Шведските власти поискаха арест за Джулиан Асандж
Основателят на Уикилийкс, който се намира във Великобритания, е разследван в Швеция за изнасилване, САЩ също искат негово екстрадиране
Шведските власти поискаха арест за Джулиан Асандж

Джулиан Асандж след задържането му от британските власти

Шведската прокуратура съобщи, че иска издаването на европейска заповед за арест за основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, който се намира в затвор във Великобритания. Представител на прокуратурата заяви, че ако шведският съд реши Асандж да бъде задържан във връзка с обвинения за изнасилване, прокуратурата ще издаде европейска заповед за арест.
 
След като Еквадор престана да му предоставя политическо убежище и той беше арестуван в посолството на страната в Лондон, шведските прокурори решиха да възобновят разследването срещу него. През август 2010 г. започна разследване за сексуално насилие срещу Асандж, а през 2012 г. Обединеното кралство постанови, че трябва да бъде екстрадиран в Швеция, за да се изправи пред разпит. Той е обвинен в изнасилване и насилие.
 
Асанж последователно отрича твърденията и през юни 2012 г. потърси политическо убежище в посолството на Еквадор в Лондон. Шведските прокурори спряха разследването си срещу Асандж през август 2015 г., като заявиха, че не могат да продължат случая, докато Асандж е в еквадорското посолство.
 
Основателят на Уикилийкс, който миналия месец бе арестуван от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, бе осъден от Кралския съд на лондонския район Саутарк на 50 седмици затвор, заради това, че през 2012 година, след като бе освободен под гаранция, не се яви в съда, а се укри в еквадорското посолство.
 
Шведската прокуратура заяви, че британските власти ще трябва да решат въпроса за конфликт между евентуална европейска заповед за арест и искане на Съединените щати за екстрадиция на Джулиан Асандж, който се разследва за разпространението на секретна информация на американските служби и дипломация.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно