Тихият пловдивчанин
Когато платената пропаганда отшуми, ще дойде времето за истинските истории
Тихият пловдивчанин

Обвиненията срещу Желяз Андреев бяха свалени и благодарение на работата на българската прокуратура, снимка: БГНЕС

Прокуратурата следи за спазване на законността, като в предвидените със закон случаи участва в граждански и административни дела, гласи чл. 127, ал. 6 от Конституцията на Република България.

Това правомощие на държавното обвинение е изключително рядко коментирано, предвид факта, че когато обществените прожектори са насочени към прокуратурата, нейните представители говорят основно за акции срещу олигарси или за разкриване на тежки престъпления, за разследвания срещу "бели якички" и властимащи, срещу организирани престъпни групи, рецидивисти и всякакви други престъпници или дори срещу случайни закононарушители. Добре е, че тихо, без излишен шум, понякога прокуратурата се включва в разрешаването на сложни въпроси, било то в интерес на държавата или свързани с конкретна човешка съдба. Казуси, за част от които обществото дори и не знае, че съществуват, вероятно защото така и трябва.

Без шум, далеч от светкавици и прожектори, обвинителите вършат своята работа, не афишират непременно успехите си, за които като данъкоплатци плащаме всички ние, така както плащаме заплатите и на българския съд, на кадровиците от ВСС, та дори и на укриващия данъци върховен съдия, чиято дейност в последните над три години, се е концентрирала в политиканстване, опити за кадруване в съдилищата и реализиране на циничните, но безуспешни стратегии за изваждане на прокуратурата от съдебната власт.

Това, че прокуратурата си върши успешно работата и в защита на "малкия човек", се потвърди през изминалата седмица, когато научихме за благоприятното развитие в полза на българския гражданин Желяз Андреев по искането за екстрадирането му в Съединените щати, където трябваше да бъде съден за престъпления, които не е извършвал. Казусът възникна в навечерието на посещението на американския главен прокурор и министър на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс в България. И не, българската държава изобщо не изпълни искането на американските власти, а след обществен натиск, държавното обвинение, правителството и дипломатите ни, се заеха със сложната, но единствено правилна задача – да защитят интереса на Желяз и няколкото други негови колеги, работили като оператори в колцентъра на чуждестранна компания, замесена в търговия с авиочасти за Сирия. Точно този проблем беше и един от акцентите в разговорите на представителите на българската държава при визитата на Сешънс в София. Две от срещите на американския главен прокурор – тази с премиера и с правосъдния ни министър се случиха в присъствието и на българския обвинител №1. И това е било само началото на един дълъг маратон от преговори, за който разбрахме и от думите на самия Желяз миналата сряда в Министерския съвет, когато младият ни сънародник благодари на всички, които са участвали в изясняването на истината.

Благоприятният изход за Желяз и колегите му са достатъчно добра атестация за българското държавно обвинение, дадена не от друг, а от американските им колеги. Нима мислите, че правораздавателните органи на САЩ биха се съгласили да свалят обвиненията, ако не приемаха нашите власти като партньори? За жалост на остриетата на "хибридната пропаганда" срещу Цацаров, зад които надничат бегълци от правосъдието и кукловоди-олигарси, провалът им с фалшивите санкции по Закона  "Магнитски" е налице. Вместо бленуваните санкции, защото видиш ли се бил видял с руския обвинител №1 Юрий Чайка, Сотир Цацаров получава доверието на западните партньори. Градената с десетки милиони, хвърлени за фалшиви новини и платени протести, пропаганда, изграждаща паралелна реалност на недоверие срещу прокуратурата, се превърна в пепел, пред изреченото от Желяз Андреев: "Знаех, че не е лесно, но нямах нужда от обещания. Достатъчно беше да знам, че държавата стои зад мен".

И това далеч не е единственият случай, при който намесата на прокуратурата се оказва полезна. Благодарение на системните действия на главния прокурор през идната 2019-та година в структурите на Главните дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана" при Министерството на правосъдието ще бъдат назначени нови 200 служители. Това са първите стъпки, за да се поправят щетите, които ръководството на правосъдното министерство нанесе върху надзорния състав на местата за лишаване от свобода и съдебната охрана с т.нар. "оптимизация" през 2015 г. Благодарение на един от най-големите критици на обвинител №1, се стигна до парадокса – частни охранителни фирми да пазят съдебни сгради, а един надзирател да отговаря за охраната на 30 затворници-рецидивисти. После защо се оказва, че е възможно затворник да избяга през главния вход на Централния затвор в София. И за да не зачестят тези случаи, а и за да не се превръща в ежедневие, подсъдими да пребиват свидетели в съдебните сгради, след серия от срещи на главния прокурор със синдикалните лидери на надзирателите и съдебната охрана, правосъдното министерство предприема действия по увеличаване на щатните бройки. Със сигурност обаче проблемите на пенитециарната система у нас са далечни за уличения в недеклариране на доходи върховен съдия. На него му е по-важно да политиканства, да развива и завива болтове и гайки, да се оплаква из медиите, собственост на подсъдими и обвиняеми лица, да излиза и влиза в адвокатски кантори, да се намесва в работата на изпълнителната и законодателната власт, да кадрува в съдебната.

Чужди са му и притесненията на близо 10 000 съдебни служители, които с ужас научиха, че в първоначалния бюджет за 2019 г. бе предвидено драстично да се намали една важна за тях социална придобивка, а именно – парите за облекло от близо 2000 лв. на година, да бъдат намалени на до 450 лв. Цацаров правилно поиска и получи от финансовия министър Владислав Горанов връщане на старото положение. Главният прокурор подкрепи всички онези служители, без чиято ежедневна работа съдебната власт би престанала да е един от стожерите на държавата. Защото, макар и вече почти шест години да е начело на прокуратурата, много добре знае, че повечето от работещите в съдебната система не получават повече отколкото една детска учителка. Къде бяха всички останали борци за чиста и свята съдебна система? Дали публично за парите за облекло да чухте да се застъпва една бивша върховна съдийка, настоящ член на ВСС, която доскоро живееше в огромен апартамент срещу 200 лв. месечен наем, т.е. десетократно по-нисък от пазарния? И, разбира се, за тази си намеса – изразяваща се в представяне на аргументи пред финансовия министър, обвинител №1 бе застигнат от поредния пасквил, сътворен от наемници на подсъдими лица.

Става дума за същите поръчкови (псевдо)журналисти и общественици, които неотдавна иронизираха и друга инициатива на прокуратурата – за въвеждане на ред в хаоса с пешеходните пътеки и осигуряването на адекватна сигнализация, с цел превенция и намаляване на жертвите от войната по пътищата.

Лесно е да се политиканства, лесно е да се реформира правосъдието на думи, трудно е да се сблъскваш с реалните проблеми. Някой ще каже – какво прави главният прокурор на среща на съдебните медици от цялата страна. Само че наясно ли е, че без тяхната експертиза, цялата конструкция на държавата ще рухне, ще се заличи смисълът в търсенето на справедливост? Защото, как да очакваме съдебните медици да си вършат съвестно задълженията, как да очакваме да има годни улики, доказващи вината на даден извършител на престъпление, ако трудът им не е заплатен?

Подкрепа, подобна на тази, която получи Желяз, имат от българската прокуратура и бившите граничари, които са обект на наказателно преследване в Турция, заради това, че са опазили българската държавна граница. И това им дава увереност, че държавата е зад тях, докато шепа самозвани съдии, мишкуват и партизански кадруват, вълнуват се от това, как да променят квотите във ВСС и каква санкция да прокарат, за да накажат неудобните им медии. И, разбира се, готвят тълкувателни решения, така щото да осигурят индулгенция за подкрепящите ги олигархични кръгове, неспособни да сътворят политически проект, който да получи повече от 2,96% на парламентарен вот.

Или пък дъщерята на покойния академик Светлин Русев, която в ефира на БНТ обяви, че лично главният прокурор й е помогнал, за да опази творбите на баща си от домогванията на търговци на изкуство. Нищо, че заради действията на прокуратурата срещу олигарси, същият трябваше да бъде засегнат от поредната атака на медии-бухалки, назован от гномеещ се провален политик "Филчев от Пловдив", опитващ да начертае аналогии с негов предшественик. Без да си дават реална представа, че думите на професора по наказателно право днес срещат огромна популярност в обществото, така, щото биха му осигурили солидна подкрепа при участие в национални избори.

И да, главният прокурор не е от хората, които обичат да изтъкват ролята си за разсичането на поредния заплетен Гордиев възел, преплел в себе си множество интереси, било то на влиятелни държави, мощни корпорации, богати инвеститори и прочие. Защото знае, че може и само един човек да знае за стореното, но той ще е благодарен вечно. Особено, ако се окаже, че всъщност не само един е получил подкрепа в точния момент, а са много повече. Защото, когато платената пропаганда отшуми, тогава ще дойде времето на истинските истории, които ще покажат истината за тихия главен прокурор от Пловдив.

Нека хейтът започне сега... 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
29
Сашо Дончев
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 22:16
4
-2
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Кви са тия обективни статии за Цацаров?? Поръчах вече по 2 статии за опровержение от Поли ЛГБТ Паунова, Агент Илиян Василев и БДНП - Бедров дет не пие!
28
До #23
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 21:56
0
-4
С много четене и с правилно и своевременно изложена правна аргументация. Не се учудвам, че подобно ноу хау ти е непознато.
27
Панов,Лозан Панов
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 21:52
7
-2
Г-н Прокопиев,аз пък ще спася Вас.И Галя.
26
Дневник
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 21:50
0
-2
Дневник
25
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 21:50
7
-3
Цацаров лично е спасил само Пеевски и Георги Гергов.
24
Капитал
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 21:49
0
-2
Капитал
23
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 21:41
7
-1
До коментар [#19] от "нерегистриран":
Точно Цацаров спаси Желяз Андреев! Лично! Така че тези, които хейтят, без да са наясно, нека не мерят със собствения си аршин!
Дайте подробности как става това "лично" спасяване. Нека тези, които са "наясно" да дадат подробности, че тези хейтъри много хейтят, значи. Безсрамници
22
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 21:03
16
-3
Чудесна статия - отдавна не бях чел "Работническо дело"!
21
ЦУМ
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 20:47
10
-3
ЦУМ
20
КТБ
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 20:44
7
-2
КТБ
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно