Три жалби до ВАС срещу повишенията в Гражданска колегия на ВКС
Съдиите Жаклин Петрова-Комитова, Атанас Иванов и Мария Иванова – Вранеску недоволни от класирането в конкурса
Три жалби до ВАС срещу повишенията в Гражданска колегия на ВКС

Три жалби срещу назначенията в конкурса за повишаване в Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) са постъпили във Върховния административен съд (ВАС) до края на 2018 година.

Съдиите Жаклин Петрова-Комитова, Атанас Иванов и Мария Иванова – Вранеску, които бяха участници в процедурата, но останаха под чертата, са атакували по съдебен ред решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 28 ноември м.г. да назначи Емилия Донкова-Найчева, Филип Владимиров и Розинела Янчева на обявените на конкурс места. Това показа справка на "Правен свят" в сайта на кадровия орган.

Припомняме, че съдия Жаклин Петрова-Комитова беше и един от четиримата съдии, заедно с колегите си Цвятко Лазаров, Нина Янакиева и Божана Желязкова, които на 17 октомври настояха с писмо до Съдийската колегия на ВСС резултатите от конкурса да бъдат анулирани и класирането да бъде отменено. Те поискаха това, тъй като върховният съдия Мариана Костова, която е била член на конкурсната комисия оценявала кандидатите за повишаване във ВКС, е трябвало да бъде пенсионирана от председателя на съда Лозан Панов още през 2017 година. Той обаче внесе предложение за освобождаването й чак след приключването на процедурата, а Колегията го разгледа година, след като тя е навършила пенсионна възраст. Това, според четиримата съдии, води до опорочаване на конкурса. В крайна сметка, с мнозинство от 9 гласа "за" съдебните кадровици назначиха първите трима класирани и приеха за сведение искането на четиримата магистрати, недоволни от резултатите, без да го обсъдят по същество.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
************************
|
нерегистриран
03 януари 2019, 19:58
0
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно