Обновена  13 фев 21:30
Адвокат Цветан Цанев е титуляр на сметката, по която са постъпвали венецуелските петродолари
Държавната петролна компания правила преводи през наша банка, с основание закупуване на храни и финансиране на спортна федерация
Адвокат Цветан Цанев е титуляр на сметката, по която са постъпвали венецуелските петродолари

Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев се срещнаха с посланика на САЩ Ерик Рубин, снимка: МС

Българският адвокат, който "има няколко гражданства" и не живее постоянно у нас, но пък е титуляр на сметката, по която са постъпвали венецуелските петродолари е Цветан Цанев, съобщи Нова телевизия. Справка до свободно достъпни информационни масиви за него показва, че той е добре и отдавна известен у нас, а за службите определено представлява интерес заради забъркването си в няколко афери. Първата му поява в публичното пространство е във връзка с афера с каптагон, това е в началото на 90-те години на миналия век. Следва бизнес с диаманти в Африка, заедно с Коза Ностра.
 
Адвокат Цанев има регистрирано "Адвокатско дружество Цанев и Партньори" с капитал 1000 лева. Последната промяна в регистрацията му е от февруари 2018 година. Собственици са Цветан Цанев и Елена Илиева.
 
От Венецуела милиони евро, според информацията на ДАНС, са изтичали към доверителна сметка на адвокат Цанев в България. Това е особен вид банкова сметка, към която се разкриват подсметки - практика, която позволява повече контрол - например, да се изчака с даден превод, ако сметката, до която трябва да стигнат парите има запор.
 
След България, средствата са се насочвали към други държави - не е ясно нито колко, нито кои. Според информацията преводите са за общо над 140 милиона лева, но това не е потвърдено официално. Досега единственото, което се казва, е, че в момента по тази сметка има 60 милиона евро. А сигналът от американското разузнаване до нашите служби за изтичане на пари от Венецуела към България е подаден в понеделник.
 

В сряда, премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев проведоха извънредна среща в сряда с посланика на САЩ Ерик Рубин. Поводът бе предоставена информация от американското разузнаване на ДАНС, че големи суми пари от Венецуела са превеждани на български гражданин в българска банка.

След срещата, главният прокурор Сотир Цацаров изнесе подробности по случая, като уточни, че паричните средства са получавани от Венецуела от българин, който е регистриран като адвокат, през адвокатска доверителна сметка. "Лицето се е възползвало от адвокатската поверителност да открива различни сметки, но преводите по никакъв начин не отговарят на адвокатска дейност. Откритата сметка, не е точно сметка в пълния смисъл на думата. Лицето е открило сметка като адвокат. Използвана е формата на доверителна адвокатска сметка, по която да пристигат сметка на клиенти и която не се използва пряко от адвоката", поясни още Цацаров, но не уточни какъв е общият размер на преведените суми, тъй като обемът от данни е голям, а проверката продължава да тече и в момента.

Цацаров уточни още, че парите са превеждани през различни банки на основание търговски цели. По думите му, след като бъде установена фактологията, най-вероятно ще се премине към повдигане на обвинение за пране на пари. "Установени са преводи, които действително са били извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела в тези сметки, след което са били извършвани други преводи, в резултат на което част от средствата са били изнесени от тези банки и са били трансферирани в банкови сметки в други страни. По наши подозрения тези основания не са действителни. Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и т.н., които нямат общо с действителността. Тогава, когато информацията бъде обобщена и имаме пълна картина на преводите, ще бъдат предприети необходимите мерки, за да бъде анализирана тази информация и прокуратурата да прецени дали да започне извършването на действия по наказателно производство за пране на пари", заяви главният прокурор.

"Случаят касае една единствена банка, но сме длъжни да проверим и другите. Проверяват се и преводи от България навън. Мисля, че след като бъде установен механизмът, ще стане ясно, че става въпрос за организиран път, канал, за изнасяне на парични средства", допълни още Цацаров и поясни, че за момента не може да си позволи да говори конкретно, тъй като работата по случая е още в началото, а освен това има и споразумение само тази информация да бъде изнесена. "Същевременно са взети всички мерки за това, остатъчните средства, които са в не малък размер по тези сметки, да са поставени под пълен контрол и да не се допускат преводи от сметките", каза още Цацаров.

От своя страна председателят на ДАНС Димитър Георгиев уточни, че се извършват всички необходими действия в партньорство с американските служби и обясни, че лицето, към което са прехвърляни парите има местожителство в различни държави и в момента не е на територията на България.

60 млн. евро са преведи от Венецуела по сметката на българския адвокат

 

В момента, в сметката на български адвокат има 60 млн. евро, преведени от Венецуела. Това каза по-късно председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров. Той коментира последната информация по случая, минути след края на закритото заседание на управляваната от него комисия, на която са били изслушани ръководителите на ДАНС, МВР, прокуратурата, разузнаването и военна информация

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
68
Дон Жуан
|
нерегистриран
16 февруари 2019, 14:54
2
0
Важното е, че ЦУМ е на една ръка разстояние. От местопрестъплението. Пардон - от мястото на срещата. Любовта към финикийската култура е вечна, както и към властта която я предполага.
67
адвокат–сак
|
нерегистриран
15 февруари 2019, 14:15
1
-4
До 63 “....По тази "логика" дай да забраним без правно основание всички преводи от Венецуела и да ги обявим за пране на пари, особено на такива наклепани за свързани с ДС. Това е произвол....“ Това може да го напише само платен партиен или руски трол, но не и български юрист. Защото българските юристи знаем, че трябва да си прочетем чл.39 от Закон за адвокатурата, да видим какво е създаване на КЛИЕНТСКА АДВОКАТСКА ДОВЕРИТЕЛНА СМЕТКА, как точно се реализира създаването й, и чак тогава да даваме юридически оценки на случилото се. Фактите са си факти- коментарът Ви е квазиюридически, Вие НЕ СТЕ български правоспособен юрист, след като не знаете кое й е специфичното на адвокатската КЛИЕНТСКА доверителна банкова сметка и че тя се различава много от обикновената доверителна сметка. И точно Вие започвате да давате квазиправни оценки и квазиправни квалифицикации и да твърдите, че “....По тази "логика" дай да забраним без правно основание всички преводи от Венецуела и да ги обявим за пране на пари...“ Кажете на решетников да пие по-малко, да ви обуздава повече и да оказва повече контрол над клавиатурите ви, защото в България ИМА ИСТИНСКИ юристи и адвокати, които разбираме на секундата, че не сте юристи, но се опитвате да се представяте за такива и така да внушавате противоправност на образуването на досъдебното производство по чл.253 от НК спрямо физическо лице, за което има достатъчно данни да е извършило престъпление на територията на България.
66
|
нерегистриран
15 февруари 2019, 09:51
2
-4
Види се задачката на червените тролове е да повтарят постоянно една лъжа: че не ставало дума за крадене и пране на пари. Както го правеха, когато лъжеха, как Елена Поптодорова говорела по телефона с болната си майка и без даиска пресякла някаква невидима линия (докато на камерите се вижда друго - шмугва скъпия крем под палтото и хуква към самолета си с плячката) или пак как инвалида се блъснал в колата на Георги Радев (а на камерите се вижда как инвалида се движи по път с предимство, а Радев-баща от път без предимство връхлита и премазва движещия се по път с предимство инвалид).

Става дума за крадене и пране на пари. Както парите на КТБ източени по същия начин, а ако САЩ поразнищи венецуалския случай, най-вероятно ще се окаже, че са замесени и същите хора.
Просто безнаказаността на управляващата в България комунистическа мафия се изроди в наглост, че може да правят същото навсякъде по света. Е, не може!
65
BADR
|
нерегистриран
14 февруари 2019, 20:38
2
-2
Този не беше ли набъркан с либийския танкер дето го отмъкнаха по Коледа?
64
Обосновано предположение
|
нерегистриран
14 февруари 2019, 17:17
5
-1
ФАБ перат пари като се намесват във вътрешните работи на суверенна държава, пазарувайки си политически партии, политици, даже цели правителства. Също така чрез финансиране контролират цели медийни сектори, осигурявайки си комфорт, охулване на недоволните и натиск, чрез обработване на общественото мнение. Това не е корупция. И няма никакво правонарушение, не става въпрос за престъпленияТа.
63
Наркоманът 61 и 62
|
нерегистриран
14 февруари 2019, 17:04
4
-2
Тук спорът е за правото, а не за качествата на майката ти и дали пак си се напушил! По тази "логика" дай да забраним без правно основание всички преводи от Венецуела и да ги обявим за пране на пари, особено на такива наклепани за свързани с ДС. Това е произвол. И престъпление за което един на снимката трябва да раздава сам себе си!
62
Ivan
|
нерегистриран
14 февруари 2019, 15:36
2
-3
Решението на Секретариата формулира целите и задачите на новото Четвърто (икономическо) управление на ДС.
Новото управление е оглавено от ген. Кирил Величков.
За краткия период от съществуването си (1986-1990) Четвърто управление на ДС отговаря за контрола върху държавната контрабанда (транзитната търговия), която включва и наркотични вещества като каптагона.
генерал Кирил Величков от ДС поръча убийството на Васил Илиев.
Според неговите сведения, създателят на империята "ВИС" е ликвидиран по поръчка на един от началниците на Държавна сигурност, след като споделя намеренията си да се отдели пред ДС генерал Величко Величков http://desebg.com/iv/347-2011-08-12-08-42-38
61
Ivan
|
нерегистриран
14 февруари 2019, 15:14
2
-3
КОНТРАБАНДАТА С КАПТАГОН – ОТ ФАТИК ДО ЦВЕТАН ЦАНЕВ.

Интересът на комунистическата власт към производството и износа му е поради високата печалба във валута.
През 1985 г. Трета дирекция в „Кинтекс“ изненадващо е закрита.
Операциите с каптагон обаче, както и останалата контрабанда, са пренасочени към „Икомев“
-Най-големият конкурент на „Икомев“ в контрабандата със забранения лекарствен препарат обаче се оказва един агент на Държавна сигурност. През 1987 г. „Икомев“ открива, че през бургаската митница се изнася пратка каптагон от лицето Борислав Божилов (1941-1997)
-В аферата с каптагон се включва и още една фирма с идентично название – „Комко“, Тя е регистрирана през 1986 със съдружници – българинът Цветан Цанев
-През периода 1986-1987 г. Цанев се е свързал чрез служител на „Химимпорт“ с генералния директор на ХФК „Станке Димитров“ Борис Васев.
По-късно се сключва договор между „Комко“ – Хамбург, и ДСО „Фармахим“ за производство на каптагон, вписан като „диперон“ по указание на МВТ.
в тази дейност са били ангажирани и Луканов, Дойнов и Петър Младенов, съответно Христов и ген. Величков от МВР..
През 1993 г. Прокуратурата на въоръжените сили прекратява секретното дело за незаконното производство и износ на забранения препарат. Никой не е изправен пред съда. Мотивът на прокуратурата е, че към онзи момент каптагонът се води психотропно, а не наркотично вещество и не се преследва от Наказателния кодекс. rel="nofollow"> http://www.pan.bg/view_article-61-341611-kontrabandata-s-kaptagon-ot-fatik-do-bobi-bec-i-cvetan-canev.html
60
СССР
|
нерегистриран
14 февруари 2019, 14:53
9
-1
Такъв национален позор не е имало никога! По татово време си имаше чл. 1, Варшавски договор, СИВ за правно основание. И съветски войски не е имало на българска територия, за разлика от американските бази без пари. Днес явно на тез "държавници" на снимката ЦРУ им плаща заплатата, а всеки месец "милата родина" екстрадира някой български гражданин за нарушаване на американското "право".
59
|
нерегистриран
14 февруари 2019, 13:23
2
-3
До коментар [#49] от " ":

1.Моме, няма забрана лице с няколко гражданства да се впише като адвокат в България! Достатъчно е да има бг гражданство, а ако иска и 100 други гражданства да има-това не е пречка.
2. не му е работа на посланика да знае какви сделки върши търговско дружество. Колко български посланика знаят къде някоя бг нефтена фирма за търговия къде си държат парите?


Гнусна ченгедийска практика е да се вадят аргументи "ад хоминем", които нямат нищо общо със ситуацията и казуса. Въпросният адвокат отговаря на всички изисквания , вклч и за висок морал, и е съвсем надлежно вписан като адвокат. Това ли ви е начинът на ченгетата да атакувате -като вадите ковпроматчета. Подсъдим не значи осъден. Това не ви ли научиха в мевере-то!


Каптоновия адвокат развива дейности и в Оман - там дето се изгубиха парите от КТБ.
Индулгенциите на гнилите ябълки не са аргумент за невинност. По-скоро напротив.
Презумцията за невинност означава, че някой не е осъден,а не че не може да бъде съден. Сиреч каптоновия адвокат тепърва вместо на адвокатската ще застане на подсъдимата скамейка.

Но това е по-малко интересната част. Един нов луксозен часовник за Путин или полковник Гундяев в повече или по-малко не е от особено значение за тях.

По-интересното е партньорите от САЩ дали няма да се заинтересуват повече от миналото на адв. Ц.Ц., неговата съвместна дейност със служители на ДС и оттам да се пренесат към настоящото му битие.

Като за начало се задава период на катарзис първо на американското посолство от педерастката дружинка, която чудесно се разбираше с едни бивши премиер и външен министър, после на ФАБ, която да се прочисти от деца на рускоговорящи майки като Христо Иванов.
А най-интересното ще е след това.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно