След 2 години и 7 месеца в затвора
Съдът пуска предсрочно бивш кмет-изнасилвач на свобода, прокуратурата протестира
Бившият градоначалник на Стрелча Иван Евстатиев бе осъден на 4 години, от които му остава да изтърпи още над една година
Съдът пуска предсрочно бивш кмет-изнасилвач на свобода, прокуратурата протестира

Иван Евстатиев при едно от предишните съдебни заседания по делото за изнасилване на 16-годишна

Бившият кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев, който бе осъден по обвинение, че е изнасилил 16-годишно момиче от средногорския град, трябваше да бъде освободен предсрочно от затвора след седмица. Това решение взе състав на Окръжния съд в Пазарджик, за което съобщи адвокатът на Евстатиев - Ташкена Колчева.

Така след 2 г. и 7 месеца зад решетките бившият градоначалник щеше да се радва на свободата си, като излезе с повече от една година предсрочно. Евстатиев бе задържан на 15 януари 2016г. в Стрелча след сигнал на 16-годишна ученичка, че е била изнасилена от него в местния хотел, след като е била напита. 

60-годишният Евстатиев първоначално бе осъден на 6 години лишаване от свобода. Той трябваше да плати и 12 000 лв. на семейството на насиленото момиче. По време на процеса Евстатиев не се призна за виновен, като твърдеше че всичко е станало доброволно.

В края на декември 2017 г. окръжните магистрати в Пловдив намалиха присъдата от 6 на 4 години затвор. Адвокат Колчева тогава уточни, че втората инстанция по делото е провела само едно заседание в края на ноември, но е отказала да приеме доказателствените искания на защитата. Желанието на защитничката на Евстатиев тогава беше окръжните магистрати да назначат очна ставка между пострадалата непълнолетна и подсъдимия, както и да допуснат нова гинекологична експертиза на потърпевшата. 

Още тогава адвокат Колчева коментира, че всеки осъден с влязла в сила присъда има право да поиска предсрочно освобождаване след изтичане на половината от срока на наказанието.

Очакванията на защитничката на Евстатиев за скорошното освобождаване на клиента й се оказаха прибързани. От Окръжна прокуратура-Пазарджик съобщиха, че са внесли протест срещу определението за предсрочното условно освобождаване на бившия кмет на Стрелча. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
8
Вива EuroAsia
|
нерегистриран
16 август 2018, 18:02
4
0
Това няма нищо общо с "Истанбулската...", просто искам да обърна внимание, че за подобно престъпление в Съединените щати присъдата щеше да бъде между 20 години и доживотен затвор.
7
?!?!?!
|
нерегистриран
16 август 2018, 15:15
3
0
Надали има някой, който още да не е наясно, че най-големите престъпления се вършат именно в съда, и то умело прикрити зад фалшивите учебници по "ПРАВО". Няма такава гнус просто! Съдебната работа е чиста проба перверзия! Доказано многократно. Това че в една държава трябва да има правораздавателен орган съвсем не значи, че нещата са такива, каквито наистина трябва да бъдат.
Честта на Темида е потъпкана отдавна, а превръзката върху очите и е просто параван. Крайно време е хората да скочат срещу съда! Досега само той не е бил тормозен от общественото недоволство. Закони няма! Доказателствата са измислени само и единствено в полза на престъпниците. Всички съдебни труженици обслужват дяволски закони, и са едни марионетки в ръцете му. Хубаво го е написал човека от предния пост - ОНЯ ГОРЕ ГЛЕДА... Един ден ще плащат на Господ за мръсотиите си, защото повечето от нещата които вършат са с умисъл, и отново ще спомена превръзката на Темида... тя няма нищо общо с БЕЗПРИСТРАСТНОСТТА. Не чакайте прословутия премиер да прави нещо. Той с такива деликатни въпроси не се занимава. Да не говорим за онова недоразумение Цацаров, който винаги много внимава да не би да нагази в "твърде дълбоки води“...
6
един от Враца,
|
нерегистриран
16 август 2018, 10:09
0
-2
Видно от становището на прокурора от ВКп от с.з. на 10 март 2000г. по н.д. №50/2000г.1 н.о. на върховния к.“съд”, представителят на държавното обвинение поддържа подадения от мен касационен протест ,че съм изразил мнение. Въпреки това ,следва решение№ 166/10 май 2000г. на ВКсъд, с едновременно приизнесени диспозитива и мотиви .,вместо да прочете диспозитива в съдебна зала на 10 март 2000г.,както е записано в протокола. ,Решението “е произнесено , при злоупотреба с процесуални права,й извън пределите на правораздавателната власт на ВК"съд". ., й обективно по закон това “решение”не съществува. в правния свят. . Защото е действано при зависимост и пристрастие с наглост по превъзходство й от несменяемост и безотговорност в служба използвани против мен, и правата ми по закон и Конституция.
ВКсъд, оставя в сила присъда ЛОС,и 2516 лв. неймуществени щети по нох.д. №522/98г.рай съд Враца ,потвърдено с решение по внох.д. №358/99г.Осъд Враца , за престъпление по чл.148 НК , обида и клевета с преписване на подкуп. Без ВКсъд, да прецени, че в течение на повече от три месеца след 2000г.обидата и клеветата е вече от функционална компетентност на ОС-Враца,където по действащ процесуален закон за престъпление обида и клевета се налага глоба ,довело гл. прокурор да направи искане за възобновяване №1377/08г..на осн.чл.78 а НК.Оставено без разглеждане от ВКсъд,2 н.о.
На лице е груба намеса на т.-н. “съд “и наложено тежко наказание за изразено мнение ,нарушение на чл.10 ЕКПЧОС. Отнета ми е възможността и правото за подаване на жалба ,заложена ,като основно право в чл.45 от КРБ.А, самият факт ,че жалбата ми даже не е довела до проверка на н-к Грао,баща на прокурор от Враца,сега съдия, доказва,че писмото ми не е засегнало репутацията му.Още повече не съм действал в професионално качество за което й нямам специални задължения и отговорност при упражняване правото си на свободно изразяване на мнение. От ДВАТА обвинителни акта от 1997 и 1998г. на рай. прок Враца,както и по двете ОХ дела 473/97г.Рс Враца и 522/98г., не става ясно какви са били обидите,й с коя дума съм обидил и преписал подкупа на н-к Грао,а оттам й дали наистина е нанесена публично. Важното е,че след внесените в съда Враца от една и съща прокурорка за едно и също ДВА ОБВИНИТЕЛНИ АКТА , следва повишение в софийска окръжна прокуратура,а съдията от Мездра,повишен за такъв в окръжен съд Враца.В замяна на това ,че от притеснение съпругата ми бивш служител на прокуратурата и съда Враца стана 100 % инвалид,а синът ми магистър по икономика трайно безработен,поради видни пречки от правоохранителната и правораздавателната СГАН..ОНЯ ГОРЕ ГЛЕДА и мисля ,че заради гореописаното ще СИ ГО ПОЛУЧИТЕ,ОТ НЕГО.5
език мой...
|
нерегистриран
16 август 2018, 09:30
4
0
"е била напита." Правен свят - много елементарно списвате.Бива жаргонен речник,бива,ама... Всъщност,пълна симбиоза между новината за маргинализираният "кмет",и отразяването и със селски наречия.
4
ххх
|
нерегистриран
16 август 2018, 08:04
3
-1
Следващата инстанция ще коригира определението в правилната посока.
3
|
нерегистриран
16 август 2018, 07:44
4
-5
Да добавим,че тоя е бил много години и прокурор. Не знам, защо го представяте като бивш кмет, като е бивш дългогодишен прокурор.
Бидейки в прокуратурата у него е създадено усещане за недосегаемост-поредния пример за срастване на прокуратура и престъпността.
По принцип изнасилвачите са добре възпитавани в затвора от ромите, но в случая си мисля,че е намерил начин да си осигури закрила.
2
Марко
|
нерегистриран
15 август 2018, 22:58
14
0
Този ,че е минал по "тънката лайсна" е ясно...

Обаче аз съм притеснен и от възпитанието и поведението на някои млади момичета на по 13-15г.,които се държат и имат поведение като да не казвам какви...

Крайно време е да се стегне дисциплината и младите момичета,а и момчета да имат някак по прилично и сдържано поведение
1
равенство пред закона ?
|
нерегистриран
15 август 2018, 21:03
9
-1
Малко са му дали, а на всичко отгоре иска да излезе по-рано. Равенство на гражданите пред закона ? Както се казваше едно време: Всички сме равни, но някои са по-равни. Осъденият е гражданин, но по дефинициите на партийния поет Христо Радевски, той е преди всичко комунист. А на всичко отгоре и бивш кмет, и зет на първия секретар на Партията- естествено с главно"П". Явно партийните другари са преценили, че другарят се е поправил, въпреки отвратителното престъпление, което е извършил.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно