Обновена  22 яну 17:09
Елена Йончева с обвинение за пране на пари от КТБ
На 8 ноември м.г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на народния представител от БСП, а тя се отказа от него
Елена Йончева с обвинение за пране на пари от КТБ

Народният представител от БСП Елена Йончева вече е с повдигнато обвинение за пране на пари. Новината е потвърдила говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред "24 часа". Разследването срещу Йончева е за извършени финансови операции с пари, за които се смята, че са присвоени от КТБ.

На 8 ноември м.г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Йончева, а малко след това тя се отказа от него.

Тя бе разследвана за престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 1 НК  - изпиране на пари в особено големи размери. Досъдебното производство в Специализираната прокуратура бе образувано, след сигнал от народни представители и след извършена проверка. Според разследването на прокуратурата, присвоените от КТБ пари са били прикривани чрез офшорната компания "Далий Трейдинг Лимитид".

През ноември от държавното обвинение уточниха, че в хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на "Авторска телевизия" ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания "Далий Трейдинг Лимитид" (дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови) юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование "Офроуд" ООД. На 20.04.2012 г. Представляващите "Далий Трейдинг Лимитид" също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с "Авторска телевизия" ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното "Офроуд" ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите ("Авторска телевизия" ЕООД и "Далий Трейдинг Лимитид"), при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла (по 50 %), с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са били разпределени, като съдружникът "Авторска телевизия" ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева, съдружникът "Далий Трейдинг Лимитид" - в размер на 315 000лева, от които 310 000 лева (разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове) да бъдат отнесени във фонд "Резервен" на "Офроуд" ООД. "Далий Трейдинг Лимитид" се е задължило след учредяване на "Офроуд" ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в "Офроуд" ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %, показва разследването на прокуратурата.

Доказателствата сочат още, че учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество "Офроуд" ООД е избрана Елена Йончева. В това си качество, тя е сключила с "КТБ" АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на "Офроуд" ООД, а на 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на "Офроуд" ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от "Далий Трейдинг Лимитид".

От прокуратурата тогава уточниха, че трябва да се изясни начинът на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство.

Журналистката и депутат от "БСП за България" Елена Йочева отговори във фейсбук на прокуратурата, която й повдигна обвинение за пране на пари.
 
"Обвинението, че работейки в периода 2012-2014 г в Тв7 съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия и действията на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война. Филмите са излъчени, а техниката за тяхното заснемане и монтаж, както и за репортажите в пряк ефир, е налична.
 
Правителството и Б. Борисов започнаха да използуват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат тези, които показват как Шайката - тази организирана престъпна група, разграбва България. Това няма да ни спре".
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно