Полицай в почивка хвана за 30 секунди бандит в "Люлин"

Има полицаи, които си затварят очите за различни случки, когато не са на работа. Но младши инспектор Милен Митров не е от тях.

В четвъртък вечерта той залови след кратко преследване в София уличен бандит, налетял на жена, за да вземе телефона ѝ. За по-малко от 30 секунди Митров настигнал грабителя, обезвредил го и му сложил белезниците. Крадецът се дърпал, но не успял да се отскубне.

На помощ на полицая се притекли трима-четирима минувачи. Свидетели на ареста в градинка между блоковете станали над десетина души, сред тях майки с деца.

"И за миг не съм си помислял да оставя крадеца да избяга. Бях в магазин за авточасти на ул. "Търново". На път за нощно дежурство минах оттам да търся част за колата", разказва Митров. Докато разговарял с продавача, чул, че настъпва суматоха, и погледнал навън. Видял мъж с къси дънки, черен суитшърт с дълги ръкави и качулка на главата. "Беше неуместно да е със суитшърт и качулка. Тичаше. След него жена викаше: "Помощ, помощ, крадец! Взе ми телефона", разказа пред "24 часа" Митров.

Без да се мае, той се затичал след качулатия и след 200-300 м го съборил на земята. Задържането станало между блок 984 и 985 в "Люлин". После се оказало, че точно там Митров трябва да патрулира през нощта. Противеше се, докато му слагам белезници. Имаше хора, които ми помогнаха. От джоба на нападателя изпадна джиесем и жената си го разпозна. Беше млада и видимо притеснена", разказа Митров. Направило му впечатление, че наблизо се навърта мъж, който проявява нездраво любопитство и много прилича на задържания. Полицаят му поискал документите. Онзи казал, че няма, но признал, че е брат на арестувания. Двамата са родени в една година, единият е навършил вече 24 г. Не са роми.

Шокираната от посегателството жена разказала, че докато си вървяла по улицата и пишела съобщение по телефона, непознат се приближил и издърпал джиесема ѝ. Задържаният стоял до нея и хленчел: "Съжалявам, съжалявам, не исках да стане така!"

Старши полицай Митров се обадил на дежурния в 9-о районно и съобщил за случилото се. Колегите му прибрали братята. Оказало се, че и друг път двамата са засичани за кражби, а единият и за грабеж.

Полицаите казват, че в София има доста кражби на телефони, само на територията на 9-о районно на ден стават по една-две. Подобни посегателства често се случват, докато хората пътуват в градския транспорт. Когато автобус например отвори врати, крадецът дърпа нечий телефон и бяга. Докато се опомни, пострадалият остава вътре, а онзи изчезва. После дава телефона в заложна къща за 30-40 лв. Дори няма представа каква му е реалната цена. Там софтуерът се трие и собственикът се сменя. При някои марки препрограмирането не става, но това не спира крадците. Най-често те са наркомани, готови на всичко, за да си набавят пари за доза.

 

Инспектор Митров не крие, че е доволен от реакцията на хората, станали свидетели на гонката в четвъртък вечерта. "Бързо се притекоха. Имаше трима-четирима мъже. Единият го гонеше още преди аз да го видя. И действията на жената с телефона бяха много уместни, не всяка жертва на престъпление реагира така", обяснява Митров. Той е на 34 г., женен, баща на момиченце, което е само на годинка и 8 месеца, и след време ще разбере за подвизите на баща си. Митров е в полицията от 2004 г. Завършил е полицейската школа в Долни Богров. В рода му няма друг служител на МВР. "Родителите ми не са полицаи. Единият работи в горското стопанство, а другият във фирма", казва Милен. Заради добрата си работа поне 5-6 пъти е награждаван с "писмени похвали". Но не обича да говори за това. На въпрос - ако разбере за престъпление в полицейските редици, би ли подал сигнал, казва, че не гледа с добро око на корупцията, но в 9-о районно няма такива колеги.

"И този път, въпреки че не е бил на работа, е реагирал професионално. Има колеги, които ходят цивилни само да не ги занимават хората. Знаете, нас ни търсят за всичко, дори да не е наша работа. На Милен не му е за първи път да реагира така. Веднъж гони крадец ей тука по поляните. Беше целият вир вода", обяснява Георги Алексиев, началник сектор на "Охранителна полиция" в 9-о районно.

Митров спортува редовно. "Покривам нормативите като за отличен", казва той. На тест 800 м трябва да се вземат за под 3 минути и 10 секунди. В 9-о районно имало импровизиран фитнес, но обучението по стрелба е малко - по неофициални данни 2 пъти в годината.

А работа в квартала дал господ - полицаите са на крак заради кражби, грабежи, палежи, побоища, саморазправи, оплаквания за силна музика и други нарушения на реда. Нощем дежурят по двама, екипите не достигат. Служителите от 9-о РУ отговарят за "Люлин", но и за част от кв. "Надежда", "Обеля", Мрамор, Волуяк и Банкя. Опасности дебнат отвсякъде - ту наркоман ще извади игла, ту пияница – нож. Не се знае този, който задържаме - какво носи, дали е надрусан и как ще реагира, казва Георги Алексиев, но не се оплаква. Рано сутринта оой и Милен Митров тръгват за новата задача. Знаят, че ако днес работата не се свърши, утре и вдругиден е късно.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
19 юли 2018, 23:33
1
0
Браво!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно