Обновена  27 май 12:21
Президентът за отминалия евровот и гейтовете от последните месеци:
Изборите не са индулгенция за корупционните скандали
Румен Радев се застъпи за въвеждането на пряка конституционна жалба
Изборите не са индулгенция за корупционните скандали

Председателят на КС Борис Велчев (вляво), конституционните съдии Константин Пенчев и Красимир Влахов (на заден план) и президентът Румен Радев в зала "Тържествена" на Съдебната палата, снимка: БНТ

Прeмиерът: Доволен съм, победихме при прякото участие на президента срещу нас в полза на БСП
 
 
Доволен съм от изборите, щом победихме при прякото участие на президента срещу нас в полза на БСП, коментира пред журналисти премиерът и лидер ГЕРБ Бойко Борисов, който направи инспекция на изпълнението на инфраструктурни проекти в Габрово.
 
 
„Доволен съм от изборите. Щом сме победили при този хейт, при това участие на президента. Даже ми е много драго в Асеновград, че отидоха и Радев и Корнелия - събраха се накуп и ги бихме с 1000 и кусур гласа повече. При пряко участие на президента срещу нас в полза на БСП“, коментира Борисов. „Благодаря на хората, че не се подведоха по тая злоба, жлъч и всичко останало“, добави още премиерът.
 
“Никой не ме изненада, изненада ме злобата. Просто все едно играха за последно, прекрачиха всички граници. Със „справедливост по комунистически“ ни върнаха в едни други времена – на Народния съд. Когато някой излиза и се приема за единствената институция в държавата и сочи с пръст кой да арестувате и кой да влезе в затвора - това е било 1945 г. Това е справедливост по комунистически ”, заяви премиерът Борисов в отговор на журналистически въпрос. “Имаше ли разследвания при Тройната коалиция или кабинета “Орешарски” - нямаше. Не може да си разследващ журналист само срещу едните. Или си разследващ или не си разследващ“, допълни Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.
 
"Тези избори не могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали". Така държавният глава Румен Радев коментира пред журналисти резултатите от отминалите избори за Европейски парламент у нас. "Това е погазване на правовата държава. Изборите са политически акт, те не могат да заместят прокуратурата и съда и не могат да опростят грабителство и престъпление", допълни президентът, очевидно визирайки разкритията по "Апартаментгейт" и прочие "гейтове" от последните месеци.
 
Радев заяви, че избирателната активност е "рекордно ниска" и посочи, че според него тя е "не само шамар за политическата класа от огромното мнозинство от българите, а е повод много сериозно да се замислим, защото демократична Европа има минимум два пъти по-голяма избирателна активност". По думите му активността при вота показва, че ние продължаваме да се отдалечаваме от Европа и процесите в нея.
 
По повод коментарите, че той също е загубил тези избори, държавният глава заяви, че вече е свикнал да го пакетират - "ако не в партия, в идеология, ако не в идеология в нещо друго". Като отбеляза, че неговите критики към управлението не са от вчера и не са обвързани с никоя партия и предизборна кампания. "Моите критики са систематични, както са такива корупцията и беззаконието, пораждащи точно такъв стил на управление", допълни Радев.
 
"Конституционният ни съд е сравнително млад, но той се превърна в стожер на правовия ред", каза още президентът Румен Радев, който присъства на представянето на българското издание на книгата "Избрани решения на германския Федерален конституционен съд". На събитието присъстваха членовете на Конституционния съд, множество магистрати и юристи.
 
"Върховенството на Конституцията и контролът са в основата на правовия ред. Това е основна задача на българския Конституционен съд - да брани нейното върховенство. Неговата дейност протича в едни турбуленции в политиката, но аз мисля, че Конституционният съд успешно спазва своята мисия – да разпознава и защитава разделението на властите", добави държавният глава. "Нашият Конституционен съд беше изправен пред големи предизвикателства от членството ни в ЕС", коментира още президентът и допълни: "Мога да кажа, че без излишен патос и шум, нашият Конституционен съд успешно се справя с тези предизвикателства"
 
Според Радев ключът към успеха е достъпността. "Да могат гражданите да усещат упора от Конституционния съд. Виждаме колко е важно това. Нашият Конституционен съд има разширена дейност. Имаме възможността той да бъде сезиран от главния прокурор и от омбудсмана. България има готовност да разглежда преки конституционни жалби", допълни президентът.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
**
|
нерегистриран
28 май 2019, 07:10
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
************************
|
нерегистриран
27 май 2019, 17:07
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно