Обновена  18 яну 16:13
Специализираната прокуратура пресече международна схема за финансиране на тероризъм
Задържани са 43 лица за срок до 24 часа по реда на ЗМВР, съобщават от държавното обвинение
Специализираната прокуратура пресече международна схема за финансиране на тероризъм

Специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС и ГДБОП, пресече международна схема за финансиране на терористични групировки и други престъпни дейности в и извън страната, съобщиха от държавното обвинение.

Акцията, която е вследствие от наказателно производство за престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс (престъпления против Републиката), е на територията на градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч и е проведена на 18 януари.

Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод "хавала" в рамките на международна организирана престъпна група.

По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност, като единствена възможност за събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания. Иззети са документи, пари в размер на 32 000 евро и др. вещи. Задържани са 43 лица за срок до 24 часа по реда на ЗМВР, като в рамките на това задържане Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени бъдещото процесуално качество на задържаните.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, задържан в София, осъществявайки нерегламентирани "хавала"- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз. "Това дело е едно от първите в ЕС с такъв предмет", коментира случая зам.-главният прокурор Иван Гешев и изрично подчерта, че не става дума за явни терористични действия или заплаха на територията на страната. "Накратко - един финансист, който финансира всякакви незаконни дейности чрез системата "хавала", вкл. и на лица извън територията на страната, занимаващи се с терористична дейност", обясни той.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Съдия
|
нерегистриран
18 януари 2019, 19:33
7
0
Колкото повече цензурирате и триете мнения, толкова повече на хората им става ясно, че не ви е чиста работата.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно