Фототипно издание на Търновската конституция вече се намира в Библиотеката на Американския конгрес
Съвременният демократичен български конституционализъм има дълбоки и здрави устои, положени още в епохата на националното Възраждане, заявил българският посланик във Вашингтон при връчването на документа
Фототипно издание на Търновската конституция вече се намира в Библиотеката на Американския конгрес

Марк Суейни, заместник-директор на Конгресната библиотека и Джейн Санчес, директор на Юридическата секция и посланик Тихомир Стойчев (вдясно), снимка: Българско посолство в САЩ

Посланикът на България в САЩ Тихомир Стойчев дари на Библиотеката на Американския Конгрес копия на Търновската конституция, издадени по повод на 140-та годишнина от нейното приемане, става ясно от публикация във фейсбук на посолството ни във Вашингтон. Документът е бил приет от Марк Суейни, заместник-директор на Конгресната библиотека и Джейн Санчес, директор на Юридическата секция. Дарението е направено от името на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
 
"На тържествено заседание, проведено в старопрестолния град Велико Търново, на 16 април 2019 г. чествахме 140 години от приемането на първата българска конституция. По повод годишнината, Народното събрание подготви две фототипни издания на този основен закон - Конституцията на Княжество България от 1879 г. и Конституцията на Царство България /Сребърна конституция/ от 1911 г. в резултат на обявяването на Независимостта на България. Като израз на приятелските отношения между нашите два народа и на уважение към Библиотеката на Конгреса на САЩ – авторитетна и водеща американска институция, Ви предоставяме двете фототипни издания. За нас ще бъде чест те да станат част от колекцията от безценни книжа и документи, които се съхраняват в Библиотеката", се казва в писмото на Караянчева до председателя на Камарата на представителите в 111-ия Конгрес на САЩ Нанси Пелоси.
 
"Съвременният демократичен български конституционализъм има дълбоки и здрави устои, положени още в епохата на националното Възраждане. На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият български основен закон, възродил България за нов политически живот и открил пътя й към модерната европейска държавност. Търновската конституция е една от най-демократичните и либерални за времето си, която въвежда принципа за разделение на властите – изпълнителна, законодателна и съдебна. Тя гарантира равенство на всички граждани, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност", заявил при представянето на документа посланикът на България в САЩ Тихомир Стойчев.
 
Марк Суейни благодарил за ценното дарение и заявил, че с интерес очаква и други важни за нашата страна издания да станат част от колекцията на Библиотеката на Конгреса. На събитието са присъствали американски граждани, владеещи български език, които с интерес следят новите попълнения в Библиотеката, посочват от посолството ни.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно