Открити са 1 млрд. лв. в банкова сметка на Банев в Швейцария
Десислава Иванчева гравитирала около една креслива извънпарламентарна групировка, за която прокуратурата е империя на злото, коментира Иван Гешев
Открити са 1 млрд. лв. в банкова сметка на Банев в Швейцария

Иван Гешев, зам.-главен прокурор, снимка: БГНЕС

Арестуваният бизнесмен Николай Банев има един милиард лева в швейцарски сметки. Според прокуратурата средствата са от "пране на пари". Поискано е от швейцарските власти сметките да бъдат запорирани, съобщи в интервю за Нова телевизия зам.-главният пеокурор Иван Гешев.

По повод твърденията на съпругата на Банев - Евгения, която също е задържана, че няма участие в някои от дружествата, Гешев уточни, че едно от обвиненията срещу Баневи е за организирана престъпна група и не става дума кой в какви дружества е участвал. Към момента, в който е образувано досъдебното производство, е направен анализ на всички преписки, които касаят тези лица. Част от тях са приобщени, за да покажем, че те могат да се укрият или да извършат друго престъпление, ако им бъде постановена друга мярка различна от арест, каза Гешев.

На въпрос защо сега се случват тези акции срещу известни фамилии и бизнесмени той отговори: "Специализираните структури са по европейски модел, който функционира от 6 г. Те израснаха детската си възраст и започнаха да дават резултат". На въпрос как ще коментира твърденията, че с тези арести се разчистват терени за конкуретни бизнеси той отговори: "Конспиративни теории циркулират всякакви. Каква конкурентна среда се разчиства с Баневи? Те нямат бизнес, те се занимават с рязане на скрап".

По повод недоволството на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева от условията в ареста, Иван Гешев коментира, че тя гравитира около "една креслива извънпарламентарна групировка", която била крайнодясна. "Тяхната платформа е, че прокуратурата е империя на злото", каза още Гешев. Според него вероятно половината от пенсионерите, които навремето са строили заводите, които сега са нарязани, живеят в по-лоши условия от тези в арестите. "Това не е "Шератон", това са арести", каза Гешев.

На въпрос какво става с друга известна фамилия - Маринела и Ветко Арабаджиеви, на които също са повдигнати обвинения, той цитира адвокатът им, че си "пътували към България и всеки момент ще се приберат". "И така вече три месеца", добави Гешев. За Митьо Очите той каза, че в момента тече административна процедура, след която ще бъде екстрадиран. Той се оплаквал от условията в турския арест и писал писма до българския консул в Одрин, съобщи още зам.-главният прокурор.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
20
Ушев
|
нерегистриран
11 декември 2018, 17:20
2
-1
Поредният евтин ченгесарски номер на милиционера Гешев.
19
no comment
|
нерегистриран
11 декември 2018, 10:16
0
0
Дата на раждане:
19.12.1970 г.
Образование:
1994г., ВИ-МВР, Специалност Право, квалификация Юрист
Чужди езици:
руски език
Професионален опит:
02.1994г. - 21.05.1995 г., 05 РПУ-СДВР-МВР, Оперативен работник;
05.1995г. - 17.04.1996 г., Столична следствена служба, Помощник-следовател;
05.1996г. - 03.2006 г., Столична следствена служба, Следовател;
04.2006 г. - 11.05.2012 г., Софийска районна прокуратура, Прокурор, ранг "Прокурор при АП"; от 11.03.2010 г. с ранг "Прокурор при ВКП и ВАП";
05.2012 г. - 19.07.2016 г., Софийска градска прокуратура, Прокурор, ранг "Прокурор при ВКП и ВАП";
07.2016 г. - 13.07.2018 г., Административен ръководител на Специализирана прокуратура;
07.2018 г. заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура, с ранг „Прокурор във ВКП и ВАП“.
18
|
нерегистриран
10 декември 2018, 22:34
5
0
И младежа закупил Кремиковци със многомилионен заем се занимава с рязане на скрап, но за него нито дума...
17
Старшинката
|
нерегистриран
10 декември 2018, 15:03
5
0
До коментар [#13] от "Старшинката":
Свободни съчинения и предположение, Уотсън... Гешев си каза от къде идват тези милиарди - инфото е от явни източници най-вече от Уикипедия. Прочети. В статията за Банев в Уикипедия наистина така пише.
А в самата Укипедия са посочени източници. В конкретния случай с милиарда като източник е посочен - „Строители на капитализма: Николай Банев – комсомолецът приватизатор“, frognews.bg, 19.09.2013 г.
16
RRR
|
нерегистриран
10 декември 2018, 14:09
5
-2
За два месеца разследване няма как бъде изпълнена съдебна поръчка, още повече в Швейцария, като нам как бавят поръчките.
15
|
нерегистриран
10 декември 2018, 14:01
10
0
В интерес на истината, митът за швейцарската банкова тайна вече е малко в историята, от няколко годинин насам.А от 2015 г Швейцария има споразумение с ЕС, което следва да произвежда действие от 2018 г, ако не се лъжа,септември или октомври.FTA/ НАП в алпийско:)/ следва да споделя такава информация с членките на ЕС.По силата на споразумението държавите в ЕС и Швейцария автоматично обменят информация относно банковите сметки.
За нуждите на наказателното производство, нещата стоят малко по -различно, но не невъзможно.При правилно формулирано искане за правна помощ- предполагам, не и изключено, ако молбата съдържа достатъчно фактически обстоятелства, които да дефинират наказуемото деяние и с оглед швейц.НЗ и яснота поради какви причини се счита, че банковите сметки на Х и У са свързани с разследвани престъпления като пране на пари, например.
Уикипедия категорично не може да бъде източник, бих казала, даже на оперативна информация:), на доказателства - хич, предполагам е нещо като "образно казано"...Този милиард е нереалистичен, прокуратурата трябва да си поставя постижими цели:)
14
Ivaylo Radulov
|
нерегистриран
10 декември 2018, 13:33
1
-1
Разбираме , че няколко Организирани Престъпни Групи най-сетне след като са си действали на воля десетилетия наред ,вече са притиснати, а някои от играчите им дори арестувани... Такъв е случая с едни които тия дни върнаха от Ривиерата , където се радваха на живота. Има и такива , които се преместиха от България в по- надеждни за жевеене и "работа" места , като Южна африка , примерно.
Онова което всички чувстваме и виждаме , обаче е , че страната ни е и едно от сравнително удобните райски местенца за гангстерска деятелност , особено ако ОПГ-ето има политически , полицейски и магистратски покровители.
А казват , че още в началния курс на полицейските академии по света учат , че Веригата е толкова силна, колкото e най-слабата й връзка /A chain is only as strong as its weakest link/. Това означава, че ако искате да разберете нивото на силата на веригата /т.е. колко силна е тя/, тогава трябва да търсите и проверите коя връзка е най-слаба и така лесно можете да я разкъсате - т.е. да разбивате лесно ОПГрупи , а не да ги чэкате десетилетия...
13
Старшинката
|
нерегистриран
10 декември 2018, 10:19
12
-2
До коментар [#10] от "Още по-наясно сме":

Тва е истината, останалото са опитите на троловете тук да объркват публиката и да внушават опорни точки.
Каква "швейцарска" тайна ти пречи да проследиш 130 трансфера от български сметки до сметките ти в Швейцария на побща стойност над 800 хил. лв. или изтеглянето на същата сума от територията на България? А същите пари, получени в последните няколко години от нарязаните на скрап предприятия, отзад ли си ги напъха Банев или ги изяде и изпи?
Аре стига с плитките манипулации и евтините трикове на законовия формализъм, става дума за очОвадни кражби на пари от икономиката на страната ни и за крещящи злоупотреби с т. нар. приватизация.
Свободни съчинения и предположение, Уотсън... Гешев си каза от къде идват тези милиарди - инфото е от явни източници най-вече от Уикипедия. Прочети. В статията за Банев в Уикипедия наистина така пише.
12
|
нерегистриран
10 декември 2018, 09:35
11
-2
Да бе, много си наясно. И как разбра, че трансферите са станали с преводи от български сметки. Ти чуваш ли се. И да е така как разбра към сметка на кой титуляр в Швейцария са превеждани? май ти боравиш с опорни точки.
11
RRR
|
нерегистриран
10 декември 2018, 08:28
14
-2
Гешевко не спря с изцепките и интервютата, а още е много, вного рано за избор на нов главен прокурор.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно