Из мотивите на Софийски градски съд
Бившият директор на БАБХ-София законосъобразно е изземвал стара мазнина
Антон Генов станал "силно агресивен" към управителка на фирма, защото тя го провокирала, а не за да я натиска да преустанови дейността си, смята първата инстанция
Бившият директор на БАБХ-София законосъобразно е изземвал стара мазнина

Антон Генов, снимка:БГНЕС

Бившият директор на БАБХ-София е невинен за престъпление по служба и принуда – това реши на 2 май т.г. Софийски градски съд (СГС).

Генов бе изправен на съд през декември 2017 година по две обвинения.

Първото е затова, че на 5 октомври 2016 г. той е разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на дружество от гр. Нови Искър, където се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене. Продуктът служи като основна суровина за производство на биогориво. Генов разпоредил мазнината да бъде иззета. Подобна проверка и действия по изземване не са от компетентността на ОДБХ - София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък. Извършването на такава проверка е от компетентността на РИОСВ – София. С тези си действия обвиняемият Генов е превишил властта си, смятат от държавното обвинение.

Според прокуратурата целта на Генов е била да се набавят облаги за друго дружество, в което по същото време е работел синът му, което се занимава също с изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.

Второто обвинение на Генов е за това, че в началото на месец октомври 2016г., в телефонен разговор, направил опит да принуди управител на дружеството "Ф.Б." ООД, което се занимавало със същата дейност, с която и фирмата, в която работел синът му, да преустанови дейността си в София, афиширайки заеманата от него длъжност Директор на ОДБХ — София и изтъквайки правомощията. Генов заявил, че дружеството "Ф." не трябва да извършва дейност на територията на гр. София, в противен случай щял да затвори всички складове на дружеството, щял да изпрати всичките си подчинени инспектори да изхвърлят от заведенията в София бидоните на фирмата за събиране на отпадна мазнина и да направи така, че Ф. да не могат да оперират на територията на София.

Според мотивите на градския съдия Александра Йорданова обаче той е невинен и по двете обвинения. Бившият директор на БАБХ-София не е целял облага за сина си като нареждал изземване на стара мазнина от складове и заведения – изземването е било в неговите законови правомощия, защото иззетата мазнина била регистрирана по-рано като храна, а не като отпадък.

Съдът намира също така, че по делото не се установява от обективна страна подсъдимият да е принуждавал управителката на фирмата-конкурент на тази, в която е работел синът му.

Според съда, Генов, в качеството му на директор на ОДБХ — София, разбрал от свои подчинени за това, че в складовете на въпросната фирма се съхранява мазнина с "неясен произход", поради което се обадил по телефона на управителката М.К. и й казал, че "трябва да се видят и да се разберат" .

Свидетелката К. му казала, че "няма какво да се разбират, след като те склад във въпросната база нямат".

"Следва да се посочи обстоятелството, че по делото от фактическа страна от показанията на свидетеля Д. безспорно се установява, че намерената отпадъчна мазнина е била закупена именно от свидетелката М.К. като управител на  последната фирма, и то след като отпадъчната мазнина  се е намирала именно в този склад в Нови Искър", смята обаче съдия Йорданова.

"В този смисъл именно непълният отговор от страна на свидетелката М.К., която е разполагала с доста повече информация по въпроса, който я е питал  подсъдимият, е  била причината същият след получаването на отговора от нея да започне да се държи грубо с нея. Освен това е видно, че именно след като свидетелката К. го е попитала в случая като какъв се обажда, като представител на фирма " УОН" , имайки предвид, че синът му е служител в тази фирма или се обажда като директор на храните, то тогава подсъдимият Г. е станал доста агресивен и е казал на свидетелката К. да внимава защото щял да изпрати всичките си 200 инспектори по всички обекти в София и те щели да направят така, че да не вземат мазнина от нито едно заведение, да им изхвърлят бидоните, както и щял да конфискува всичките им камиончета и да забравят да се занимават с тази дейност в София, на което свидетелката К. му казала да направи каквото е необходимо", пише още в мотивите на СГС.

Тогава обаче Генов, все още в качеството му на ОДБХ – София, обяснил, че му предстои "голямо парти"  в чужбина по повод 50-годишнина и в момента "няма възможност да се занимава с тях".

В мотивите на съдия Александра Йорданова е записано още, че в хода на описания телефонен разговор Генов заявил на управителката, че "като приключи партито и пътуването в чужбина, свидетелката К. да му се обади за да се разберат, на което свидетелката К. му отвърнала, че няма какво да се разбират".

Вследствие на цитираните мотиви "съдът намира, че вербалната агресия с отправени заплашителни думи от страна на подсъдимия към свидетелката К., освен че е била импулсивна реакция, е била продиктувана именно от начина, по който свидетелката К. е отговорила на зададения й въпрос за конфискуваната стока в ******, а също и на отправения към него от свидетелката К. въпрос за качеството, в което същият й се обажда. В този смисъл съдът намира, че   изречените от подсъдимия думи в проведения със свидетелката М.К., телефон разговор, преценени в контекста на целия проведен разговор, не са целяли  визираната от обвинението принуда, която следва да е била упражнена по отношение на  М.И.К.  като управител на дружеството "Ф.Б." ООД"

"Поради изложените съображения съдът постанови присъдата си", завършват мотивите на съдия Йорданова.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
|
нерегистриран
14 юни 2018, 13:42
2
0
Къде, ако не в Съда на гнилите съдийки?

"Освен това е видно, че именно след като свидетелката К. го е попитала в случая като какъв се обажда, като представител на фирма " УОН" , имайки предвид, че синът му е служител в тази фирма или се обажда като директор на храните, то тогава подсъдимият Г. е станал доста агресивен и е казал на свидетелката К. да внимава защото щял да изпрати всичките си 200 инспектори по всички обекти в София и те щели да направят така, че да не вземат мазнина от нито едно заведение, да им изхвърлят бидоните, както и щял да конфискува всичките им камиончета и да забравят да се занимават с тази дейност в София, на което свидетелката К. му казала да направи каквото е необходимо"

Направо чуда на българската правна мисъл, разкриващо неподозирани възможности у българските закони:

"съдът намира, че вербалната агресия с отправени заплашителни думи от страна на подсъдимия към свидетелката К., освен че е била импулсивна реакция"

А ако някой под формата на импулсивна реакция натроши кофата на някоя гнила ябълка - имаме ли нарушение на обществения ред (да не говорим за престъпление) или това е само импулсивна реакция? ССБ ако ще пишат пак писмо, нека отговорят и на това.

А види се от решението, че по делото няма спор, че в случая човека се е обаждал като съчетаващ качествата директор и баща и действащ в полза на сина си.

Лошото е, че третата инстанция ще е една гнила лозница ... или да се надяваме, че докато делото стигне до там, нещата ще се променят.
4
|
нерегистриран
14 юни 2018, 12:07
4
0
Поредният правен позор на съдия Йорданова. И какво от това? Продължава да си правораздава, надявайки се някой ден от Кантората да си изпълнят обещанието за кариерното й израстване.
3
Ники
|
нерегистриран
14 юни 2018, 10:05
5
0
Това се казва "да си плюеш в устата". Много нефелно замазване от съда. Но с толкова посредствен речник няма как да се скрият "правните познания". И само да отбележа - орган на държавна власт не може да бъде провокиран и да проявява агресия към поднадзорен субект без с това да наруши правомощията си.
2
Деньо
|
нерегистриран
13 юни 2018, 23:51
11
0
Срам и позор. Да се обжалва от прокуратурата и да се направи разследване на съдията за подкуп... Няма оправия.
1
|
нерегистриран
13 юни 2018, 18:14
19
-4
Съдийската патица просто се е оляла!При такава фактология да четеш оправдателна присъда и то с такива смехотворни мотиви е подигравка с думата правосъдие?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно