Обновена  26 май 21:15
В цялата страна дежурни прокурори следят за честността на изборите за Европейски парламент
18 станаха досъдебни производства за търговия с гласове, сигналите за платен вот са по-малко
Сотир Цацаров: Гласувах за Европа в автентичния ѝ вид, Европа на гражданите, а не на брюкселските чиновници
18 станаха досъдебни производства за търговия с гласове, сигналите за платен вот са по-малко

Главният прокурор Сотир Цацаров гласува със семейството си в Пловдив, снимка: в-к "24 часа"

За времето от 11.00 ч. до 18.00 ч. в неделя са образувани още 4 досъдебни производства за престъпления против политическите права в районните прокуратури в Монтана, Тетевен, Кюстендил и Берковица. С тях общият брой на разследванията в прокуратурите, по които се събират доказателства е 18, съобщи държавното обвинение в неделя вечер.
 
По досъдебните производства са привлечени към наказателна отговорност 3 лица – от прокуратурите в Елена, Търговище и Тетевен, като спрямо обвиняемия в Тетевен е постановено задържането ум до 72 часа.
Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права към 18.00 часа е 237. От тях по 172 е постановен отказ за образуване на наказателно производство, а по 65 продължава извършването на проверка по реда на чл. 145 ЗСВ.
12 досъдебни производства за купуване на гласове е завела прокуратурата към настоящия момент във връзка с европейските избори. Нарушенията обаче не са драстични, обясни главният прокурор Сотир Цацаров, който гласува със семейството си в пловдивското основно училище "Д-р Петър Берон". По думите му до събота вечер са били заведени 147 преписки и 13 досъдебни производства, от които едното е прекратено и остават 12. 
 
За сравнение с предходните избори за ЕП, сигналите са били над 500. Според Цацаров евровотът протича повече от нормално. Във всеки град има дежурни прокурори, които са готови да реагират при евентуални нарушения. Схемите при нарушенията са вариации на досегашните. Няма по-различни модификации, посочи Цацаров. 
 
"Гласувах за български представители в ЕП, които биха със своя глас и със своята работа там работили и, съответно, гласували за една по-различна Европа. Европа на европейските столици на европейските граждани. Не на брюкселската бюрокрация. Това първо, и второ, Европа, която е много по-ангажирана със собствената си сигурност, антитероризъм, вътрешен ред и друго, и всичко свързано с тази насока, отколкото с икономически, бюрократични проблеми, пакети "Мобилност" и т.н. Това за мен е Европа. Гласувах, ако мога така да кажа, за Европа в автентичния ѝ вид, Европа на гражданите, а не на брюкселските чиновници", каза Сотир Цацаров. 
 
Дежурни звена от прокурори и служители работят във всички районни и окръжни прокуратури, в Софийска градска прокуратура и в Специализираната прокуратура, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение. Сигнали за престъпления във връзка с произвеждането на избори за членове на Европейския парламент от Република България могат да се подават до дежурния прокурор в съответната прокуратура.
 
Дейността на дежурните звена е в изпълнение на Указанията за организацията на работа и осъществяване на контрол за законосъобразност на прокуратурата при провеждане на избори и референдуми, утвърдени със заповед на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров. Във Върховна касационна прокуратура също работи дежурно звено.
 
Телефоните и електронните адреси за подаване на сигнали за престъпления при провеждане на изборите за членове на Европейския парламента, можете да намерите – тук.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно