Съдии и служителите от Административен съд София – град със становище:
Огорчени сме, че от създаването на съда ни ВСС не е решил битовия ни проблем
Магистратите канят членове на ВСС на проверка, за да се видят условията, в които работят
Огорчени сме, че от създаването на съда ни ВСС не е решил битовия ни проблем

Съдиите и служителите от Административен съд София – град (АССГ) изпратиха общо становище, подкрепено с две подписки, до Висшия съдебен съвет (ВСС)  по повод решение на съдебните кадровици за сградния проблем на съда.

"По искане на съдии от Административен съд София - град председателят Радостин Радков свика общо събрание на 28.05.2018  във връзка с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет, взето на заседание на 26.04.2018 г. На това заседание е бил обсъден идеен проект за основен ремонт и преустройство, както и  за разпределение  на помещенията в сградата на  бул. "Драган Цанков"между 4 органа на съдебната власт: Административен съд София – град, Административен съд София – област, Софийска градска прокуратура и Софийска окръжна прокуратура", съобщават от съда.  

Съдиите от АССГ са единодушни и категорични, че предвиденото разпределение на помещенията е крайно нерационално, несправедливо и не решава проблема, който не търпи отлагане. Сформирана бе работна група в съда, която изготви аргументирано официално становище до ВСС.  Под становище са се подписали съдиите и в отделна подписка масово са го  подкрепили  служителите  в АССГ.

"Възмутени сме от факта, че в сградата на бул. "Драган Цанков" № 6 е предвидено настаняване и на други органи на съдебната власт, което елиминира реалната и за пръв път появила се възможност за осигуряване на нормални човешки условия на труд на свръхнатоварените съдии и съдебни служители в Административен съд София – град (АССГ)", пишат до ВСС магистратите.

Съдиите и служителите от АССГ са убедени, че с приетото от ВСС решение ще бъде ограничен достъпът до правосъдие на гражданите и ще бъде затруднена дейността на най-големия и натоварен административен съд в страната, както е сега във все по-тясната и непригодна настояща сграда на съда на ул."Г.Вашингтон" 17.

"С голямо огорчение трябва да посочим, че от създаването на съда ни в началото на 2007г. нито един от действащите висши съдебни съвети не е направил подобен анализ и не е предприел ефективни действия за адекватно решение на битовия ни проблем. Напротив, на ул. "Г. Вашингтон" № 17, макар и закупена за нуждите на АССГ, беше настанен и Инспекторатът към ВСС, и още тогава се установи, че е невъзможно нормалното функциониране на двата органа в една сграда. С оглед разрастващите се правомощия на ИВСС и непрекъснатото нарастване броя на постъпващите пред АССГ за решаване спорове, значително се увеличиха щатовете и на двата органа. Това задълбочи битовия проблем до степен да се възпрепятства въобще функционирането им и да се блокира нормативно възложената им дейност. Сега е налице идентично и неадекватно, според нас, решение на сградния ни проблем, с което се предвижда настаняване на бул. "Драган Цанков" № 6 на четири органа на съдебната власт", пише още в становището на административните съдии.

Според магистратите проблемът ще се задълбочи след промените в Административнопроцесуалния кодекст (АПК) за подсъдността, които са приети на първо четене в парламента, и неизбежно ще доведат до допълнително натоварване на АССГ с дела и съответно до увеличаване щата на съдиите и служителите.

"Настояваме спешно ВСС да сформира работна група от свои членове и да извърши проверка на условията, в които работят останалите административни съдии в страната, след което да констатира и условията, при които се работи в АССГ. Във връзка с това, ви каним да посетите АССГ, за да се запознаете лично с условията на правораздаване и обслужване на участниците в съдебните производства и да изложим в непосредствен разговор с вас нашите съображения", обръщат се съдиите към членовете на ВСС.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
|
нерегистриран
27 юни 2018, 14:24
1
0
Навремето Панов как ли не се мъчи да вземе поне етажа, който министерството си бе определил за собствени нужди и като финал етажът бе даден на Инспектората, които тогава се ширеха по един човек в кабинет …
Наистина ли вярвате, че сега ще е различно ...
6
9
|
нерегистриран
22 юни 2018, 23:19
1
-1
До коментар [#1] от " ":
Съдиите от АССГ да оспорят пред съда(в случая ВАС) решението за "въдворяване" на други институции в сградата на АЯССГ, ако изобщо има такова решение.
Ако са изпуснали срока да го атакуват като нищожно.
за нищожност срок няма. Но уви,подобно решение няма как е нищожно освен ако ВСС го е взел без кворум. Виж
-незаконосъобразно и несъответно на целта на закона би могло да е,ама срока е опущен. Време е обаче ВСС и новият председател на ВАС наистина да помислят за колегите!
5
Инспектор от 5 етаж
|
нерегистриран
22 юни 2018, 20:47
5
-2
Колегите от АССГ имат основание.Сградата е мъничка за двата съдебни органа.А единственият асансьор е кошмар.Особено за деловодството
4
|
нерегистриран
22 юни 2018, 16:21
6
-3
Време е да се реши този проблем
3
BRAVO !
|
нерегистриран
22 юни 2018, 16:16
7
-4
Administrativnite sadilishta sa ostaveni povsemestno na sadbata !
2
|
нерегистриран
22 юни 2018, 16:06
9
-5
Браво
1
|
нерегистриран
22 юни 2018, 12:36
15
-3
Съдиите от АССГ да оспорят пред съда(в случая ВАС) решението за "въдворяване" на други институции в сградата на АЯССГ, ако изобщо има такова решение.
Ако са изпуснали срока да го атакуват като нищожно.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно