Откриха Югоизточноевропейски институт по право, икономика и интелектуална собственост към СУ
В института не се предвижда обучение на студенти по специалности от акредитирани професионални направления във висшето училище
Откриха Югоизточноевропейски институт по право, икономика и интелектуална собственост към СУ

Министерският съвет откри Югоизточноевропейски институт по право, икономика и интелектуална собственост към Софийския университет "Св. Климент Охридски" , съобщиха от правителствената пресслужба.

Заедно с него, към висшето учебно заведение е открит и Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество". Предложението и за двете структури  е въз основа на решения на Академичния съвет (АС) на висшето училище и мотивирани писма на ректора му за необходимостта от създаването им.

В Югоизточноевропейския институт по право, икономика и интелектуална собственост ще се извършва дългосрочна научноизследователска дейност чрез обединяване усилията на преподаватели от различни научни специалности и факултети на Софийския университет. Очакванията са създаването му да позволи провеждането на научноизследователска дейност с национално и международно значение по проекти и програми. Ще се насърчи изготвянето на съвместни изследователски проекти с чуждестранни партньори, ще се повишат обемът и качеството на научните разработки, включително чрез създаване на нови научни знания и научно-приложими продукти. В института не се предвижда обучение на студенти по специалности от акредитирани професионални направления във висшето училище. В изпълнение на Закона за висшето образование АС на университета е приел Правилник за устройството и дейността на новия институт.

Институтът "Големи данни в полза на интелигентно общество" пък се създава с цел развиване на интердисциплинарна научноизследователска и иновационна дейност в областта на големи данни и изкуствен интелект съвместно с правителствени организации, индустрия и предприемачи. Очаква се звеното да способства за създаване на цялостна научноизследователска среда и стимулиращи възможности за осъществяване на научна дейност и предоставяне на услуги, отговарящи на потребностите на обществото, както и за разширяване и укрепване на връзките на университета с бизнеса и индустрията чрез трансфер на технологии и научни резултати.

Предвидено е в основното звено да работят най-малко 15 души в четири структурни звена: секция "Анализ на големи данни", секция "Интегриране на големи данни", секция "Визуализация на големи данни" и секция "Методологии и технологии за големи данни".

Откриването на научните институти съответства на изискванията в Закона за висше образование, на мерките в Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014 - 2020 година и на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020. Откриването на институтите в структурата на висшето училище няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, уточняват от пресцентъра на МС.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
ЦАЧКА ЦЕЦЕВА
|
нерегистриран
23 януари 2019, 15:21
1
0
Тоз институт е жив тъашак но няколко несполучили кариеристчета - които са отхвърлени от обществото и сега искат да ги забележат
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно