Напрежение в Самораново заради изграждането на нов затвор в селото
Сградата ще е с капацитет около 400 души и ще бъде от закрит тип
Напрежение в Самораново заради изграждането на нов затвор в селото

Нов затвор и обучителен център за кадри, които да работя в системата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", предстои да бъдат изградени в дупнишкото село Самораново. Част от хората в населеното място обаче са притеснени. Проектът предвижда капацитетът на обучителния център да бъде около 150 души, които ще имат възможност да практикуват в новия затвор. Предвижда се старите военни сгради да бъдат изцяло ремонтирани, към тях да бъдат изградени и съоръжения за физическа подготовка на курсистите.

Проф. Николай Проданов - заместник-министър на правосъдието заяви, че се цели използването на съществуващи постройки. "Нашите норвежки колеги отпускат една значителна сума, за този проект. Но въпреки това ние решихме, че ще бъде разумно да осъществим това строителство в район, в който има стари постройки. Тук в този район има много – 52 сгради. Една значителна част от тях са в сравнително добро състояние, тоест те биха могли да бъдат сериозно реконструирани, така че строежът като цяло да бъде завършен по-бързо и респективно да струва по- скромна сума", коментира Проданов.

В центъра ще се подготвят кадри по охраната на затворите и специалисти в системата за изтърпяване на наказанията.

"Структурата, качеството на обучението според мен ще бъдат на по-високо равнище от това, което в момента предлагаме. Норвежката корекционна служба осъществява помощ не само на нашата система, но и на системите в редица други източноевропейски страни - Румъния. Даже те в последно време лансират идеята да се изработят някакви общи образователни стандарти за подготовка на затворнически кадри, което би било много хубаво, защото ние ще се равним по техните стандарти - европейските", каза още заместник-министърът.

Новият затвор, който ще бъде построен, ще е с капацитет около 400 души и ще бъде от закрит тип. Предвижда се в килия да бъдат настанени по двама лишени от свобода, като към всяко спално помещение ще има и санитарен възел. Също така ще бъдат обособени и зали, в които затворниците ще могат да спортуват.

"В този затвор ще бъдат настанени лишени от свобода от останалите затвори. По този начин ще се разтоварят малко тези заведения и ще отговорим на европейските изисквания във връзка с битови условия и жилищна площ на настанените лишени от свобода, който изтърпят наказания", посочи старши комисар Александър Апостолов, началник на затвор "Бобов дол".

Жителите на село Самураново обаче са силно притеснени от изграждането на нов затвор. "Притеснява ни, може ли?! Е тука, в селото, е това нещо. Не виждате ли в Костенец какво става?! Един човек и не могат да го намерят, а тука да докарат. Не знам, говори се затвор щяло да става. Не знам."

"Всеки се страхува. Нали преди години имаше избягали. Селото засега ни е мирно, не сме имали проблеми. Сполай на Бога! Но сега, ако дойдат вече такива хора, ще сме малко на страх. Хора не ги знаеш, какви са, защо са и в един момент какво ще покажат", коментират местните.

От Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" определят притесненията на хората като неоснователни. Дори казват, че изграждането на новия обучителен център и затвор ще доведат до откриването на работни места за жителите на Самураново и подобряване на икономиката в селото.

"Местното население не е имало никакви проблеми по отношение с настанените, които изтърпяват наказанието си в затворническото общежитие. Да не обидя никого, по-скоро ние сме имали проблеми местното население, защото местното население е правило набези във връзка с тези сгради, които в момента не могат да бъдат добре стопанисвани и ще бъдат ползвани. Има констатирани кражби на дограма, сеч на дървета в района на общежитието", коментира още комисар Апостолов.

От Министерството на правосъдието казаха, че все още не се знае, когато ще започне строителството, но се надяват това да стане в най-скоро време, съобщава БНТ

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно