Телефонен измамник влиза в затвора за пет години, потвърди Окръжен съд - Русе
Окръжен съд – Русе потвърди наложеното наказание "лишаване от свобода" за срок от пет години при първоначален строг режим на Р. Р., съобщиха от съда.
 
Мъжът е измамил двама пенсионери в средата на октомври 2016 година, заблуждавайки ги, че е полицай и е необходимо да окажат съдействие за задържане на престъпници, като с това им причинил вреда на обща стойност 24 051,98 лева. Тогава подсъдимият Р. Р. се свързал с неустановено лице, за да въвеждат в заблуждение различни хора с цел имотна облага. По указание на съучастника си, престъпникът взел мобилен телефон, заедно със сим-карта, от предварително уговореното място – пътен възел във Велико Търново.
 
Така по познатата вече схема съизвършителят се обадил първо на пенсионерката Т. Б., а по-късно и на пенсионера Т. М., представяйки се за полицай, който търси съдействие за разкриване на лица, занимаващи се с "телефонни измами". По-късно им се обадил втори непознат глас със заплахи за живота, ако не предадат 15000 евро. Действайки със съзнанието, че оказват съдействие на органите на полицията за залавяне на престъпна група извършваща "измами", по указание на лицето, представило се за "полицай Георги Георгиев", пострадалите изтеглили от банките всичките си спестявания и заедно с всички ценни вещи от дома ги поставили на указаните им места. Благодарение на бдителността на охранител в банковия офис, който забелязал неспокойното поведение на свидетеля Т. М. при тегленето на парите и сигнализирал веднага органите на реда, подсъдимият Р. Р. бил заловен и започнало настоящото производство.
 
За извършените престъпления първоинстанционният съд е наложил на подсъдимия наказание "лишаване от свобода" за срок от пет години при първоначален строг режим, като е приспаднал срока на предварителното задържане от почти девет месеца. Подсъдимият Р. Р. е обжалвал тази присъда, посочвайки, че е постановена при съществени нарушения на закона.
 
Представителят на Окръжна прокуратура – Русе в съдебно заседание посочил, че наказанието е било занижено, но предвид липсата на протест, счита, че присъдата на Районен съд – Русе следва да бъде потвърдена. След анализ на всички доказателства по делото, въззивният съд счел изложените в жалбата доводи за неоснователни и потвърдил изцяло първоинстанционната присъда.
 
Решението на Окръжен съд – Русе е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно