В обръщение
Българската православна църква благодари на Бог, на народа и на Конституционния съд за отхвърлянето на Истанбулската конвенция
Св. Синод призова във всички храмове да се чете благодарствена молитва за благоденствието на българския народ
Българската православна църква благодари на Бог, на народа и на Конституционния съд за отхвърлянето на Истанбулската конвенция

снимка: bg-patriarshia.bg

Благодарение на великия Божи промисъл чрез мъдростта и съвестта на мнозинството конституционни съдии, беше взето справедливо и конституционносъобразно решение за отхвърляне на добилата популярност т.нар. Истанбулска конвенция. Това се посочва в обръщение на Светия Синод на Българската православна църква, което бе разпространено в петък следобед.

"Правен свят" публикува Обръщението на Светия Синод на Българската православна църква:

Слава на Бога за всичките му благодеяние към българския народ!

Благодарение на великия Божи промисъл чрез мъдростта и съвестта на мнозинството конституционни съдии, беше взето справедливо и конституционносъобразно решение за отхвърляне на добилата популярност т.нар. Истанбулска конвенция. Светият Синод на БПЦ-БП изрази своята категорична позиция против нейното приемане като противоречаща на православното учение за сътворението на мъжа и жената като Божий образ и подобие и като биологични същества, както и срещу въвеждането на понятия, несъвместими с българския обществен и правен ред. 

Св. Синод със свое решение призова да се отправя усърдна молитва към Пресвета Богородица в храмовете и манастирите в диоцеза на БПЦ- БП против приемането на този международен договор от Народното събрание.

Съдът е дело Божие, но до справедливото решение се стигна чрез усилията, вдъхновението, съвестта и мъдростта на много хора – духовници, учени, общественици, журналисти, юристи, представители на държавни институции, на политици, на мнозинството от благочестивия български народ. Всички те, водени от нравствените устои на обществото, стремежа за съхраняване на държавността и защита на бъдещето на България – нашите деца, се обединиха и отстояваха несъгласието си с въвеждането чрез международен договор на понятия и идеология, несъвместими с традиционния християнски морал на българския народ. Изпълниха се думите на Сърцеведеца - Господ Иисус Христос, "дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях" (Мат. 18: 20)!

Когато просим от Бога помощ, следва и да му благодарим, за да не бъдем като онези десет прокажени, които просиха от Него милост и изцерение, но само един от тях се върна и благодари (Лук. 17:12 – 19).

Затова и ние посрещаме с благодарност и радост Решението на Конституционния съд на Република България за обявяването като противоречаща на Конституцията така наречената Истанбулска Конвенция и благославяме да се отправи в храмовете и манастирите на БПЦ-БП в пределите на България и извън нея в дните на Богородичния пост, благодарствена молитва към Всемилостивия Бог след прочитането на молебения канон към Св. Богородица за благоденствието на българския народ.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Субсидиите от 01.01.2019г за Вероизповеданията
|
нерегистриран
01 февруари 2019, 14:57
0
0
С новият Закон за вероизповеданията се въвеждат субсиите увеличени с 15 млн. лв за вероизповедания с над 1 % от населението вярващи- Православни и мюсюлмани го покриват.

ДАЛИ ДРУГИЯТ ПЪТ на държавна хранилка ще застанат в АУАТА на Софийския университет срещу Цецка Цачева, Мая Манолова , Екатерина Захариева и представителя от Е Съд ?

За един приятел питам ?
3
неразбрал
|
нерегистриран
05 август 2018, 11:18
4
-11
Защо в изявлението не се споменава нищо за съдиите, подписали решението с ОМ? Дали не се подготвя ново решение на Светия Синод, с което те да бъдат отлъчени от Църквата?
Когато определяте кое е богоугодно не забравяйте, че Бог обича всички и вие /Светия Синод/ като Негови представители на Земята трябва да се съобразявате с това!
Когато проповядвате морал на миряните, не забравяйте и това че преди всичко трябва да се погрижите за своята си къщичка.
2
|
нерегистриран
04 август 2018, 00:50
18
-5
Да благочслови Бог наш богоугодното дело!
1
Господу помолимся !
|
нерегистриран
03 август 2018, 22:55
23
-5
Да благодарим на Бога братя православни ! Слава на Отца и Сина и Светаго духа ! Амин !
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно