Цецка Цачева:
Държавата трябва да е отговорна за охраната на затворниците, работещи на открити обекти
Имаме свидетелско сведение за избягалия затворник от Ловеч, продължаваме да работим по него, заяви от своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев
Държавата трябва да е отговорна за охраната на затворниците, работещи на открити обекти

Във връзка с избягалия от Ловеч Борис Иванов в Парламента се явиха правосъдният министър Цецка Цачева и вътрешният министър Валентин Радев. И двамата бяха категорични, че се полагат всички усилия и че ще бъдат назначени проверки как се е стигнало до "отклоняването" на затворника.

"Отговорността за охраната на затворниците, които работят на открити обекти, не може да е само на работодателя. Държавата също трябва да има отговорности.", каза правосъдният министър Цецка Цачева., съобщава в-к "Труд".

 "За целта в Министерство на правосъдието вече се прави оценка на закона. От вчера има проверка дали договорът с фирмата е редовен и дали са спазени всички изисквания. А на място в Ловеч върви инспекция как е определен лекият режим на Борис Иванов, който отишъл на работа и после не се върнал в общежитието".

Борис Иванов, който е осъден за блудства и кражби, е имал поощрения, не е бил пускан в отпуск. Цачева посочи, че ще бъде проверено и как е настанен в общежитието край Ловеч и кой е преценил, че той е подходящ за тази работа, за която е бил нает. Възможността осъдените да работят е най-силният начин за социализация и за това полагането на труд трябва да се стимулира, но при затегнат контрол, посочи правосъдният министър.

"Начинът, по който ще имаме гаранция, че той е готов да се върне, е именно и чрез полагане на труд. Това е много важно и се стимулира.", заяви правосъдният министър.

Цачева обеща, че ще изнесе конкретни данни за случаите на бягство от затворите през годините по време на дебатите за вота на недоверие към правителството.

"Имаме свидетелско сведение за избягалия затворник от Ловеч, продължаваме да работим по него". Това каза от своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев от трибуната на Народното събрание във връзка с избягалия вчера затворник от Ловеч Борис Иванов.

"На 21 юни 2018 г. малко след 10.00 часа лишеният от свобода е извършил отклонение от работен обект в затвора в Ловеч. С телеграма Министерство на правосъдието ни уведомяват. В ГД "Национална полиция" в 13.34 ч. сме уведомени. Лицето е обявено за общодържавно издирване веднага", каза Радев.

По думите му чрез пресцентъра на ГД "Национална полиция" е изпратено прессъобщение и снимка на лицето в електронните медии с цел запознаване на обществеността.

"Създадена е необходимата организация и са предприети оперативно-издирвателни действия. Проверяват се адресите на лица от близкото обкръжение на това лице, на територията на ОДМВР – Ловеч, Велико Търново и Търговище и други", каза министърът.

Радев заяви, че се извършват проверки на железопътния и автобусния транспорт в страната. "Изградени са Контролно-пропускателни пунктове. Създадена е организация съвместно с ГД "Гранична полиция", допълни министърът и уточни, че са поставени задачи на агентурния апарат на МВР.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров също коментира случая с избягалия затворник пред журналисти в Народното събрание.

 "Разговарях с окръжния прокурор на Ловеч. До настоящия момент издирването на лицето не е дало какъвто и да е резултат", заяви Цацаров и уточни, че терминологията не е проблем: "Всяко бягство е отклонение, всяко отклонение е бягство."

"Не е тайна за никого, че близо година и половина ГД "Изпълнение на наказанията" няма постоянно ръководство. Това при всички случаи се отразява на работата", каза още главният прокурор. И допълни, че за конкретната ситуация следва да има лична отговорност от ръководството на затвора или от надзорноохранителен състав.

 "Тази ситуация е позволила лице, за което мисля, че е имало данни за други отклонения, не мога да го потвърдя в момента, да работи на външен обект без охрана. За общата ситуация – трябва да променим целия начин, по който се изтърпява наказанието", обяви главният прокурор.

В отговор на въпрос трябва ли да има подадени оставки заради случая Сотир Цацаров посочи: "Оставката може да носи някаква отговорност в политически смисъл, но търся прагматичния резултат. Оставката няма да промени нищо, това ще бъде решение точно до следващото бягство на затворник, а то ще се случи, защото условията го позволяват".

Самостоятелна работа, работа във фирми, на външни обекти, независимо колко е присъдата на затворниците и какъв е остатъкът- е недопустимо, заяви Цацаров. "В момента системата ни го позволява отвсякъде", заяви той. "Лишените от свобода безусловно трябва да имат право на труд. Съзнателният труд трябва да води до облекчения, в случая в размера на наказанието", обясни Сотир Цацаров.

"Трябва да има работа, но както е в нормалните страни със затворнически режим. Под охрана, със съответни дрехи или отличителни знаци, които показват, че лицето е лишено от свобода. Това само по себе си ще затрудни отклоненията", каза още той.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
|
нерегистриран
22 юни 2018, 18:36
10
0
Държавата трябва да е отговорна....
Е да де!!! Трябва. И е отговорна!
Ама ти като министър някакво отношение към това имаш ли?!?! Някаква отговорност?
Или те, подлите и непослушни калпазани, или брада ще си пуснат, или ограда с височина метър ще прескочат и т.н. неспортсменски прояви, за които ти каква вина имаш!!!! Ти си толкова добра, умна, професионална от където и да го погледнеш!
И тази....госпожа, искаше да става президент!!!!!
2
|
нерегистриран
22 юни 2018, 16:55
10
0
"Държавата трябва да е отговорна за охраната на затворниците"

Ами тогава като избягаха затворниците да вземем да вкараме държавата в затвора, щом е виновна тя, а не черната серия от блондинки в министерство на правосъдието?

Защо ми се струва, че отговорните хора в случая са Екатерина Захариева, Цецка Цачева, Проданов и Владислав Горанов. А за това,че избягалите затворници биват намирани като трупове и то след 8 години - човекът се казва Валентин Радев.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно