Държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписвания също са с 10% увеличение на заплатите, но рангове се полагат само за магистратите
Допълнителното материално стимулиране би могло да има при доказана професионална квалификация, образцово изпълнение на служебните задължения и по преценка на министъра на правосъдието, обясниха от Висшия съдебен съвет
Държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписвания също са с 10% увеличение на заплатите, но рангове се полагат само за магистратите

Основните трудови възнаграждения на държавните съдебни изпълнители (ДСИ) и съдиите по вписванията (СВ) вече са увеличени с 10%, считано от 1 януари 2019 година, както на всички магистрати и служители в съдебната система. Рангове обаче, по силата на Закона за съдебната власт (ЗСВ), се полагат само на съдиите, прокурорите и следователите. Това отговориха от Висшия съдебен съвет (ВСС) на запитване на "Правен свят" относно възможността за допълнително възнаграждение за държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписвания. 

От кадровия орган уточняват още, че с писмо от 25 януари 2019 г. две съсловни организации, които представляват интересите на съдебните изпълнители и съдиите по вписванията - Асоциацията на държавните съдебни изпълнители (АДСИ) и Българска асоциация на съдиите по вписванията (БАСВ) - са предложили на ВСС да обсъди въвеждането на допълнително възнаграждение и за тях, като са настояли то да се повиши до размера на средствата, които магистратите с придобит първи ранг получават, т.е. с 200 лв. Преди две седмици ВСС прие решение, с което увеличи с по 100 лв. месечно сумата, която магистратите получават за съответния придобит ранг. Тогава възникна въпросът дали е възможно същото да се отнася и до държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията.

По този повод от ВСС уточняват, че допълнителното материално стимулиране на ДСИ и СВ е отговорност на Министерство на правосъдието, поради което от кадровия орган на съдебната власт не са обсъждали опцията за уреждане на евентуално допълнително възнаграждение. "Съгласно Закона за съдебната власт държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията се назначават от министъра на правосъдието, а дължимите им възнаграждения, задължителното обществено и здравно осигуряване, средства за облекло, обезщетения и издръжка са за сметка на бюджета на съдебната власт. Възнагражденията на държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията са регламентирани със Закона за съдебната власт в чл.276 и чл.291 и са определени в размер на 90 на сто от възнаграждението на съдия в районен съд. Министърът на правосъдието има възможност при доказана професионална квалификация и образцово изпълнение на служебните задължения и след прослужени 6 години да определи на държавен съдебен изпълнител и на съдия по вписванията възнаграждение до размера на възнаграждението на съдия в окръжен съд, по предложение на председателя на съответния съд", посочват от ВСС.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
|
нерегистриран
07 февруари 2019, 14:24
2
-2
В актуалната заповед от 01.02.2019г. е употребен отново терминът "ранг".
5
|
нерегистриран
07 февруари 2019, 14:21
1
-3
В новата заповед на министър Цачева за 10% увеличение на възнагражденията от 01.02.2019г. продължават да цитират протокола на ВСС за "ранговете" и ще продължат да се плащат в стария размер.
4
Бай Пърдечко
|
нерегистриран
07 февруари 2019, 14:21
5
0
Нормата е пределно ясна, дори и за неюристи-възнаграждение до размера на съдия в ОС. Що се отнася до практиката по нейното прилагане, това вече е друг въпрос...
3
До марчето
|
нерегистриран
07 февруари 2019, 08:24
12
-2
Ранг не трябва да има, Марко. ЗСВ си е написано - ”заплата до размера на ОС”.
А това с думичките дали отпред да има или няма съдия е все тая и дребнаво мислене. Винаги ми е било смешно, когато някой го изтъкне. По нататък няма смисъл да ти обяснявам. Вече достатъчно се изписа за въпросните длъжности. Трябваше да си в час.
2
Марко
|
нерегистриран
07 февруари 2019, 01:55
9
-11
Според мен е крайно време да се премахне званието "съдия" в длъжностите ДСИ и СВ,тъй като там няма правораздаване ,а съпътстващи същото дейности.
Рангове за тях не следва да има,въпреки,че имат право на окръжен ранг.
1
|
нерегистриран
06 февруари 2019, 20:38
10
-1
ВСС си измиха ръцете с този отговор. Само не мога да разбера, защо като дойде заповедта на министъра на правосъдието за увеличение на заплатите на ДСИ/СВ в нея се казва, че на основание протокол от 2003г. на ВСС ни се дава/определя 35лв респективно 50лв за рангове - РС и ОС.
Ще си направя труда през идните дни и ще кача във форума копие от въпросната заповед на МП, за да не звуча голословно.
ВСС, след като нямаме рангове, какви са тези измислени заповеди на МП.
МП, за прослужените 6г, за които сте ми дали ранг на ОС, моля вземете си го и си спазвайте закона, както е цитаран в статията при това положение.
Сега усещам, че ще стане прехвърляне на топката от ВСС към МП.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно