Правосъдният министър се обяви срещу намаляване мандата на главния прокурор
Данаил Кирилов защити необходимостта от приемането на механизъм по предсрочно освобождаване на "тримата първи" в съдебната власт
Правосъдният министър се обяви срещу намаляване мандата на главния прокурор

Данаил Кирилов, министър на правосъдието

Правосъдният министър Данаил Кирилов се обяви срещу намаляването мандата на главния прокурор. "Аз съм склонен да подкрепя идеята такава, каквато е била при установяването на този институт, тъй като това е еднократен мандат, тоест не може да има преизбиране на тази позиция и с оглед даване на достатъчно време да се извърши една конкретна в случая наказателно-правна политика. И за да има стабилност през време на този мандат, той трябва да е малко по-голям от типичния. Дали да е 7 години, или 6, или 5 - по това би трябвало да се направи един широк обществен дебат", заяви Данаил Кирилов.
 
Министърът потвърди, че ще предложи и законови промени, с които да се разработи механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на председателите на ВКС и ВАС, както и на главния прокурор.
 
Пред БНТ Данаил Кирилов каза, че този въпрос не е нов и той е обсъждан през последните две години. "Съобразяваме се с Механизма за сътрудничество и оценка. Обхватът на тримата големи е установен в Пътната карта за прилагане на Актуализираната стратегия за развитие на съдебната система. Тази Пътна карта е приета от Съвета за развитие на съдебната система, по този въпрос има консенсус от всички участници в съвета, който включва и неправителствените организации. Би следвало в рамките на този доклад, в рамките на този период на оценка да приключим въпроса", обясни Кирилов..
 
Няма ли опасност това да ограничи независимостта на тримата големи в съдебната власт?
 
"По-скоро би следвало това да възстанови справедливостта по отношение на техния статут. Опонентите твърдят, че и сега има режим за предсрочно прекратяване, но това предсрочно прекратяване е заради основания, които са обективна невъзможност", уточни Кирилов. "Вярно е, че досега ние нямаме режим, който да касае виновно неизпълнение на служебните задължения или нарушение на закона, или по-тежките случаи, когато е извършено престъпление", коментира още министърът на правосъдието.
 
Той отхвърли хипотезата всичко това да е насочено срещу конкретни лица и да е свързано с "Апартаментгейт". "Определено тази идея в момента няма връзка с апартаментните скандали, а то няма и как да има такава връзка. Необходимостта изцяло е правно систематична, тя е установена и от партньорите и смятам, че това ще възстанови в голяма степен справедливостта и по отношение на тримата големи като този статут би следвало да бъде идентичен за тримата големи", допълни още Данаил Кирилов.
 

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
*****************************
|
нерегистриран
22 април 2019, 11:05
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6
Мунчо
|
нерегистриран
21 април 2019, 19:00
2
0
Каквото и да изръси, все е свидетелство за невероятната му правна култура, знания, умения, навици.
5
попадение
|
нерегистриран
20 април 2019, 13:48
8
0
Не му върви на това министерство.От Барни-на барно.От Ръбъл-на ръбъл.
4
Ми да
|
нерегистриран
19 април 2019, 13:20
8
-2
нали той ще го наследи...
1
престиж
|
нерегистриран
19 април 2019, 10:04
17
-3
Това което се случва е, че нещата отиват на предсрочни избори, а сегашните създават идеална възможност за тези които ще ги сменят на веднъж да избират и главен прокурор и председател на ВКС.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно