Австрийската върховна прокуратура няма да разследва бившия вицеканцлер Щрахе
Аферата с видеозаписа изглежда е била дело на германски творци и активисти за човешки права, които не веднъж са предизвиквали медийното и общественото внимание с инициативите си, които наричат "художествени намеси"
Австрийската върховна прокуратура няма да разследва бившия вицеканцлер Щрахе

Бившият австрийски вицеканцлер и Хайнц-Кристиан Щрахе и бивш председател на Австрийската партия на свободата

Скандалният запис
 
Безпрецедентният скандал с Австрийската партия на свободата е заради тайно записано видео, разпространено от германските медии Spiegel и Süddeutsche Zeitung. От него става ясно как през юли 2017 година, месеци преди изборите за парламент, шефът на партията, който сега е вицеканцлер - Щрахе, обещал на предполагаема племенница на руски олигарх строителни проекти в замяна на помощ за партията в изборите.
 
Срещата се състояла във вила в Ибиса, малко преди парламентарните избори. Там австрийския политик, заедно с партийния си заместник отдъхвали. Рускинята им заявила, че желае да инвестира поне четвърт милиард евро в Австрия, а също така и да поеме австрийската водища медия Kronen Zeitung. В замяна Щрахе обещал в компенсация държавни договори, които да бъдат пренасочени от известната строителна компания Strabag, известна у нас с ремонта на покрива на летището по времето на царя. Щрахе предложил на племенницата и лицензи за хазарт.
 
След като е проучила скандалния видеозапис с Хайнц-Кристиан Щрахе, Върховната прокуратура на Австрия не е намерила основания да започне разследване по отношение на бившия вицеканцлер и неговия помощник Йохан Гуденус, съобщава РИА Новости, позовавайки се на австрийски медии. "Няма конкретни доказателства за наличие на престъпление от този видеозапис", се казва в изявление на прокуратурата. Тя е поискала да проучи пълната версия на видеозаписа във връзка с евентуални икономически престъпления и корупция. Германските медии обаче са отказали да предоставят нередактирания видеоматериал, допълва агенцията.
 
Междувременно стана ясно, че бившият ръководител на парламентарната фракция на Австрийската партия на свободата Йохан Гуденус, който присъства на скандалния видеозапис в Ибиса, е продължил да поддържа контакти с обкръжението на предполагаемата "руска гражданка". Това съобщиха германски медии, които разполагат с аудиозаписи от тези срещи. Изданията твърдят, че минимум една среща се е състояла преди събитията, излъчени на видеозаписа в Ибиса и още няколко срещи, след това. Те са се състояли, вероятно, във Виена. На тях отново са се обсъждали перспективите за тайни сделки. На аудиозаписите събеседник на Гуденус казва, че се нуждае от "жест на добра воля", който да убеди инвеститорите в сериозността на намеренията. Германските издания твърдят, че до 4 септември 2017 г, страните са контактували чрез електронна поща.
 
След краха на правителствената коалиция в Австрия, през септември предстоят извънредни парламентарни избори. Решението беше взето от президента Ван дер Белен след обсъждане с канцлера Себастиан Курц. Неясен остава съставът на кабинета, който ще управлява страната до тогава. Същевременно Сметната палата в Австрия започна проверка на финансирането на всички политически партии, като следствие от аферата с видеозаписа. На него подалият оставка вицеканцлер предлага заобикаляне на закона за дарение на Партията на свободата.
 
Основните въпроси бяха кога точно ще са изборите и ще останат ли министрите на Партията на свободата в правителството. След едночасово обсъждане по първия въпрос се получи яснота.
 
Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: Възстановяването на доверието, новото начало трябва да стане толкова бързо, колкото позволява Конституцията. Затова настоявам за нови избори през септември.
 
Канцлерът Курц обеща максимална стабилност и дееспособност на правителството, а както и независимо разследване на всички подозрения срещу бившия вицеканцлер, възникнали след записа. Отговорните за това министри - на вътрешните работи и правосъдието, обаче са от Партията на свободата, която подалият оставка Хайнц-Кристиан Щрахе ръководеше до вчера. Така трусовете в Австрия не са отминали, въпреки облекчението на хората.
 
Ото Шварц, жител на Виена: Слава Богу, че след година и половина правителството приключи. Партията на свободата показа истинското си лице. Слава Богу, това свърши.
 
Андреа Винигер, жителка на Виена: Прекрасен ден беше вчерашният. Вече виждаме хубаво и добро бъдеще за Австрия.
 
Аферата с видеозаписа изглежда е била дело на германски творци и активисти за човешки права, които не веднъж са предизвиквали медийното и общественото внимание с инициативите си, които наричат "художествени намеси", съобщава БНТ.
 
Министърът на транспорта на Австрия Норберт Хофер беше избран единодушно за нов председател на Австрийската партия на свободата. Решението идва след оставката на Хайнц-Кристиан Щрахе от поста на вицеканцлер и ръководител на политическата сила.
 

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно