Заради решение на Административния съд в София
Слушатели на БНР притеснени – признава ли България еднополовите бракове?
Бившият съдия в ЕСПЧ Здравка Каладжиева: Хомосексуалната ориентация не е престъпление от поне 50 години
Слушатели на БНР притеснени – признава ли България еднополовите бракове?

Адв. Здравка Каладжиева е бивш съдия в ЕСПЧ

Решението на Административен съд – София град, което позволява на двойка жени – французойка и австралийка да съжителстват като семейство в България, е предизвикало притеснение сред слушатели на Българското национално радио. Това стана ясно от анонс на водещата на обедното предаване на програма "Хоризонт".

Тази седмица Софийският административен съд даде право на французойка и австралийка, сключили брак във Франция, да живеят в България. Съдебната битка идва броени дни след решението на Европейския съд в Люксембург от 5-и юни по подобен казус с румънски гражданин. Притеснения и обаждания на слушатели - дали така България "негласно" признава еднополовите бракове е провокирало журналистите от обществената медия да потърсят за коментар адвокат Здравка Калайджиева, бивш съдия в Европейския съд за правата на човека.

"В България хомосексуалната ориентация не е престъпление от поне 50 години. Обществото не отхвърля тези хора и познава не малко известни такива фигури. Нито правото на Европейския съюз, нито Европейската конвенция за правата на човека изискват от държавите членки да регистрират еднополови бракове. Такова изискване всъщност няма. Това не значи, че съжителството на еднополовите двойки е забранено от закона, а значи, че всяка държава е свободна да прецени дали да предвиди възможност за формално сключване на еднополови бракове, или да позволи гражданската регистрация, както и между другото регистрацията на фактическото съжителство на толкова много млади разнополови двойки…", заявява Калайджиева.

Решението на Административен съд София - град е в съответствие с европейските закони относно правото на свободно придвижване в Европейския съюз, смята още Калайджиева. Тя изтъкна, че е признато само правото на пребиваване на чуждата гражданка, а не е легализиран бракът между двете. Българската конституция и Законът за защита срещу дискриминацията не допускат дискриминиране на основание пол или ориентация, припомнила юристката и изтъкнала, че у нас има много еднополови двойки, които съжителстват заедно, без да са сключили брак.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
Жената каза-България не е длъжна да включва в законодателството си гейовете.
|
нерегистриран
09 юли 2018, 09:03
4
0
Четете внимателно- стига внушавайте. Признато е пребиваването на гейовете- змията пълзи насам. Не сме длъжни да я приемаме, освен както Цар Борис 3- подписал с Германците пагубни за България предложения/ за да остане на власт/, така и сегашните международни ангажименти на политици за Гейовете. Както тогава, така и сега- заради съпротивата на народа, не ни е толкова срам.
8
точно казано
|
нерегистриран
08 юли 2018, 11:07
14
-3
До коментар [#5] от "Обществото не отхвърля тези хора":
Здравка Владимирова Калайджиева и нейния баща д-р Владимир Калайджиев - бивш политкомисар на престъпната Втора партизанска бригада „Чавдар”, бивш заместник-председател на Съвета по възпроизводство на човешките ресурси към Държавния съвет, бивш председател на Комисията по защита на обществените интереси и правата на гражданите в Народното събрание. Съпруг на екс-страсбургския съдия Здравка Владимирова Калайджиева е Борислав Христов Дионисиев на който клептоман партията дари външнотърговските предприятия „Машиноекспорт” и „Електроимпекс”.
Точно казано. И тия хора продължават да ни поучават. Вместо да бъдат остракирани, те даже получиха постове, власт, привилегии от "новата" власт, включително и чрез назначения в чужбина, по върховете на съдебната йерархия, изобщо на всички нива на държавната власт. Специално тази на снимката изкара няколко години в Страсбург, в омразния Запад, хулен и отричан от нейния произход. И пак продължават да досаждат на обществото, даже техните мнения се фаворизират, за разлика от мненията на други, на които изобщо даже не им се дава думата. Срамно за обществото!
7
Гост
|
нерегистриран
08 юли 2018, 10:29
3
-12
Последният проблем на Р.България относно упадък на морални ценности и държавност е, че някой е издал решение в полза на някакъв брак. Великите открития включително в генетиката и евгенетиката явно ще дойдат у нас 2 века по - късно./ не говоря за нашите учени, те са хубави хора / . Иска ми се / или по - добре не / ми се да видя някой националист или "патриот" да не му беше сработи гена за определяне на мъжкостта и да се беше родил жена с мъжки гени или мъжката хромозома У, която не е активирана и тя да му присъства във всичките 30 трилиона клетки на тялото.Или да ти сработи но друг гени или геном да бъде изключен и да не подава сигнал към мозъка как да се възприема човек. Това обаче е най - малкото.В крайна сметка говорим за група от хора процентно 1 на 10 в цялата гама. България има десетки великолепни учени, които могат много да кажат по тези въпроси но нормално. Никой не иска да бъде убит с камъни или да му бучат на главата разни кандидати за депутати. Не съм чел делото и информация, не ме интересува толкова. Просто казвам, че съдията е смел човек. А човек е древно понятие.
6
Тотка Недева
|
нерегистриран
08 юли 2018, 10:14
3
-17
Честно казано, да прочета религиозни аргументи в юридически сайт в 21 век ме втриса. Не всички вярват в религиозни глупотевини и не всички искат да живеят живота си така, както са го живели евреите преди 3500 години. Содом и Гомор са унищожени, защото жителите му са нарушили Законът за гостоприемството, а не заради разврат и тн, както се опитват да ни внушават разни чели-недочели. Освен това хомосексуализмът в Библията е посочен просто като форма на прелюбодейството, така че тези, които хвърлят камъни по хомосексуалистите да се замислят дали са се оженили девствени и дали са били верни на жените си в действия и в мислите си.

Но сега, нека оставим религиозните глупости настрана и се върнем към правото. В ЕС от който сме част почти всички държави признават юридически някаква форма на съжителство между еднополови двойки - брак или съжителство. Абсурдна е ситуацията в която двама души са в брак в 2/3 от Европа и са си никакви в България. Това би породило много проблеми за правото - ако единия има къща в БГ и почине, неговият съпруг няма да може да я наследи - ще трябва да остане на държавата и тн, и тн. Това са все проблеми, които трябва да бъдат решени от юристи, а не като някакви религиозни фанатици да повтаряме "Ама това не е библейско..."
5
Обществото не отхвърля тези хора
|
нерегистриран
08 юли 2018, 09:53
17
-2
Здравка Владимирова Калайджиева и нейния баща д-р Владимир Калайджиев - бивш политкомисар на престъпната Втора партизанска бригада „Чавдар”, бивш заместник-председател на Съвета по възпроизводство на човешките ресурси към Държавния съвет, бивш председател на Комисията по защита на обществените интереси и правата на гражданите в Народното събрание. Съпруг на екс-страсбургския съдия Здравка Владимирова Калайджиева е Борислав Христов Дионисиев на който клептоман партията дари външнотърговските предприятия „Машиноекспорт” и „Електроимпекс”.
4
16 април
|
нерегистриран
08 юли 2018, 09:21
5
-10
Абе хора нека първо разрешим други аъществени въпроси като детската смърт от глад.
икономическите неравенства демографският срив ниските доходи и т.н. тези хора като възпитани и културни нямат нужда от чак такова внимание. За пореден път ни отвличат енергията и обществения ресурс в погрешна посока. Замислете се
3
Тотке
|
нерегистриран
07 юли 2018, 15:02
23
-8
Върни се доста по-назад в историята и кажи, коя голяма империя на запад не се е саморазрушила от упадъка на морала и ценностите, гей-простотиите и прочее. Даже няма да ти споменавам Содом и Гомор, които са исторически градове, но можеш да си прочетеш в Библията,има я и онлайн. Проблемът не е дали ще ги регистрират граждански или както и да е, проблемът е, че джендърите изискват конкретно поведение от нас към тях, което противоречи на нащите, традиционни християнски норми, т.е. не е просто да ги оставим да си живеят, което и правим като християни, а очакват да бъдат приети и бракосъчетани в църквите, без право да се проповядва истинското божие учение за грях и покаяние и прочее. Ако случайно им нараниш чувствата, защото не споделяш начина им на живот, не им скачаш по прайдовете- за теб наказания и пр. Всички нормални хора на запад се оплакват от това и това ние не искаме.
2
Тотка Недева
|
нерегистриран
07 юли 2018, 10:21
9
-30
Ако в "Правен свят" работеше поне един юрист, нямаше да има нужда от такава статия. На всеки му е ясно, че Решението и на ЕС и на АССГ касае само правото на пребиваване на лица, които не са граждани на ЕС щом имат сключен брак с гражданин на съюза - ни повече, ни по-малко. По повод истерията покрай Истанбулската конвенция се сетих за едно изказване на британския посланик : В България се оформи едно разделение на хора ЗА и Против, като тези, които бяха против разправяха, че тя щяла да доведе до легализиране на гей браковете и да позволи да закриляме травестити, а другите се хвърляха да ги опровергават. Правилният отговор трябваше да бъде "И какво от това ?". Във всяка развита, нормална и богата държава гей браковете или гей съжителствата са факт и това не е донесло нито гибел за обществото, нито икономически крах /неслучайно всички се опитват да избягат в тези държави/. Така че провалени държави не могат да служат за пример.
1
активен борец
|
нерегистриран
06 юли 2018, 19:43
31
-11
Ето го диалектическият материализъм в действие. Дъщерята на видния комунист Вл.Калайджиев, бивша съдийка в съда по "човешките права" в Страсбург-е трансформирала идеологическите си възгледи съобразно "новата реалност". Щом комунистите влязоха в църква и започнаха да се кръстят, защо и техните деца да не признават еднополовите бракове ? Щом комунистите станаха капиталисти, защо да не бъдат и либертарианци и глобалисти, както и радетели на разкрепостеното нетрадиционно общуване ? Още навремето техният вожд Ленин поучаваше, че в името на Партията, болшевикът трябва да бъде готов да бъде всякакъв, включително и готов на саможертва. Преди бяха "активни борци против фашизЪма и капитализЪма, сега са активни борци за "човешките права". Така, че др. Калайджиева напълно покрива партийните директиви. В крайна сметка, пак те управляват, така, че в тях е и "истината".
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно