Обновена  19 фев 11:57
Съдийската колегия избра председатели на административните съдилища в Благоевград и Добрич
И двамата ръководители бяха подкрепени за втори мандат единодушно от съдебните кадровици
Съдийската колегия избра председатели на административните съдилища в Благоевград и Добрич

Мариета Спасова повторно ще ръководи Районен съд-Дряново

 

По време на заседанието си във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи повторно и съдия Мариета Спасова за ръководител на Районен съд-Дряново.

 

В изложението си тя подчерта, че в съда има кадрови дефицит, като към момента там правораздават едва двама съдии, в това число и самата тя. Това по думите й налага заедно с колегата й да разглеждат както граждански, така и наказателни дела.

 

Сред постиженията на съдия Спасова в първия й мандат се открои въвеждането на електронни папки на делата, в които биват съхранявани всички материали и документи.

 

След изслушването й, и тя бе попитана от съдебните кадровици за измерването на натовареността на съдиите. В отговор съдия Спасова подчерта, че няма забележки към сега действащата система и я намира за обективна.

 

В крайна сметка съдебните кадровици единодушно одобриха нейната кандидатура за председател на Районен съд-Дряново за втори мандат с 11 гласа "за". 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи председатели на административните съдилища в Благоевград и Добрич.

Първото изслушване, което се проведе по време на заседанието на кадровиците във вторник, бе на единствения кандидат в процедурата по избор на председател на съда в Благоевград – Мария Тодорова – която вече е имала един мандат начело на съда.

По време на изложението на концепцията й пред кадровиците тя подчерта, че най-големият проблем в съда е със сградния фонд. Административен съд-Благоевград към момента се помещава в един от търговските центрове в града, което създава огромно затруднение за обслужването на граждани, поясни съдия Тодорова. Тя подчерта, че се обмисля алтернатива за собствена сграда на съда, макар че проектът все още не е завършен, но се очаква до края на годината да бъде реализиран.

Тя бе попитана и за измененията в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и за техните отражения върху работата на съда. Съдия Тодорова отговори, че според нея промените вече дават резултат, като от влизането им в сила досега в Административен съд-Благоевград вече са постъпили 25 данъчни дела.

Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева, Боян Магдалинчев и Геоги Чолаков изказаха категоричната си подкрепа съдия Тодорова да поеме втори мандат начело на съда, а гласуването показа, че цялата Колегия единодушно я одобрява.

Вторият избор, който проведоха съдебните кадровици бе за председател на Административен съд – Добрич. Колегията гласува също така единодушно доверие на  Красимира Иванова, която към момента е и.ф. административен ръководител на съда, да поеме поста. Тя също вече веднъж е била титулярен ръководител на съда.

"През първия си мандат създадох традиция за проучване на всички образувани тълкувателните дела, с цел намаляване на противоречивата практика", заяви съдия Иванова пред кадровиците. Тя подчерта, че за нея би било "огромна чест и гордост" да заеме поста за втори мандат и се надява Колегията да й гласува доверие.

Сред основните цели на съдия Иванова, заложени в концепцията й, са продължаване на дейностите по организиране на електронното правосъдие, защитата на независимостта на съда и съдиите при необходимост, организиране на семинари, обучения и дни на отворени врати и запазване на материалната база в отличната форма, в която се намира. "Липсва ни ден за брифинг, в който да се отбелязва регулярно работата на съда", заяви кандидатът и подчерта, че, ако й бъде гласувано доверие ще продължи да работи при 100% натовареност. "В предишния си мандат се убедих, че ролята на председател е много тежка. Трябва да се постигне необходимият баланс за да постигнем качествено правораздаване, за да покажем, че сме в служба на обществото", завърши изложението си съдия Иванова.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пръв взе думата за въпроси и попита относно увеличението на данъчните дела в Административен съд – Добрич, във връзка с промените в АПК както и как оценява настоящата ситема за измерване на натовареността на съдиите, тъй като именно съдия Иванова е била сред съдиите, които са оспорили Система за изчисляване на натовареността на съдиите (СИНС) във върховния съд, след въвеждането й. "Единственият проблем, който отчитам при СИНС, е, че не можем да разберем защо в отделните дни резултатът на натовареността е различен, макар, че няма постъпване на нови дела. Системата си отчита предмета на делото, неговото приключване, прекратяване и по този начин се отразяват коефициентите за натовареност. Да, аз и колеги обжалвахме системата, но бяха предприети действия, след които бяха нанесени корекции по отношение на коефициентите. С времето коефициентите бяха коригирани, подадохме становища във връзка с всяко едно коригиране, поради което към настоящия момент не смятам, че коефициентите са незаконосъобразни", отговори съдия Иванова. Тя допълни и, че данъчните дела от октомври до момента са общо 30 на брой и уточни, че в района предстои да бъде организиран семинар относно данъчните дела, в който Административен съд-Добрич ще вземе участие.

След изслушването на съдия Иванова, Георги Чолаков заяви категоричната си подкрепа за кандидатурата й. Цветинка Пашкунова сподели това мнение и заяви, че е впечатлена от професионализма и качествата й. "Ще подкрепя убедено колегата", заяви Пашкунова. Така с 13 гласа "за" тя беше назначена на поста.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
|
нерегистриран
20 февруари 2019, 04:12
2
-1
Няма изборни магистрати. Повтаряте само глупости. Вредно е и да има. Носеленшето не е наясно съдът и прокератерата с какво се занимават, ще ми определя кой да работи там. Не случайно никъде изпълнителите на тези длъжности не се "избират".
3
....
|
нерегистриран
19 февруари 2019, 13:58
8
-3
До коментар [#1] от "Мунчо ":
Всичко магистрат трябва да е изборно като в Германия и Чехия. ВСС въведен по френско-италиански тертип не работи. Работи ама за Цв.Цв. Управлението на съдебната власт отдавна е само една агония, поради пълната безидейност и слугинаж на т.нар. кадровици !
Я пробвай пак... Къде точно са изборни всички магистрати в Германия и Чехия? То от соросоидни глупости не може нищо коректно да научи човек.Германия и Чехия да не са градове в Хамериката? А слугинажа се дължи именно на обстоятелството, че по голямата част от ВСС се избира/назначава/ от политиците.
2
Ихаааа
|
нерегистриран
19 февруари 2019, 13:39
5
0
Не-за-ме-ни-ми Ка-лин-ки!!!А "правосъдието" в територията "цафти" !
1
Мунчо
|
нерегистриран
19 февруари 2019, 12:05
3
-5
Всичко магистрат трябва да е изборно като в Германия и Чехия. ВСС въведен по френско-италиански тертип не работи. Работи ама за Цв.Цв. Управлението на съдебната власт отдавна е само една агония, поради пълната безидейност и слугинаж на т.нар. кадровици !
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно