Обръщение/Становище
ССБ щял да води битка за благотворна медийна среда
Организацията отново атакува издания, чиято редакционна политика не харесва
ССБ щял да води битка за благотворна медийна среда

Съдия Атанас Атанасов, председател на УС на ССБ

Съюзът на съдиите в България (ССБ) отново атакува издания, чиято редакционна политика не харесва. Организацията за пореден път изиска от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет институционална реакция за публикации, които критикуват отделни представители на съдебната система. Реакцията на ССБ не е изненадваща, макар този път да прави впечатление изострянето на тона в Обръщение/Становище-то на организацията, ползваща грантово финансиране от чужди донори, които дотират и определени медии, които срещат симпатии сред членовете на същата съсловна организация. ССБ се ангажира да води битка за благотворна медийна среда, гласи част от текста, подписан от председателя на Управителния съвет на ССБ съдия Атанас Атанасов.

"Правен свят" публикува цялото Обръщение/Становище на ССБ:

На 6-ти юли тази година в онлайн изданието на вестник "Труд" беше публикувана статия със заглавие "Да изнасилиш правото" с подзаглавие "Как съдия Полина от ССБ побърза да отвори вратата за легализиране на гей браковете и у нас". От Съюза на съдиите в България многократно сме призовавали към заемане на позиция и предприемане на действия от страна на Висшия съдебен съвет ("ВСС"), чрез които да се насърчи професионалната и обективна журналистика и да се порицае използването на медиите за клеветнически и манипулативни кампании. Както знаем, фактите и истината не могат да се защитават сами и както се вижда напоследък все по-често на практика истината и обективността стават жертви на непрофесионални и целенасочени медийни атаки. Не бихме искали да навлизаме в съдържанието на поредната публикация, тъй като такова на практика липсва. Тя е компилация от несвързани и недоказани твърдения, чиято единствена цел е да натрупа поредния отпадък върху купа хули срещу съда и неговата работа.

Това, на което ставаме свидетели, е ерозиране на медийната среда чрез натрупване на публикации и изказвания с неверен и манипулативен характер. Позициите, заемани досега от ВСС, не изглежда да повлияват благотворно върху тази тенденция. А тенденцията е налице и се задълбочава до степен, че вече не само съдът и неговите кадри, а и цялото общество имат нужда от защита. Системните хули и персонални атаки срещу личността на съдиите, обвиненията във всевъзможни низости и дезинформацията по отношение на правото рушат и изличават всичко, което сме свикнали да обозначаваме като правова държава. Освен това демотивират самите съдии, които трябва да работят и да дават най-доброто от себе си докато биват обругавани, личното им достойнство бива накърнявано, професионалната им етика и квалификация са поставени под въпрос и залагат доброто си име на произвола на недоброжелателни и анонимни медии.

Липсата на последователност в позициите на ВСС за съжаление само насърчава подобно поведение от страна на редакционните екипи и медийните издатели. На заседание на Съдийската колегия, проведено на 10-ти юли, при предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в дневния ред на заседанието да се обсъди изготвяне напозиция по посочената публикация, с немотивираният вот на 6 от членовете на колегията не беше прието предложението. 

В своя позиция, изразена по-рано тази година, членовете на Съдийската колегия поемат категоричен ангажимент да реагират "при всеки опит за въздействие и посегателство срещу независимостта на съдебната власт, съда и всеки български съдия". Ясно си даваме сметка, че всяка позиция, изразявана от ВСС следва да се подложи на гласуване и това води до заемане на различни позиции при сходни или идентични случаи. Това е един от недостатъците на демократичната система, който обаче може да бъде коригиран в голяма степен. По тази причина от Съюза на съдиите настояваме Съдийската колегия на ВСС да огласи публично, в съответствие с изискванията на чл. 13 от Административнопроцесуалния кодекс, критериите, вътрешните правила и установената практика при упражняване на задължението си по чл. 16, ал. 1 от Закона за съдебната власт да отстоява независимостта на съдебната власт при публикации, засягащи отделни съдии и съдебната власт като цяло. 

Напомняме, че в борбата и противопоставянето на такова манипулативно злонамерено отношение единственото, което има шанс да даде резултат е полагането на системни и последователни усилия. Считаме, че нито Съюзът на съдиите, нито ВСС имат моралното право да проявяват пасивност или още по-лошо – да се отказват изцяло от битката за нормална и благотворна медийна среда. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
До ССБ
|
нерегистриран
18 юли 2018, 04:02
3
-3
Поправям се където в № 5 съм записал : 149(10 - да се чете 149(1).
6
До ССБ
|
нерегистриран
18 юли 2018, 03:59
7
-4
Госпожи и господа съдии от ССБ,
Посетилата България госпожа - съдия от Калифорния преди няколко месеца на въпрос дали съдиите в Калифорния са критикувани от полиция и прокуратура каза така:
- Оооооо , разбира се !
Вие се увлякохте и искате както при Живков да си мълчат всички. Който заема публична длъжност трябва да понася по-високи нива на критика. Ако не му изнася на някого - има свободен пазар на труда.
Аз не съм чувал да сте предложили добра практика от някой американски щат, но Ви харесва единствено финансирането - поне по поведението Ви така го разбирам.
Имат ли съдиите задължение да прилагат закона и я си поговорете чл 133(2) и чл. 149(10 от ЗЕ, както и чл. 62 от ЗЗП дали са задължителни за приложение или след като ищец е Топлофикация - не се прилага, а е записан за благозвучие.
Умишлено неприлагане с цел набавяне облага за трето лице при изпълнение на служба би трябвало да знаете, че отнема независимоста и имунитета.
Явно трябва да се "изсипят" 50 000 протестиращи и да искат отговори каква е ролята на тези текстове, които всички съдии заобикалат тарикатски.
От експертизите, които съдиите са допуснали без делата да са допустими при липса изпълнението на горните текстове от ЗЕ и ЗЗП - вещите лица са получили над 40 млн. лева за последните 12 г.
Много въпроси може да излязат в обществото.
След като за 30-40 места за магистрати има над 800 желаещи - аз намирам, че съдът и прокуратурата са най-лесни за реформиране, но трябва да е от политици, които не са уязвими и "охранени".
На вниманието на гражданите при отношения с Топлофикация София ЕАД:
Моля да искате недопускане на иска на феномена, ако липсва Протокол от ОС на ЕС по чл 133(2) и ако няма последващ писмен договор на основание чл. 149(1)- забележете ... ПИСМЕН ! Ако тези текстове не са изпълнени, дори и да сте ползвали ТЕ - не трябва да заплащате на основание чл. 62 от ЗЗП. Конституционния съд и за това се произнесе.
Трябва да бъдат осъдени съдии за умишлени действия, които заздравяват рекета на Топлофикация.
Уважаеми "набедени" клиенти на Топлофикация, внимавайте когато давате отговор, защото съдиите тарикатски като основание "пробутват" чл. 153(1) от ЗЕ, който без изпълнен чл. 133(2) е неприложим. Конституционния съд в свое решение от 2010 г. казва че чл. 133(2) е в сила и за заварени случаи.
Е, какво ще кажете съдиите от ССБ. Независими сте от закона и може да нарушавате положената клетва, така ли е или не е удобно да изкажете становище :))) Може освен да искате никой дума да не отваря за абсурдни решения, а да поискате и безсмъртие - примерно минимум 1000 г. щастливо съществувание, а ние миряните да пасем овцете :)))
5
До Дишева
|
нерегистриран
18 юли 2018, 03:29
7
-3
Госпожо,
Вие явно сте се увлекли и не сте чели конституцията или се усещате недосегаеми. Най-малкото сега е да се намерят депутати, ако не сега - може и по-късно, да премахнат мижавите давностни срокове и да Ви принудят да заплатите пазарната наемна сума. Справедливо е да са осъдени всички подкрепили решението за такава наемна сума, която е превилегия и солидарно да заплатят. Добре би било по щатски правила - да се произнесе жури формирано на случаен избор и така ще разберете какво означава "безпристрастен" съд. Допускам, че ще оревете за недопустимо прилагане със задна дата или за изтекъл срок по давност, на което отговорът трябва да е: "Да, вероятно не е справедливо, но действа много оздравително и е каквото повикало - такова се обадило." И аз не съм съгласен в някои случаи, но нали съдът е решил :))))
Ако не е доброволно - да будете лишени от право на юридическа професия. Губернатор на Илинойс има присъда до живот да няма юридически права в щата.
Ето кой текст от Конституцията на Република България е нарушен и всички трябва един ден да си платите с лихвите.
Чл. 6. ........
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Нали забелязахте - не се допускат превилегии.
Вие надминахте партизаните и ятаците по наглост.
4
бий, за да те уважават - стара народна мъдрост
|
нерегистриран
18 юли 2018, 01:27
6
-1
Само съд и присъждането на по-справедливи обезщетения от съдилищата ще сложи ред при т. нар. "медии" и псевдожурналисти. Та, уважаеми, следващия път, преди да извадите от десет кладенеца вода, за да оневините някой "журналист"-клеветник, който "само бил изказал мнение", пък било то и негативно, и да "защитите" свобода на словото с натруфените си до безсмисленост съдебни актове, си помислете дали точно по такъв начин не толерирате този груб и арогантен, често и вулгарен, език и стил на списване, характерен само за българското "медийно" пространство!
3
отговор
|
нерегистриран
17 юли 2018, 16:16
5
-4
До коментар [#2] от "Атанаска Дишева":
Да попитам тогава Чебурашка, а и Мурзилка защо проявихте пасивност в моя скандал?
Защото ги е срам от тебе
2
Атанаска Дишева
|
нерегистриран
17 юли 2018, 14:52
10
-4
Да попитам тогава Чебурашка, а и Мурзилка защо проявихте пасивност в моя скандал?
1
Da
|
нерегистриран
17 юли 2018, 14:27
13
-4
Няколкото останали членове на тази организация са досадни като зелените мухи. И точно толкова полезни.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно