Обновена  18 яну 17:31
На 24 януари Пленумът на ВСС ще решава:
Заплатите на всички магистрати да се увеличат с по 204 лв, а всеки ранг с по 100 лв.
Повишението на възнагражденията на служителите от администрацията в съдебната власт остава 10%
Заплатите на всички магистрати да се увеличат с по 204 лв, а всеки ранг с по 100 лв.

Стана известна причината, която доведе до отлагане разглеждането на точката за определяне на новите възнаграждения в съдебната система от дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) този четвъртък. В отговор на запитване на "Правен свят" от ВСС уточниха, че това е станало по предложение на девет кадровици, които на 16 януари са поискали  Комисия "Бюджет и финанси" да приеме нов подход за увеличение на месечните възнаграждения на магистратите.

Вместо увеличение с 10% върху основните заплати на съдиите, прокурорите и следователите, считано от 1 януари т.г., да се пристъпи към актуализиране на заплащането за всички магистрати с по 204 лв. на човек, без значение от това дали са на районно, окръжно, апелативно или върховно ниво. "В тази насока е и предложението на 9 члена на ВСС, където е предвидено заплатите на магистратите, в това число и на тези от върховните нива да бъдат актуализирани с абсолютна сума, равна на сумата с която се актуализира най-ниското магистратско възнаграждение за младши съдии, младши прокурори или младши следователи", пишат в отговора си до "Правен свят" от бюджетната комисия на кадровия орган. 

Малко след като отговорът на ресорната комисия бе изпратен до "Правен свят", един от вносителите на новата методика за актуализиране на възнагражденията допълнително уточни, че са предложили и увеличение на заплатите с по още 100 лв., според придобития ранг. Така, освен повишение с по 204 лв., магистратите с първи ранг ще получават допълнително по още 200 лв., вместо досегашните по 100 лв. Mагистратите с втори ранг - по 250 лв., вместо по 150 лв., а тези с трети ранг ще взимат по 350 лв., вместо досегашните 250 лв.

Предстои в следващите дни Комисия "Бюджет и финанси" да изготви нови разчети, като е предвидено крайното решение за увеличението на магистратските заплати и възнагражденията на администрацията да се приеме на заседание на Пленума на ВСС на 24 януари. От ресорната комисия уточниха, че увеличението на заплатите е обезпечено с необходимите средства в рамките на бюджета на съдебната власт за настоящата година.

Без промяна от първоначално предложения вариант ще е актуализирането на месечното възнаграждение за служителите от администрацията на съдебната власт. Те трябва да получават с 10% повече, считано от 1 януари 2019 г.

В 17.28 часа в петък от ВСС излязоха и със специално съобщение по темата: 
 
Пленумът на Висшия съдебен съвет ще разгледа предложението за актуализиране на трудовите възнаграждения на магистратите и съдебните служители на 24 януари 2019 г. Предложението бе оттеглено от проведеното вчера (17 януари 2019 г.) заседание на Пленума, във връзка с постъпил алтернативен вариант. Той е внесен на 16.01.2018 г. от името на 9 членове на ВСС, които предлагат заплатите на магистратите да бъдат определени по начин, различен от този предложен на Комисия „Бюджет и финанси“.
 
Първоначалното предложение на Комисия „Бюджет и финанси“ предвижда  увеличението на работните заплати на магистратите и съдебните служители да бъде с 10%, средствата за което са обезпечени в рамките на утвърдения със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., бюджет на съдебната власт. Това означава, увеличение от 10% върху настоящото трудово възнаграждение на работещите в съдебната система, а не увеличение с фиксирана сума.
 
С втория предложен вариант се иска актуализиране на трудовите възнаграждения на магистратите, което да е с абсолютна стойност от 204 лв. на всички нива в съдебната система и увеличение на ранговете на магистратите от районните, окръжните и апелативните съдилища, като първи ранг от 100 лв., стане 200 лв., втори ранг от 200 лв. – 300 лв., а трети ранг от 250 лв. – съответно 350 лв.
 
Към този момент това са двата предложени варианта за увеличение на трудовите възнаграждения на магистратите и съдебните служители.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
131
111
|
нерегистриран
23 януари 2019, 14:21
0
0
Колеги, има ли някой вътрешна информация какво се е случило вчера на работното заседание на пленума на ВСС, кой от предложените вариатни за увеличение на заплатите е събрал подкрепа.
130
До предишния коментар
|
нерегистриран
22 януари 2019, 14:50
4
0
Аферим машала!
129
МЛАДШИ МАГИСТРАТ НА РАБОТА ОТ 6 МЕСЕЦА
|
нерегистриран
22 януари 2019, 08:13
30
0
СКЬПИ ЧЛЕНОВЕ НА ВСС - ВИЕ КОГА ЩЕ СПАЗИТЕ ЗАКОНА - ЗСВ И ЩЕ МИ НАПРАВИТЕ ЗАПЛАТАТА РАВНА НА 2 СРЕДНИ РАБОТНИ БЮДЖЕТНИ ЗАПЛАТИ ЗА СТРАНАТА -2300.ЛВ?!?! АЗ В МОМЕНТА РАБОТЯ С НЕЗАКОННА ЗАПЛАТА ИЗЦЯЛО ПО ВАША ВИНА , НО НА ВАС ТОВА ВИЖДАМ НЕ ВИ ПУКА ИЗОБЩО !!! МИНАЛАТА ГОДИНА ОПРАВДАНИЕТО БЕШЕ ЛИПСА НА СРЕДСТВА ,СЕГА ЛИПСА НА ЖЕЛАНИЕ ЛИ Е ИЛИ НЕЩО ДРУГО - НЕ ЗНАМ ??? НАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ ОТ РАЗМЕРА НА МОЯТА ЗАПЛАТА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ТАЗИ В РС И РП ,А ОТ ТАМ ЗАПЛАТИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ,КОИТО СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НИСКИ ЗА ПОЛОЖЕНИЯ ЕЖЕДНЕВЕН ТРУД НО ЗА ТЯХ НИКОЙ НЕ ГОВОРИ !
128
|
нерегистриран
21 януари 2019, 13:23
13
-1
До коментар [#126] от "666666":
ВСС ИМА НУЖДА ОТ ПОМОЩ ПРИ СМЯТАНЕТО!!!
Може би, отново изчислението на новите заплати ,ще е "ПРАВИЛНОТО",като миналата година -на съдиите с 98 лв.,а на служителите с 19 лева.
НЕ ПРЕКРАЧВАЙТЕ ГРАНИЦАТА НА ТЪРПИМОСТТА!


Те туй е резултата от "свиването на ножицата". Ако заплатите се индексират частично (с 1/3 от натрупаната инфлация), т.е. с 10%, то служителите би трябвало да получат в пъти повече от 19лв. Ама тъй като ще се "свива ножицата" нищо чудно тази година вместо 10% да получат увеличение от 10лв.

До там водят простотията и завистта! Българската народопсихология на чистачката в съда: По-добре никой да не вземе увеличение, отколкото чистачката да е с по-малка заплата от съдийка във върховния съд. Затуй държавата е на този хал!
127
|
нерегистриран
21 януари 2019, 12:08
24
0
И като си помисля,че според програмата на управляващите до края на мандата средната заплата трябва да е 1500 лева и на хартия ще го докарат, питам се как за две години, колкото има до края на мандата заплатата на младши ще стане 3000. Основната. Колеги, защо да спазваме законите след като спрямо нас подигравателно и високомерно не го спазват?
126
666666
|
нерегистриран
21 януари 2019, 11:59
16
-2
ВСС ИМА НУЖДА ОТ ПОМОЩ ПРИ СМЯТАНЕТО!!!
Може би, отново изчислението на новите заплати ,ще е "ПРАВИЛНОТО",като миналата година -на съдиите с 98 лв.,а на служителите с 19 лева.
НЕ ПРЕКРАЧВАЙТЕ ГРАНИЦАТА НА ТЪРПИМОСТТА!
125
само "разбирачи" сте се събрали тук бе
|
нерегистриран
21 януари 2019, 11:59
6
-9
Не знам що за магистрати сте, като дори закона, уреждащ собствените ви възнаграждения не познавате!!!
ЗСВ
Чл. 218. (2) Основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 28 от 2016 г.) Възнагражденията за останалите длъжности в органите на съдебната власт се определят от пленума на Висшия съдебен съвет.
Та както може да видите, драги ми магистратчета от горни инстанции, дето си драпате за процентчетата, в закона е уреден размерът само на възнаграждението за младшите магистрати /само за тях не е спазен законът/, а вашите следва да се определят от Пленума на ВСС, т.е. ако решат могат да ви сложат разлика от по левче на инстанция. Стига вече с това равен процент на всички, защото по такъв начин разликите в заплатите постоянно се увеличават. А за онези, дето реват, че нямали ранг - ами то не става хем бързо, бързо да препускаш с връзки нагоре по инстанциите, хем ранг да имаш, все пак и малко стаж трябва да се понатрупа - така е по закон.
124
|
нерегистриран
21 януари 2019, 11:58
13
-1
Предполагам всеки може да прави елементарни сметки и ще се види, че при две средни РЗ един младши съдия би трябвало да получи увеличение от 230, а не от 204лв. Тъй че не става дума за никакво свиване на ножицата, а за даване на по-малко от дължимото по закон.

И не се подвеждайте с ранга. Не става дума за увеличение на сумата за ранг със 100лв., а че сумата за ранг става 100лева. Ще рече, че и увеличението на парите за ранг също е по-малко от 10%. Някои много са се объркали, като мислят, че към сегашните пари за ранг ще се добавят нови 100лева. Няма такова нещо. Сегашните пари за ранг стават 100лв. Тъй че примерно районните съдии през 2019г. ще стартират с по-ниска заплата от тази, която по закон би трябвало да имат младшите съдии.

Казано по-просто никой няма да види увеличение от 10%.
123
|
нерегистриран
21 януари 2019, 11:42
6
-4
Аз пък не мога да разбера, защо сте се хванали за гушите сякаш вариантът е вече приет. Не се ли сещате, че няма от къде да се съберат толкова гласове, за да мине. В крайна сметка лобито на върховните ще надделее. Тъй че, защо сте сложили тигана не ми е ясно
122
12345
|
нерегистриран
21 януари 2019, 11:39
10
-1
До коментар [#121] от "съдия от ОС":
Колеги, според мен в момента повечето от нас не влагат здрав разум в темата и форума и пишат глупости! Аз с мой приятел съдия от РС седнахме и изчислихме, че дали ще ни дадат 304 лв. отгоре /тъй като и двамата сме с първи ранг/, или увеличение с 10 %, е все едно и също, даже има разлика в увеличението с твърда сума, което е малко по- голямо за РС отколкото това с 10 %. Нашите заплати не са по 5 000 лв. та да мислите че увеличението с 10 % е повече. Сметнете и го не пишете глупости.

А на който няма ранг предлагате да духа супата, нали?
И откога увеличението според закона касае рангове, а не заплатата?
Сигурно после ВСС ще вземат да ни дават купони за храна, безплатни тоги, голямо СБКО и прочие глупости, само за да не се увеличават трудовото възнаграждение ПО ЗАКОНА?
Абе що не...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно