По инициатива на Окръжен съд – Шумен
15 паралелки с ученици ще участват в образователната програма за съдебната власт
Програмата се осъществява по силата на Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката
15 паралелки с ученици ще участват в образователната програма за съдебната власт

Първа лекция пред учениците от 11 клас на ПГ по икономика в Шумен представи съдия Светлин Стефанов, снимка: ОС Шумен

15 паралелки с ученици между девети и единадесети клас  на  СУ "Йоан Екзарх Български", ПГ по икономика и ППМГ "Нанчо Попович"  в Шумен и, СУ "Н.Й.Вапцаров" в село Венец, СУ "Св. Паисий Хилендарски" във Върбица, ще участват в образователна програма, организирана по инициатива на Окръжен съд – Шумен, съобщиха от съда. Програмата се осъществява по силата на Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Основни цели на пилотната образователна програма са обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, повишаване на доверието в съдебната власт.

Общо шестима съдии от наказателно и търговско отделения на ШОС ще са лектори в образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури." Те ще презентират общо десет теми пред учащите, като всеки един клас в рамките на учебната година ще премине този своеобразен лекционен курс. Началото бе дадено в сряда с лекция, представена от съдия Светлин Стефанов пред ученици от 11 клас на ПГ по икономика в Шумен.

"Структура на съдебната власт", "Представяне на професията съдия", "Превенция срещу употреба на наркотични вещества", "Трафик на хора" , "Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Детското насилие", "Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерки за защита правата на жертвите", "Съдебни процедури с участие на деца и правата на децата" са част от темите, които ще достигнат до подрастващите в училищата - партньори.

Заявеният интерес към програмата, реализирана от Окръжен съд – Шумен надмина очакванията в стремежа към разширяване на обхвата на проекта. Общо осем училища с над 47 паралелки от цялата област заявиха участие за тази учебна година, уточняват от съда.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно