Цветан Василев раздал 2 млн. лв. от КТБ като коледни бонуси
Над 2 млн. лева от КТБ под формата на коледни бонуси прибрали приближени на банкера беглец Цветан Василев. Това стана ясно по време на заседание на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на петима от въпросните сподвижници на мустакатия аферист.
 
С обвинения за пране на пари в събота от ареста в спецсъда бяха докарани Васил Шуманов, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Красимир Зарев, както и финансовият директор на "Дунарит" Никола Киров. Според прокуратурата обвиняемите са действали по поръчение на организирана престъпна група, ръководена от укриващия се от правосъдието Цветан Василев, източил 4 млрд. лв. от сметките на вложителите. След заседание, продължило цял следобед, съдия Пламен Панайотов реши да остави и петимата в ареста.
 
Щедрите бонуси били раздадени
 
на 18 декември 2013 г. в офис на бул. "Цар Борис III" №159, твърди държавното обвинение. Тогава всеки един от доверениците на Василев се разписал собственоръчно срещу суми, които били записани като "коледни бонуси". Сумите варирали между 250 000 лева до 450 000 лева. Пачките били сложени в непрозрачни, подаръчни пликчета, уточниха вчера от спецпрокуратурата. Истинността на подписите била доказана чрез съдебно- почеркова експертиза, стана ясно още в съда. Всички задържани са били начело на дружества, свързани с банкера беглец, на които са давани десетки милиони лева заеми от фалиралия впоследствие трезор. Интересното в случая е, че за въпросните суми имало стриктно изготвен списък. В него фигурирали имената на хората, на които следвало да се дадат "коледни премии". В кориците на делото има и кореспонденция между Василев и Киров върху цветно листче, с което пионката уведомява благодетеля си, че
 
"хората са инструктирани какво да правят"
 
Така от държавното обвинение направиха извод, че петимата обвиняеми са знаели или предполагали, че парите, които взимат, са придобити чрез престъпление. От държавното обвинение обясниха, че наказанието за престъплението, в което са обвинени, предвижда затвор от 3 до 12 години. Прокуратурата поиска те да останат в ареста, защото има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление. Прокурор Ангел Кънев подчерта, че четирима от задържаните са били засечени да излизат от държавата през Сърбия, където и до момента се укрива Цветан Василев.
 
Всички обвиняеми до един са предани на благодетеля си и стриктно спазвали неговите заръки. Шуманов например от охранител на банкера беглец се превръща в крупен бизнесмен. Той е получател на десетки милиони от КТБ в дружеството "Елизер", завлякло допълнително 25 млн. лв. от парите в банката. Венцислав Тодоров, собственик на дружеството "Хидропонт М", изтеглило над 20 млн. лв. от трезора. Той е в ръководството на още 2 свързани с банкера фирми - "Сън сити 03" и "Инвестиционно консултиране". Иван Стойков пък първоначално е служител във "Фина-С", а впоследствие става номинален директор на "Бромак".
 
Именно "Бромак" е фирмата, през която Василев държи мажоритарния дял в КТБ
 
След като излиза от управлението на "Бромак", Стойков управлява и още половин дузина дружества от кохортата компании, през които Василев е източил над 4 млрд. лева от трезора под формата на кредити срещу никакви или почти никакви обезпечения. "Дунарит" пък, чийто финансов директор е Никола Киров, е купено от банкера беглец Цветан Василев с пари на вложителите в КТБ и все още е под негово владение чрез подставени лица като пионката си. Именно по тази причина "Дунарит" е превърнат в лична касичка на Василев и е открита задгранична сметка на фирмата в Румъния, от която ежемесечно се отклоняват тлъсти суми в посока Белград, където мустакатият аферист има нужда от свежи пари. Никола Киров е свързан с управлението и на други фирми бушони около КТБ, като например "Фина-С", "Шип инвест", "Сън Сити 03", "Хедж Инвестмънт".
 
Киров е един от любимците на мустакатия аферист
 
който често се ползва за важни мисии. Преди да поеме военния завод в Русе, Киров дълги години е бил изпълнителен директор на свързаната с Василев "Афлик България". През периода 2008–2013 г. фирмата е кредитирана от КТБ и е раздавала десетки милиони под формата на заеми от свързани дружества като "Бромак", "ТЦ – ИМЕ", "Критие", "Юлинор", "Киа Моторс България", "Русе Индъстри" и десетки други. На 2 септември 2013 г. фирмата "Афлик" е сключила договор за консултантски услуги с дружеството "Анторна" ЕООД, което пък е собственост на дъщерята на Иван Костов Мина. На практика хранилката, която Цветан Василев е осигурил за щерката на своя патрон Костов, е била обгрижвана от Киров. Друг охранител е Красимир Зарев. Той създава през 2002 г. дружеството "Юлита 2002", което е поредната куха фирма, източила над 50 млн. лв. от КТБ. Фирмата "Юлита 2002" притежава и съществени дялови участия в дружества, включително в самата КТБ. Тя има пет заема от КТБ, получени след 2009 г., като дължи 49,4 млн. лева, без лихвите. Съгласно обвинението срещу Цветан Василев дружеството е разпределяло не само заеми, получени от КТБ, но и по негова сметка са постъпвали средства от офшорки. С получените средства от чужбина е погасена сума от 5 млн. евро по кредит, който БГ Мадоф получава от КТБ и нарежда по банкова сметка в Швейцария за закупуване на къща там. В началото на 2017 г. е вписано прехвърляне на фирмата "Юлита 2002" на Снежана Недкова, ромка от село Крива бара, Монтанско.
 
Адвокати на БГ Мадоф наглеят в съда
 
Адвокати на банкера беглец вчера прекрачиха границата на благоприличието и изнагляха в съда. Константин Симеонов и Лазар Карадалиев, който е обвиняем по три дела, присъстваха в залата, но не като защитници на обвиняемите, а уж като наблюдатели. Двамата обаче непрекъснато репликираха обвинителите и съдията. Смееха се и правеха коментари на висок глас. Когато съдия Панайотов помоли защитниците да уважават съда и им припомни, че "това не е средновековен театър", Симеонов си позволи да го репликира, че било по-лошо. Адвокатите се кротнаха, когато съдията ги предупреди, че който не спазва реда в залата, ще бъде глобен и изгонен от нея.
 
Преди заседанието пък част от защитниците, сред които и бившият прокурор от Сливница Емил Милев, нападнаха словесно журналист от друга медия, обвинявайки го, че работи за Делян Пеевски и заради това нямал мозък и отразявал дела за мизерни пари, без да си дава сметка, че съдебните репортери честно изработват парите си, а не правят пирамиди с откраднати 4 млрд. лв. от вложителите.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
16 януари 2019, 10:20
0
0
I have read a lot of your posts, it is very good and meaningful, it is very useful for me. I hope you will have many new articles to share with readers next time.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно