Десислава Иванчева след получаването на подкупа:
Имам една преписка на стола, където стоя. На Ваклин груп. Да я пуснете да се действа…
Отстранената кметица на "Младост" лобирала по телефона пред секретар на Румен Радев за налагането на президентско вето
Имам една преписка на стола, където стоя. На Ваклин груп. Да я пуснете да се действа…

Десислава Иванчева

В материалите по делото за корупция срещу отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров, присъства и документиран със специални разузнавателни средства (СРС) телефонен разговор, който доказва, че преписката на изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин е придвижена незабавно след като той e предал първата част от подкупа – 70 000 евро. Десислава Иванчева лично се обажда на секретарката си в районната администрация - Марги, на която нарежда "да я пуснете да се действa…", визирайки преписката на Ваклин груп, която по думите на бившата кметица се оказва върху стола й в кабинета. Разбира се, пред Марги, подсъдимата за получаване на подкуп не пропуска да обясни, че става въпрос за "дарение" под формата на строителство на детска площадка.
 
На 17 април 2018 г., преди обед, докато Иванчева и Петрова са в Столична община – Петко Дюлгеров и Александър Ваклин се срещат в заведение на ъгъла на улиците "Раковски" и "Ген. Гурко". Именно там Ваклин предава първия транш от искания подкуп. Срещата е документирана с разрешени от съдия аудио и видео записи, чието съдържание бе разсекретено преди месец от Специализирания наказателен съд (СНС). От диалога между Дюлгеров и Ваклин се разбира и защо всъщност сумата е 70 000 евро, а не поисканите от Иванчева на три вноски по 75 000 евро. Двамата обсъждат и комисионата от 20%, която Дюлгеров трябва да отдели за себе си.
 
(За по-добра резолюция на оригиналния текст трябва да кликнете върху всяка от снимките.)
 
 
Както вече стана известно – след като получава парите от Ваклин –  Дюлгеров се отправя за среща с Иванчева и Петрова, на които да предаде исканата сума. Срещата се провежда в заведение в градинката на "Кристал", където престъпното трио прекарва един час. Срещата, на която тримата обсъждат как да инвестират парите от получения подкуп, както и планират други схеми за натиск спрямо инвеститори, се оказва документирана, освен с аудио запис и със снимков материал.
 
 
В рамките на разговора, както стана ясно от вече публикувани от "Правен свят" части от стенографираните записи от СРС-та, на два пъти Иванчева се подсеща сама, че трябва да се обади на секретарката си Марги, за да придвижи преписката на Ваклин. Според приложените веществени доказателствени средства, срещата приключва в 12.45 часа. След като парите от подкупа на Ваклин вече са при Иванчева и Петрова, в 12.50 часа бившата кметица на "Младост" се обажда на секретарката си Марги. 
 
 
Минути по-късно Иванчева и Петрова са арестувани с предварително белязаните банкноти пред Спортната палата, а Дюлгеров в близост до Народния театър.
 
Десислава Иванчева: За кмет на София се интересувам
 
При преглед на обемния материал от СРС-та се установява с категоричност, че не отговоря на истината твърдението, разпространено преди дни през фейсбук профилите на Иванчева и нейни сътрудници, че бившата кметица на "Младост" не е имала планове да участва в местните избори през есента на 2019-та година.
 
При една от многобройните и продължителни срещи из кафенета (повечето провеждани в работно време), на които Иванчева, Петрова и Дюлгеров са обсъждали различни схеми за "дарения" от инвеститори, включително и това от Ваклин, тримата подробно разискват възможността Десислава Иванчева да се кандидатира за кмет на София. От разговора проведен на 3 април 2018 г. в кафене в центъра на София се разбира, че година и половина преди местния вот Иванчева и Петрова са се интересували как може да получат и политическа подкрепа за издигането на бившата кметица на "Младост" за кмет на Столична община.
 
 
Докато кроят плановете за "превземането" на Столична община от кафенето, намиращо се до Софийските хали, Десислава Иванчева решава да проведе телефонен разговор с нищо неподозиращ секретар на президента. От записа става ясно, че Иванчева дори не се притеснява, че макар и да не познава събеседника на когото се обажда, лобира пред него за среща с държавния глава и дори за налагането на президентско вето. От другата страна на телефона се оказва Гълъб Донев – секретар по социалните въпроси и здравеопазването на президента и бивш служебен министър на труда, който любезно препраща Иванчева към колегата му – Цвета Тимева, секретар по регионалното развитие на държавния глава.
 
 
Телефонният разговор на Иванчева с представител на държавния глава, както и последвалото обсъждане на Петрова и Дюлгеров на представители на президентската администрация, показва изключително ниското ниво на политическа култура у тримата, както и порочното им мислене за функциониране на институциите в държавата.
 
 
Продължителната среща, на която триото обсъжда възможността за издигането на Иванчева за кмет на София, се оказва документирана и с разрешено от съдия видеозаснемане. Така малко след като не на шега Десислава Иванчева заявява намерения да бъде бъдещ столичен градоначалник, тогавашният кмет на "Младост" дава възможност службите да запишат странна случка, която се разиграва на метри от сградата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и Административен съд – София град (АССГ). Случката е странна, защото Иванчева започва да рови в една от кофите за боклук...
 
 
Следва продължение...
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
17
Ех, каква съдба
|
нерегистриран
12 януари 2019, 22:19
3
-1
До коментар [#9] от "Пак повтарям":
Това което прави тази медия най-вече, е по престъпно в сравнение с това, което е направила Иванчева и което още следва да бъде доказано в хода на НП. До тук от прочетеното от тези статии на ПС, наистина нищо не виждам... и не защитавам Иванчева. Но ПС си позволява да злоупотребява със силата на СМИ и да внушава на хората по най селския начин, с неуважение към читателя с този булеварден израз. Че то така, с такава обективност и убеденост, могат да започнат да ни внушават, че следва да има съд “тройка”, както по време на сталинските репресии, мобилен, с изпълнители, бързо, на мястото...

Глей са, логиката ти не издържа. Ако поведението на Иванчева следва да бъде доказано в хода на НП, това важи и за поведението на тази медия, още повече след като го определяш като по-престъпно /каквото и да означава това/. Как не се научихте да разсъждавате бе. Или това което не ви отърва просто го подминавате? Сладури сте големи, признавам ви!
16
info
|
нерегистриран
08 януари 2019, 22:41
6
-1
До коментар [#2] от "анонимен":
Тези са осъдени с тези СРС-та.


Не, не са и не могат да бъдат осъдени с тези глупости. Но от прекъснатите и зачертани места лъсват някои други много неприятни факти и зависимости на други хора във властта и изобщо каква истинска помия е във властта и политиката в България!
15
|
нерегистриран
08 януари 2019, 08:09
4
-8
Браво на Правен свят,супер сте, за критиците и всезнайковците - ай бегайте от тука бе смешковци. Аз искам да съм запознат какво има във ВДС-тата на Иванчева и ми харедва да ги чета, вие ли ще ми кажете какво да правя?
14
ПАК НЕРАЗБРАЛИ
|
нерегистриран
07 януари 2019, 23:35
5
-3
До коментар [#12] от "Още от НК":
Чл. 284в. (Нов - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Длъжностно лице, което противозаконно разреши или разпореди да се използват специални разузнавателни средства, или ги прилага, или съхранява информация, получена чрез тях, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба до пет хиляди лева.
НАПРАВЕТЕ РАЗЛИКА МЕЖДУ СРС и ВДС и спрете да се излагате. За повече ограмотяване, специално можете да се обърнете към някой по знаещ
13
Прокурор
|
нерегистриран
07 януари 2019, 12:27
11
-10
С две думи - престъпление има, да видим по кой член.
12
Още от НК
|
нерегистриран
07 януари 2019, 10:32
11
-6
Чл. 284в. (Нов - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Длъжностно лице, което противозаконно разреши или разпореди да се използват специални разузнавателни средства, или ги прилага, или съхранява информация, получена чрез тях, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба до пет хиляди лева.
11
|
нерегистриран
07 януари 2019, 09:32
12
-3
До коментар [#8] от "Аман от жалки смешници като теб!":
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.

Абе ти не пукна ли вече, трол такъв?!Докога ще се изхождаш тук, гадже ли си на Иванчевата корумпарка, секретар ли си й? Докога ще манипулираш с голословни измишльотини или други подкупи на Пъпка Иванчева те стимулират да се правиш на некъф корифей, гуру, гадател ...
Сляп ли си ква е тая фризьорската кифла или се правиш на такъв?

Голям образ си, но си далеч от правото очевидно.Гледай си политиката, не се занимавай с непознати за теб неща.
10
|
нерегистриран
07 януари 2019, 08:52
17
-5
До коментар [#5] от "Правен съвет":
Правен съвет към "правния" свят и доставчиците към него на СРС-та, които не са четени в съдебно заседание - има едни правни норми в едни закони, които казват, че документирана със СРС информация, която няма отношение към съответното дело, се унищожава. Неизпълнението на задължението това да се направи е престъпление, като в зависимост от подбудите за това бездействие, квалификацията може да е различна. Разбира се, не може да очакваме, че при сегашното си ръководство, Прокуратурата на Република България ще се самосезира и ще търси кой захранва ПС с тези "стенограми", както е правила в други случаи и по отношение на други медии, но пък и това ръководство на ПРБ не е вечно, така че доставчиците и изпълнителите трябва да имат едно наум.
В допълнение към коментара:

Чл. 145а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.
(2) Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.
(3) В случаите по предходната алинея съдът може да постанови лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.
9
Пак повтарям
|
нерегистриран
07 януари 2019, 08:20
20
-13
Това което прави тази медия най-вече, е по престъпно в сравнение с това, което е направила Иванчева и което още следва да бъде доказано в хода на НП. До тук от прочетеното от тези статии на ПС, наистина нищо не виждам... и не защитавам Иванчева. Но ПС си позволява да злоупотребява със силата на СМИ и да внушава на хората по най селския начин, с неуважение към читателя с този булеварден израз. Че то така, с такава обективност и убеденост, могат да започнат да ни внушават, че следва да има съд “тройка”, както по време на сталинските репресии, мобилен, с изпълнители, бързо, на мястото...
8
Аман от жалки смешници като теб!
|
нерегистриран
06 януари 2019, 23:56
9
-7
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
До коментар [#1] от "RRR":
За жалост, обвинението продължава да виси.Прав бях, че някой жестоко се е объркал с квалификацията.

Абе ти не пукна ли вече, трол такъв?!Докога ще се изхождаш тук, гадже ли си на Иванчевата корумпарка, секретар ли си й? Докога ще манипулираш с голословни измишльотини или други подкупи на Пъпка Иванчева те стимулират да се правиш на некъф корифей, гуру, гадател ...
Сляп ли си ква е тая фризьорската кифла или се правиш на такъв?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно