Доживотник спечели 650 лв. обезщетение за лоша килия

Осъденият на доживотен затвор Юри Ангелов (27 г.) за зверското убийство на мъж в град Велики Преслав е поискал 50 000 лв. обезщетение и над 38 000 лв. лихва за унизителните условия в ареста в Шумен. Административният съд присъжда, че Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", срещу която е искът, дължи 650 лв. обезщетение за 323 дни престой в лоша килия. Или по 2 лв. за всеки ден от октомври 2009 г. до юни 2010 г. и от април до юни 2011 г.

Юри се жалвал от унижения, срам, неудобство, емоционални страдания и преживян психически стрес. Описал, че трите тесни килии, в които го настанявали, били без прозорци, дневна светлина, вентилация, нямало тоалетна и отопление, нито пък каре за 1-часови разходки.

Магистрати обследвали условията в ареста и установили, че кошмарът не е бил толкова тотален, стаичките за задържане са имали прозорци и възможност за дневна светлина. Все пак установили, че в килиите е липсвала достатъчно жилищна площ, постоянен достъп до санитарен възел. Съдът приема, че длъжностните лица от следствения арест в Шумен са нарушили законови изисквания, но не умишлено.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно