Проф. Николай Проданов в отговор на въпрос – как съчетава четири работни места:
Трудно*
Освен зам.-министър на правосъдието в София проф. Николай Проданов е и преподавател в три университета в три различни града в страната по договори с общо работно време от 20 часа на ден
Трудно*

проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието и преподавател, снимка: в-к "Труд"

Зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, за когото преди дни гръмна новината, че е уволнен дисциплинарно от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" като преподавател, е отстранен за нарушаване на трудовата дисциплина. Това обясниха юристи на великотърновския ВУЗ. Той категорично отрича това да е вярно и обжалва процедурата в съда.

Според документите от обемната преписка по случая, става ясно, че проф. Проданов се е числил като преподавател в катедра "Публично-правни науки" и е бил назначен на трудов договор с 8-часов работен ден.

По този повод през април тази година ръководството на висшето училище направило официално запитване до Инспекцията по труда дали са съвместими двете длъжности-като преподавател и като зам.-министър на пълен работен ден. Два месеца по-късно трудовите инспектори отговорили, че не може при двама и повече работодатели, работното време на един служител да надвишава 48 часа седмично. От инспекцията са подчертали още, че фактически не е възможно да се изпълняват задълженията с оглед на това, че едната месторабота е в София, а другата е във Велико Търново.

Ректорското ръководство на ВТУ направило официално запитване по казуса и до премиера Бойко Борисов като работодател на зам.-министъра, като била приложена и кореспонденцията с Инспекцията по труда. От кабинета на министър-председателя отговорили пространно, че като зам.-министър проф. Проданов може да съвместява пряката си работа с преподавателска дейност, стига да не е на трудов договор.

Междувременно обаче започнали да постъпват сигнали до ръководството на ВТУ, че проф. Проданов не се явява в университета и не чете лекции. Зам.-ректорът по учебната част проф. Стоян Буров депозирал докладна до ректора проф. Христо Бонджолов за въпросните твърдения. Ректорът издал заповед, с която разпоредил да бъдат сформирани комисии от университетски служители, които да извършат проверка и да установят дали проф. Николай Проданов влиза в часовете си по изготвения график.

"Проверката продължи четири седмици като 3-членните комисии в различен състав посещаваха кабинета и изчакваха през целия учебен час. В констативни протоколи за всяка дата те са отразили, че не е имало присъствие на преподавател, в някои от дните са се появявали студенти, но после и те спрели да идват и учебни занятия не са провеждани", обясниха от великотърновския ВУЗ.

С официални писма от ВТУ проф. Проданов бил приканен да даде писмен отговор защо не е взел нито едни от всичките 420 часа.

"При кореспонденцията преподавателят заявява, че ще съдейства за изясняване на случая. Казва, че не е отчел взетите от него часове в информационната система заради негов неволен пропуск. Впечатление прави обаче, че за два от дните, в които е правена проверката, той е представил служебна бележка, че е бил кръводарител, а за другия – болничен за здравословно неразположение за един ден", уточняват извършилите вътрешните проверки и показват въпросните документи.

Преди да издадат заповедта за дисциплинарно уволнение от ВТУ, отново било поискано обяснение от проф. Николай Проданов, на което той отговорил като декларирал пълно съдействие, но и поставил 5 въпроса на работодателя си. От университета са категорични, че ще настояват професорът да върне парите, които е получил като заплата.

В същото време той е трябвало да изпълнява трудовите си задължения и като зам.-министър в правосъдното ведомство в София.

Междувременно пък се оказало, че освен във ВТУ, проф. Николай Проданов е преподавател също в университетите в Русе и Шумен като в русенския ВУЗ е на 8-часов договор, а в шуменския-на 4-часов.

"Труд" потърси проф. Николай Проданов за коментар по казуса. "Дисциплинарното уволнение се осъществява по определена процедура, описана в Кодекса на труда. Категорично мога да кажа, че уволнението ми е неоснователно, а процедурата, по която е направено-порочна! Не е редно журналист да е видял документи, с което аз не съм запознат и които не са ми представени. Водил съм си лекциите и стриктно съм изпълнявал задълженията си в университета, без това да пречи на работата ми в Министерството на правосъдието. Коствало ми е обаче много сили и лични затруднения, а насреща получих некоректно отношение. Това неминуемо ще доведе до съдебен спор и истината ще бъде доказана", заяви проф. Проданов.

На въпрос как съчетава 8-часови работни дни в министерството и в два университета и 4-часов в още един ВУЗ, проф. Проданов заяви: "Трудно!". Той обясни още, че преподава дисциплината "История на българската държава и право", която е задължителна за студентите от специалност "Право".

"Тази дисциплина се преподава само от хабилитирани преподаватели, а такива в цялата държава на непенсионна възраст сме само трима. Огромна част от часовете ми са със задочници и затова занятията си ги водя по време на отпуски по 2-3 седмици непрекъснато, както и в съботите и неделите", заяви проф. Николай Проданов.

*Материалът препечатваме от в-к "Труд". Заглавието е на "Правен свят".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
8
112
|
нерегистриран
11 ноември 2018, 17:40
7
-1
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
На тази снимка по-скоро ми мяза на квартален алкохолендер, а не - на представител на академичната общност...
7
Re:
|
нерегистриран
10 ноември 2018, 14:04
11
-1
До коментар [#6] от "проф. Пародиев":
Този човек отдавна трябваше да бъде уволнен като зам. министър. Той е срам за гилдията. Не го бива нито като преподавател, нито като учен, нито като администратор-зам. министър. Оправдавал се, че бил "партийна квота" на ВМРО и никой не можел да го пипне. По негово време избягаха затворници, единият още не е хванат, той е особено опасен. Зам. министърът не разбира от право, той е завършил, докато е бил зам. декан на историческия факултет на Търновския университет. Завършил "Право" в същия университет-срамна работа, селска идилия. Незабавно уволнение и връщане на Самоводската чаршия да си пие ракията и да разтяга лакърдии.
С такива кадри - толкова! В Кюстендил имаше един Шамшало, дето Краси Каракачанов не даваше косъм да падне от главата му - просто безценен! Този пак от нещо отбира. От далавери. Хем зем-министър, хем преподавател, хем партиен деец, хем борец за правда и за свобода.
6
проф. Пародиев
|
нерегистриран
10 ноември 2018, 13:39
15
-1
Този човек отдавна трябваше да бъде уволнен като зам. министър. Той е срам за гилдията. Не го бива нито като преподавател, нито като учен, нито като администратор-зам. министър. Оправдавал се, че бил "партийна квота" на ВМРО и никой не можел да го пипне. По негово време избягаха затворници, единият още не е хванат, той е особено опасен. Зам. министърът не разбира от право, той е завършил, докато е бил зам. декан на историческия факултет на Търновския университет. Завършил "Право" в същия университет-срамна работа, селска идилия. Незабавно уволнение и връщане на Самоводската чаршия да си пие ракията и да разтяга лакърдии.
5
ЦАЧКА ЦЕЦЕВА
|
нерегистриран
10 ноември 2018, 09:33
12
0
затуй не въри работътъ у зътворите. много бегат. а зама ми го няма. ша гу уволнъ
4
*************************************************************************************************
|
нерегистриран
10 ноември 2018, 09:31
3
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3
Re:
|
нерегистриран
10 ноември 2018, 01:30
13
-1
Мъка. Голяма Мъка.

2
Ха ха ха ха ха ха ... снимчицата
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 23:58
14
0
Елате ни вижте! Каквит сме зам-министри, таквиз сме и преподаватели ... задочно! И после трябвало да има задочно и девет факултета, а не най-много 2-3, че и 100 години изкарахме с един и нямахме никакви проблеми с юриспруденцията, а сега много баби ...

1
Пак простотии
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 19:49
10
0
Нали няма задочници по право. Тази дисциплина се учи в първи курс.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно