Съдът в Бургас отказа да предаде четиримата бивши граничари на Турция
Ако се изпълни молбата за правна помощ, суверенитетът на България би бил нарушен, обяви съдия Петя Георгиева
Съдът в Бургас отказа да предаде четиримата бивши граничари на Турция

Бургаският съд отказа да предаде четиримата бивши граничари на турското правосъдие, а делото бе прекратено.

Съдът в Бургас отказа молбата за правна помощ на Турския наказателен съд в Къркларели по случая с 4-мата бивши български граничари. Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков, които са обвинени в Турция за убийството на турски гражданин - бракониер-нарушител на държавата ни граница. Ход на делото в Бургас не беше даден, след като магистратите се запознаха с предоставените от турската страна доказателства. 

Съдия Петя Георгиева обяви решението си, като се позова на Европейската конвенция за взаимопомощ, според която едно лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление. Съдийката уточни, че ако се окаже правна помощ, би бил нарушен суверенитетът на България. За престъпленията, в които са обвинени нашите гранични полицаи, е изтекла и абсолютна давност. Съдия Георгиева прекрати производството. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

"Независимо от решението на българския съд висящият процес в Република Турция е факт. Там производство ще бъде проведено. Аз лично считам, че имаме пълно основание да вярваме в компетентността на турския  съд и разчитаме на постановяване от негова страна на една справедлива присъда", коментира адвокат Росен Кожухаров.

След като чу решението на съда, бившият граничар Михаил Цонков каза: "Аз съм изненадан от това, което се случва. Нямах време да изкоментирам с адвоката дали се радвам, или все още да не подскачам предварително".

Делото в Турция е насрочено за 12-ти март. Бившите български граничари бяха категорични, че няма да се явят пред съда в Турция.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
българин
|
нерегистриран
11 ноември 2018, 09:25
8
0
Голямо браво на колегата,чел определението.Но с това не свършват бедите на нашите сънародници.Турската гмеж демонстрира безцеремонност и дивашко самочувствие.Прогноза:Независимо всичко направено от нашите и европийските институции,турския съд ще ги осъди.Извод:Време е на змията /Турция/,да се смаже главата.
4
|
нерегистриран
10 ноември 2018, 22:47
9
-1
Отказа да предаде? И това било правен сайт. Неграмотници.
3
|
нерегистриран
10 ноември 2018, 08:08
12
-1
Естествено, че ще откаже. Даде ли ги, няма да ги видим повече. За жалост Турция отдавна не е свободна, правова и демократична държава.
2
Re:
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 23:52
7
-1
До коментар [#1] от "разчитаме на постановяване от негова страна на една справедлива присъда":
Вероятно ще е "справедлива",но не за подсъдимите....

Виж във Варна как веднага предават руски и български гражданин на САЩ, понеже КОЙ финансираше нещо си в съдебната власт, а? Де и Ердоган да се беше сетил, а!

1
разчитаме на постановяване от негова страна на една справедлива присъда
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 20:24
6
-4
Вероятно ще е "справедлива",но не за подсъдимите....

ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно