Правосъдният министър в Люксембург:
Затворниците в България не са радикализирани
Няма и данни за успешни опити за идеологическо повлияване към насилие на един затворник от друг, обявила е Цецка Цачева
Затворниците в България не са радикализирани

Правосъдният министър Цецка Цачева, снимка:МП

Не се наблюдава радикализация на затворническото население, няма и  данни за успешни опити за радикализация или идеологическо повлияване към насилие на един затворник от друг, това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на Конференция на високо равнище по въпросите на радикализацията на тема  "Програми за рехабилитация и дерадикализация в затворите", проведена в Люксембург.

Министърът отбеляза, че ниското ниво на терористична заплаха също е признак на ниска радикализация на населението като цяло. Цачева обаче отчете, че тази картина може да се промени и затова е  необходимо да има работещи механизми за сътрудничество, диалог, обмен на информация и координация, както на национално, така и на международно ниво.

Правосъдният министър е запознала участниците в конференцията и с практиката в българските затвори при постъпване да се изготвя оценка на риска от рецидив и вреди, който изследва статични и динамични елементи от живота на осъдения, както и неговата персоналност. Провежда се психологическо изследване и се изготвя заключение. Това е първият етап, на който при наличието на риск от радикализация, същият може да бъде констатиран и да бъдат предприети необходимите мерки за противодействие, обяснила е Цачева.

Министър Цачева изтъкна, че за това е "нужна добра подготовка  и обучение на персонала да идентифицира признаците на радикализация на този ранен етап, тъй като изповядването на определена религия не означава непременно, че човекът е с радикални възгледи. За тази цел е  разработен специален модул в програмата за обучение на персонал, който предоставя добро познание относно това какво е радикализация, признаци, мерки, управление на радикализирани лица и превенция на уязвимите групи. Министърът допълни, че към момента в българската пенитенциарна система не се провеждат програми за дерадикализация (отказване от радикална идеология) и деангажиране (отказване от радикално поведение) и че усилията на българската страна са насочени към превантивните мерки".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно