С едноседмично закъснение, правосъдният министър с първи коментар за срива на Търговския регистър
Няма как да няма отговорни, Инспекторатът на МП проверява Агенция по вписванията*
За сигурността на регистъра само през 2017 г. са дадени над 4 млн. лв., коментира Цачева
Няма как да няма отговорни, Инспекторатът на МП проверява Агенция по вписванията*

Цецка Цачева цяла седмица не коментира темата, но още в първото си интервю насочи отговорността към ръководството на Агенция по вписванията, снимка: бТВ

Няма как да няма отговорни, когато България за няколко дни остане без Търговски регистър. Това подчертава правосъдният министър Цецка Цачева в интервю за бТВ.

По думите й само за 2017 г. държавата е осигурила над 4 млн. лв. за сигурността на системата, като "специализирана фирма" е предписала конкретни мерки за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правосъдието – включително и финансово. Цачева не коментира дали става дума за саботаж, или говорим за техническа грешка. Тя призова да се изчака заключението на службите, които са ангажирани с разследването.

Първият коментар по темата Цачева направи цяла седмица след блокирането на Търговския регистър. 

Вие подкрепяте ли това, което каза Бойко Борисов, че не е доволен от работата на Агенцията по вписванията и вероятно там ще има промени? 

Категорично отговор на този въпрос ще бъде получен след като излязат анализите и докладите на службите, които в момента са в Агенцията по вписванията, в това число и от Инспектората на Министерството на правосъдието. Аз съм категорична, че не може без отговорност, след като България няколко дни е без търговски регистър.

В момента, в който получих на 10 август , петък, доклада, че въпреки дадения 8-часов срок за отстраняване на нередностите, за да продължи функционирането на регистъра, той не може да бъде възстановен, в рамките на минути съм изпратила съответните писма, по надлежния ред съм информирала председателя на ДАНС, Главния прокурор и разбира се министъра на вътрешните работи и чрез него ГДБОП.

Няколко пъти инженерни екипи, специалисти, които обслужват системата на Търговския регистър са подавали сигнали, че системата се нуждае от обновяване, това направено ли е, спазено ли е?

В края на месец септември м.г. с оглед увеличаване на функционалността на Търговския регистър и преминаването от 1 януари т.г. и на Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, изготвяйки подготовка за това надграждане, аз имам доклад на изпълнителната директорка на агенцията с приложен анализ на специализирана фирма относно готовността това да се случи.

В този анализ се предлагат 6 мерки, като фирмата изрично е записала, че счита, че това са единствено възможните мерки, при изпълнението на които ще се гарантира безпроблемно функциониране на регистъра и след неговото надграждане с немалката информация, която следва да поеме той от 1 януари.

В рамките на дни съм реагирала, изцяло съм подкрепила предписаните мерки от страна фирмата, дала съм указания във възможно най-краткия срок Агенцията по вписванията да изпълни тези предписания и тъй като това във всички случаи е свързано и с финансови ресурси, по предложение на изпълнителната директорка на Агенцията по вписванията са направени промени в бюджета на Министерството на правосъдието, като са осигурени допълнителни средства. През декември е подписан договор за немалка сума от средства. Онова, което мога да кажа е, че над 4 милиона за 2017 г. държавата като средства е осигурила именно за сигурността на държавния регистър.

За последните 10 години колко държавни поръчки е спечелила въпросната фирма "Лирекс" и ,ако знаете, каква е общата стойност? 

Това, което знам е че след 3 май тази година фирмата чрез специална поръчка по ЗОП, в резултат на нея има подписан договор. Този договор е за малко под 100 хиляди лева без ДДС, 94 хиляди. И това е по информация, която от изпълнителната директорка от вчерашния ден знам. Тези договори не се предоставят на министерството, тъй като те са правени по специален ред. Нямам информация в годините назад в кои години по кои договори фирма "Лирекс" е работила в Агенцията по вписванията.

За техническа грешка ли става въпрос според Вас? 

Не мога да Ви кажа.

Допустимо ли е в Търговския регистър, Агенцията по вписванията да се допускат такива технически грешки? Много са версиите, да кажем, че е техническа грешка. Допустимо ли е? 

Никъде, никъде не би трябвало да се допускат технически грешки, в която и да е система и не само в IT сектора, а всички други, тъй като има конкретно законодателство, конкретни норми, които уреждат всяка една конкретна дейност.

Ако става дума за саботаж, това според Вас ще може ли да се докаже? 

Не мога да влизам в хипотези, убедена съм обаче в компетентността на службите, които работят по тези въпроси, вярвам че ще узнаем истината.

*Интервюто на Цецка Цачева за Канна Рачева препечатваме от сайта на бТВ. Заглавията са на "Правен свят".

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
безгръбначни слуги!
|
нерегистриран
17 август 2018, 13:03
4
0
С едноседмично закъснение, правосъдният министър Цецка Цачева Данговска с първи коментар за срива на Търговския регистър
Няма как да няма отговорни, Инспекторатът на МП проверява дали петелът е безгръбначно животно. През 2011 г. председателката Цецка Цачева Данговска обяви от трибуната на Народното събрание: „Петелът е безгръбначно животно!“ Според Цачева мястото на петела е в зората на еволюцията. Цачева в ефир наричаше цар Борис III - цар Борис три. Гафа за срива на Търговския регистър си е гаф колкото и да се пъне Цачева да го замаже.
1
RRR
|
нерегистриран
17 август 2018, 08:48
5
0
Типично за политици - няма как да няма виновен.Като го чуя, все едно Сарафов с милиционерския му мозък чувам, това са си типично негови думички.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно