Предлагат съдебен кадровик за шеф на важна комисия във ВСС вместо магистрат
Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Драгомир Кояджиков е бил предложен да оглави една от най-важните комисии в съвета - тази по атестирането и конкурсите (КАК) към съдийската колегия, научи "24 часа". Това е прецедент, тъй като от създаването си през 2016 г. досега КАК се ръководеше от действащ съдия.
 
Кандидатурата на Кояджиков била обявена на заседание на комисията, която се състои от 18 души - 6 членове на ВСС и 12 магистрати, избрани от професионалната квота. Засега обаче съставът на КАК е непълен, тъй като предстои избор на 1 магистрат.
 
Кояджиков обаче не се е явил и напрактика предложението да стане шеф ще се решава следващия понеделник. Мотивът на кадровика, който бе избран за член на ВСС от квотата на НС като номинация на БСП, да стане председател е, че имал подобно желание. Че КАК трябва да е с шеф член на ВСС отдавна прокламира и друг съдебен кадровик Даниела Марчева.
 
За бъде избран нов председател на комисията, са необходими поне 10 гласа.
 
Досега шеф на КАК бе съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Бонка Дечева, а неин заместник - членът на ВСС Красимир Шекерджиев. Новият избор на председател се налага, тъй като мандатът на съдия Дечева изтече.
 
КАК занимава с атестации на съдии, обявяване на конкурси и др. С други думи, действащите магистрати,избрани от професионалната квота, които влязоха в тази комисия през 2016 г., са нещо като коректив в работата на членовете на ВСС.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно