Политици под прикритие
Време е Панов и Калпакчиев да се разделят със страховете си и да проявят смелост, взимайки окончателното решение за пряко участие в политиката
Политици под прикритие

Лозан Панов, председател на ВКС, Калин Калпакчиев, съдия в САС, председател на ССБ

Покрай драмитe със световната конспирация и международното положение, някак мимоходом медиите, анализиращи в детайли публичния живот у нас, сякаш пропуснаха ключово и фундаментално интервю на Калин Калпакчиев, съдия в Софийския апелативен съд, бивш член на Висшия съдебен съвет и председател на Съюза на съдиите (магистратска организация, в която членуват около 10% от българските съдии). Интервюто на Калпакчиев може да бъде открито в един немного популярен пловдивски сайт (титулуващ себе си свободен) и с издател - член на ръководството на партия "Да, България", чийто лидер е Христо Иванов, експравосъден министър в два кабинета на ГЕРБ. Сред основните автори на сайта е и журналистът, който през 2015 г. изфабрикува фалшивата новина, че ЕК иска отстраняването на българския главен прокурор.

Тази информация е достатъчна сама по себе си да поставим под условие прочетеното, но в случая опасенията ни са излишни. Калпакчиев просто повтаря "опорната точка" от медиите на подсъдимия издател Иво Прокопиев – атака срещу правото, законността и съда е всяка информация, която продиктувана от защита на обществения интерес, задава въпроси към председателя на ВКС.

Но няколко дни след поредното заклинание, че "съдебната система това е той", "Правен свят" публикува материал, от фактите и данните в който може да се направи следното обосновано предположение: в процедурата по избор на Панов за ръководител на третата инстанция вероятно става дума за търговия с влияние и престъпление срещу правосъдието. Съвсем резонно бе да се заключи, че Съюзът на съдиите в България ще излезе с остра декларация срещу ръководителя на ВКС, искайки от ВСС и Инспектората незабавна проверка и отстраняване на Лозан Панов на база доказателствата и обстоятелствата изнесени в публичната сфера. Уви, цяла седмица ССБ мълчи оглушително, не иска оставки, не призовава за морал, не защитава независимостта на съдебната власт.

Това мълчание ме провокира да задам на организацията и на нейния председател Калпакчиев следните въпроси:

1.  Партия ли е ССБ, както твърди бившият конституционен съдия Румен Ненков? Каква бе позицията на ССБ и лично на Калпакчиев (тогава член ВСС) към Лозан Панов в началото на 2015-а и каква е в началото на 2019-а? Катарзис? Вероятно тогава атаките по адрес на Панов не бяха срещу съда, а относно персоната? Какво се промени един олимпийски цикъл по-късно, навярно фактът, че председателят на ВКС е прегърнал политическите идеи на ССБ, както твърди Румен Ненков?

2.  Калин Калпакчиев – политик или съдия от САС? Деполитизирана ли е съдебната власт?

3.  Има ли разделение на властите в Република България? Защо коментарите на политици за работата на Лозан Панов са недопустима атака срещу върховенството на правото, а коментарите (политиканстването) на Панов и Калпакчиев за закони, политици и промени в Конституцията (мястото на прокуратурата) са израз на загриженост за обществения интерес?

4.  С кадруване ли се занимава ССБ и кои са назначените от организацията магистрати на ръководни позиции в съдебната система?

5.  Кога ССБ ще коментира по същество направеното от тях самите интервю с Румен Ненков? И защо мълча от декември до сега? Още повече, че неговото публикуване е по проект на НПО-то, финансиран от фондация "Америка за България", чието основно кредо е подкрепата за "програми, които целят повишаване на общественото доверие в съдебната система и допринасят за прозрачност в управлението й". Къде е прозрачността?

За да допринесем за прозрачността, нека допълним с факти и накратко обобщим казаното от Румен Ненков, който разкрива, че изборът на Панов се дължи на задкулисни ходове и политически протекции:

-  В края на 2014-та Ненков посочва Лозан Панов като подходяща кандидатура за председател на ВКС. Малко след това той лично убеждава Панов да не се отказва от номинацията.

-  През горепосочения период основен участник във властта е ДСБ (партията на Иван Костов), а министър на правосъдието, председателстващ по право заседанията на ВСС, е близкият до тях Христо Иванов.

-  Ненков е заместник-председател на ВКС и ръководител на наказателната колегия в съда по времето, когато третата инстанция се оглавява от покойния Иван Григоров, станал известен с репликите "Аз съм костовист" и "Аз съм седесар". Бившият конституционен съдия е член и на ЦИК от квотата на синята партия и синия президент Стоянов.

-  През пролетта на 2016 г. Лозан Панов е посочен от премиера Борисов като назначение на ДСБ в съдебната система. Година по-късно той участва в предизборно мероприятие на същата партия, където присъстват Радан Кънев и Петър Славов, поели преди това ангажимент да информират Панов за кандидат-президентската номинация, която той можеше са получи от задкулисен политико-икономически кръг, наименован "Арго".

От всичко казано дотук стават съвсем ясни причините за политическите изяви на Лозан Панов. И сега на ход е ССБ, които са длъжни да заемат позиция. Вярвам, че те (като жреци на правото) ще защитят неприкосновеността на съдебната власт и върховенството на закона, призовавайки Панов да се оттегли от заемания висок пост, предприемайки единствения логичен в случая и принципен морален акт. А и ще зададат въпросите си към него:

1.  Атака срещу съда ли е наказателната акция на Панов по отношение на специализираното правосъдие?

2.  Правилна ли е разправата на висшестоящ с неудобни съдии, видимо накърнили интересите на кръгове, чиито медии на амбразурата бранят съдия №1?

3.  Защо Панов подкрепи Евгени Георгиев, атакувал пред Върховния административен съд избирането със солидно мнозинство на съдия Алексей Трифонов за председател на Софийския градски съд, използвайки аргумента, че бъдещ член на ВСС предложил през септември 2017 г. на апелативния съдия да се кандидатира, след като през 2014 г. номинацията на самия Лозан Панов е била обсъждана от действащ по това време кадровик и "външен" за съдебната система юрист.

Време е Панов и Калпакчиев да се разделят със страховете си и да проявят смелост, взимайки окончателното решение за пряко участие в политиката. Убеден съм, че ще се справят далеч по-добре от Христо Иванов, Радан Кънев, Тафров и компания. А после ще променят НК, НПК, Конституцията и всичко необходимо.

Време е и Панов/Калпакчиев да приключат с илюзията си (за която редовно признават), че ВКС е нечия лична бащиния. Върховният съд е на всички данъкоплатци, които плащаме заплатите на магистратите. И от които очакваме да защитават нашия интерес. А не нечий друг – дали в тефтера на Красьо Черния, дали на маси с бели покривки или в луксозни офиси нейде из столичния център.

А въпрос на съвсем друг разговор е, че докато съдии призовават НК да се смекчи, докато Марио Николов е оправдан по аферата "САПАРД" при положение, че немските му партньори отдавна излежаха присъдите си в тамошните затвори, то доверието на българското общество в съдебната система ще продължава да бъде някъде към точката на замръзване. Но дали това наистина вълнува ССБ, както казах вече, е съвсем друга тема. 

Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
17
*****************************
|
нерегистриран
19 февруари 2019, 19:41
0
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
Делянчо Слабия
|
нерегистриран
19 февруари 2019, 09:00
11
-1
Евала Педьо, евала Блъскофф!
Ставаш все по-добър в усвояването на парите, които съм ти дал, а на мен ми ги е дал Баце чрез некоя общ. поръчка, а той пък ги е взел от народа чрез данъци. Сиреч - народа е дал пари и за твоята статия, за това и аз и ти сме народни хора. От народа, за народа!
Не е ли гениално!
Уахахахаха!!!


13
***************************
|
нерегистриран
18 февруари 2019, 19:36
9
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11
160 страници концепция...Радио Ереван...
|
нерегистриран
18 февруари 2019, 13:47
21
-2
До коментар [#9] от "рр":
Нека да споменем и други политически опити все пак. Примерно челният варненски опит - В.Аракелян беше кандидат за кмет на Варна подкрепена от СДС.

Другарката АРАКЕЛЯН НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СРАВНЯВАНА С НИКОЙ ОТ ТУК ОБСЪЖДАНИТЕ!
Тя има необятни способности да бъде подкрепяна от всички страни и от всички политически сили и във всяко желание!
Тя е всеобхватна в похватите и обтекаема във всички обещания.
Вервайте ми ,че ако рече Аракелян ще измести от политическите им позиции тези смешници.Хем ще е председател на ВКС,хем ще оглавява ССБ, хем ще върти всички политически сили около перлената си огърлица!Вервайте ми!
9
рр
|
нерегистриран
18 февруари 2019, 12:56
21
0
Нека да споменем и други политически опити все пак. Примерно челният варненски опит - В.Аракелян беше кандидат за кмет на Варна подкрепена от СДС.
6
zdravka.kalaydjieva
|
нерегистриран
18 февруари 2019, 12:21
17
-5
Като дългогодишен "докторант по Политология" (отдавна моля редакцията да не пише "политология" с главна буква), системният автор на това издание би следвало да е в състояние сам да отговори на въпросите си. За съжаление, обаче, "професионалните му интереси са областта на организацията и управлението на предизборни кампании (и) продуциране на телевизионна публицистика".
5
До 4
|
нерегистриран
18 февруари 2019, 11:55
2
-13
Още 3 години!
4
Лозанита Лебедева
|
нерегистриран
18 февруари 2019, 11:51
14
-20
Всеки ход на Лозанита дискредитира съда. Всеки ден на този пост на човек без принципи и морал носи вреда за държавата. Колко още ще го търпим?!
3
Кирил
|
нерегистриран
18 февруари 2019, 11:47
22
-11
Може би за пръв път ще се съглася с автора на статията . Да , Панов и Калпакчиев са политици под прикритие . Да , ССБ категорично е партийна организация по месторабота , каквито се забраниха още 1990 г . Обачеее……...Панов и Калпакчиев не са единствените политици под прикритие в съдебната система . Върховете на съдебната система винаги са били окупирани от "политици под прикритие" , като партиите непрекъснато лансират собствени кандидати и много внимават да не се промъкне някой "случаен". Квотният принцип , на който се попълва ВСС преминава в квотен принцип при последващи назначения . ССБ също работи по тази схема като под прикритие на "самоуправление" и "непартийност" лансира приятелско-роднински назначения . Всъщност на обикновените магистрати им се повръща и от Панов и Калпакчиев , и от Цацаров и Пеевски , въобще до гуша ни е дошло и от поръчковите статии в "Правен свят" и от цялата тази помия и свинщина в тая държава ….
2
shadow of the eagle
|
нерегистриран
18 февруари 2019, 10:36
18
-13
Политиката е наука за управлението на държавата, та къде казахте че Панов и Калпакчиев са казвали как да се управлява държавата?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно