Обновена  15 авг 09:42
Достъпни са справките за актуално състояние
Търговският регистър проработи частично
Пълноценното функциониране на системите ще се осигури не по-рано от следващата седмица
Търговският регистър проработи частично

От сряда сутринта в изпълнение на поетия ангажимент от Агенция по вписванията, потребителите могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, съобщиха от институцията. Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица. Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват.

"Става дума за технически проблем - изгорели дискови устройства. Последните 6-7 дни се работи постоянно за възстановяването на 25 терабайта информация." Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия. "Не очаквайте да ви успокоявам. Това е изключително сериозна ситуация и никой не би трябвало да я подценява", заяви вицепремиерът.

Не може да се говори за загуба на информация. Абсолютно невъзможно е тя да се манипулира или някой да се възползва от нея, уточни Дончев. "Две са основните задачи - възстановяване на дейността на регистъра и да се установи кой е виновен. Въпреки че става въпрос за технически проблем, допускаме някой да не си е свършил достатъчно добре работата. Това не е единственият архив в държавата. Имаме наредби как трябва да се съхранява подобна информация. Предвид факта, че от всяка такава ситуация трябва да се взима поука, може би на Министерски съвет ще бъде предложено създаването на допълнителна система, където да се съхранява тази информация и да си гарантираме, че тя може да бъде възстановена от там", обясни още Дончев.

Правителството прави единно, държавно хранилище на данните от всички електронни регистри като превантивна мярка да не се допускат повече подобни кризи, като тази с Търговския регистър, който спря работа за няколко дни. Мястото на бъдещото хранилище ще остане тайна от съображения за сигурност. Това обявиха вицепремиерът Томислав Дончев и премиерът Бойко Борисов пред министрите в началото на заседанието на правителството.

Още в началото му вицепремиерът Дончев докладва за блокажа на Търговския регистър и мерките, които са предприети. Той даде да се разбере, че е трябвало да се съхраняват копия на информацията на друго място. "По нормативно изискване информацията трябва да се записва на два сървъра и допълнително да се архивира", обясни Дончев. Това обаче явно не е станало. "Това, което се случи преди няколко дни, е живо доказателство за това",обобщи той. "И технически и нормативно ще уредим това, за да избегнем кризи", добави Дончев. И подчерта, че случилото се е доказателство как един такъв проблем може да се превърне в икономическа и търговска криза.

"Ще направим един склад за електронните данни, от всеки регистър да отива информацията и много важно е да има и надзор", заяви премиерът. "Изграждането на тези електронни системи няма надзор", разкритикува министър-председателят. "Това да го отрегулираме, за да може… фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и най-калпавите дискове", отбеляза Борисов.

Отделно от това по разпореждане на Дончев от понеделник тече одит на хардуера и софтуера на всички електронни системи. До дни вицепремиерът трябва да получи и доклад за състоянието им. "До няколко дни трябва да имаме всички функционалности на ТР", обеща ресорният вицепремиер Дончев. "Но оттук нататък ще трябва да отделим повече пари за киберсигурност", заключи вицепремиерът.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
заслужен отдих
|
нерегистриран
15 август 2018, 14:44
9
0
Като заслужена награда, за този и много други гафове, министърката ще я пратят в Конституционния съд на заслужен отдих. Едно време Партията чрез ЦК на БКП така се грижеше за кадрите.
5
|
нерегистриран
15 август 2018, 12:51
11
0
Добре,че не сме Япония-знаете там как се поема отговорност.
4
шизофренно ми е
|
нерегистриран
15 август 2018, 11:05
11
0
"По нормативно изискване информацията трябва да се записва на два сървъра и допълнително да се архивира", обясни Дончев. Това обаче явно не е станало. "Това, което се случи преди няколко дни, е живо доказателство за това",обобщи той. "И технически и нормативно ще уредим това, за да избегнем кризи", добави Дончев.
Ако първото му изказване е вярно, относно нормативното уреждане-уволнете виновните, ако второто е вярно-че тепърва ще се уреждат нормативно нещата, тогава нямам думи.
3
|
нерегистриран
15 август 2018, 10:06
19
0
Тази агенция е за закриване. Щом не могат и не са в състояние да си пазят регистрите... а да не говорим, че искат ОЗ да е под тяхната шапка. Мега агенцията, която не за нищо не става.
2
пълен провал
|
нерегистриран
15 август 2018, 08:57
13
0
Шефката на тази служба, която била на почивка на екзотичен остров, трябва незабавно да бъде уволнена. Защото тя едва ли сама ще си подаде оставката. Тя е "политическа квота" от проруската партия Атака. Или става дума за некадърност, или нещо друго? Това министерство е пълен провал.
1
|
нерегистриран
15 август 2018, 08:45
13
0
Сега остава да разберем какво ще става с висящите заявления.И наистина не звучи успокоително:( Да се поизчерви поне на амбразурата, с цел възпитателна, не следваше ли и конкретния ресорен министър?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно