЕТО Е НАПЪЛНО ПРАВИЛНО.НИТО ЕДИНИЯ НИТО ДРУГИЯ ОСОБЕНО МИХАЙЛОВ!
ОП ПЕРНИК НЯМА ВИЗИЯ ЗА РАЙОННИТЕ ПРОКУРАТУРИ ПО МЕСТА.
МНОГО МИ Е ИНТЕЕСНО КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ НАХАЛЕН ,ЗА ДА СЕ КАНДИДАТИРАШ ЗА ОКРЪЖЕН ПРКУРОР КАТО БИСЕР МИХАЙЛОВ.БИСЕРЕ,ПАЛИ СВЕЩИ НА СГС САС ДЕТО ТЕ ОНЕВИНИХА И ПРОМЕНИХА ОСНОВАНИЕ ,НА КОЕТО ПРОКУРАТУРАТА БЕШЕ ПРЕКРАТИЛА ДЕЛОТО ПРОТИВ ТЕБ.ВМЕСТО ДА СЕ СВИЕШ В ЧЕРУПКАТА СИ СИ ТРЪГНАЛ ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР ДА СТАВАШ.ЧЕ КАКВО ЩЕ СИ ПОМИСЛИМ В ТАЗИ ПЕРНИШКА ОКОЛИЯ И КАКВО ДА ЧАКАМЕ!
2
|
нерегистриран
13 юни 2018, 21:37
5
-1
"тя е била прекратена, тъй като се оказало, че сигналът, дал повод за образуване на преписката, е подаден от лице, което използва наркотици и има психични отклонения"

Откога в НПК посочените две хипотези (психични отклонения и употреба на наркотици) са основание за прекратяване на досъдебното производство (явно не е проверка, защото нямаше да бъде прекратена, а щеше да завърши с отказ)?

то така всеки сигналоподател може да бъде изкаран я наркоман, я леко хахав и да се прекратяват дела въпреки, че има данни за престъпение???
1
неграмотните "журналисти"
|
нерегистриран
13 юни 2018, 21:02
4
-1
"Бисер Михайлов и Бисер Кирилов не полочиха необходимата подкрепа"
В тази жега сигурно по някоя бира са полОчили...

ло̀ча
Значение на думата лоча
лочиш, мин. св. лочих и лочих, мин. прич. лочил и лочил, несв.; какво.
1. За животно – поемам течност с език, за да пия. Котката лочи мляко.
2. Прен. Разг. Пренебр. За човек – пия шумно или пия много вода или алкохол. Цял ден лоча вода в горещината. Всяка вечер лочи по кръчмите.
Синоними на думата лоча
(гл.) пия, смуча, налоквам се, напивам се, насмуквам се, всмуквам, изсмуквам, сърбам, изпивам, смъркам
(гл.) гълтам, излочвам
(гл.) излоквам, пия жадно
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно