Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с колегата си от Казахстан
Гизат Нурдаулетов е у нас по покана на правосъдния министър Данаил Кирилов, с когото подписа договор за трансфер на осъдени лица
Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с колегата си от Казахстан

Главният прокурор Сотир Цацаров, заедно със заместника му Иван Гешев и делегацията от Казахстан, снимка:ПРБ

Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с генералния прокурор на Република Казахстан Гизат Нурдаулетов. Предмет на разговор между двамата бяха двустранното сътрудничество по наказателноправни въпроси, трансграничната престъпност и противодействие на тероризма, съобщиха от държавното обвинение.

Генералният прокурор на Казахстан е на посещение в София по покана на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, с когото подписа договор за трансфер на осъдени лица между двете страни.

Документът дава възможност лицата, осъдени на лишаване от свобода, да изтърпяват наказанието в тяхната държава по произход, като по този начин се постига по-ефективно превъзпитание и социална рехабилитация на затворниците, уточняват от правосъдното ведомство.  

Договорът посочва централните органи, условията и процедурите по трансфера, включително необходимите документи, съгласията на осъдилата и изпълняващата държава, както и на осъденото лице, отказа от трансфер, въпросите за изпълнението на наказанието в изпълняващата държава, амнистията, помилването, както и въпроси относно действието на договора.

Генералния прокурор Гизат Нурдаулетов е уверил министъра на правосъдието, че българските органи винаги могат да разчитат на пълно съдействие от тяхна страна. Подписаният документ е изготвен в съответствие с установените международни стандарти за трансфер на осъдени лица и при отчитане на особеностите на националните правни системи на България и Казахстан.

Министър Кирилов и генералният прокурор са споделили, че с подписа си "са сложили един добър финал на изграждане на системата от договори в сферата на правното сътрудничество по наказателни дела между двете страни".

В момента между България и Казахстан са подписани и се прилагат сключените през 2014 г. Договор за правна помощ по наказателни дела и Договор за екстрадиция, които целят ефективно преследване и наказване на извършителите на престъпления.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
13 май 2019, 13:56
2
0
Ей, ама то от срещи, остава ли време за работа...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно