На среща с членовете на Прокурорската колегия, съсловните организации на прокурорите и следователите са предложили
Новият главен прокурор да е от системата на държавното обвинение
Следващият "обвинител №1" трябва да е визионер с модерно мислене, да умее да отстоява каузи и "да бъде кристално чист човек с харизма", искат магистратите
Новият главен прокурор да е от системата на държавното обвинение

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) проведе консултации с управителните съвети на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите във връзка с предстоящия избор на главен прокурор, съобщиха от кадровия орган. Обсъдени са били очакванията и визията за личните, професионални и морални качества, които следва да притежават кандидатите, както и проблемите и предизвикателствата в системата на прокуратурата, които ще са приоритет през следващия седемгодишен мандат на "обвинител №1". Подчертано е било, че предстоящата процедура следва да покаже, че изборът на главен прокурор е прозрачен и проведен при ясни критерии, в състезание между идеи и личности, уточняват от ВСС.

В срещата са участвали членовете на Прокурорската колегия Гергана Мутафова, Даниела Машева, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Пламена Цветанова и Светлана Бошнакова. Асоциацията на прокурорите е била представена от председателя ѝ Евгени Иванов и членовете на Управителния съвет – Милчо Генжов, Даниела Ангелова, Блага Георгиева, Владимир Николов, Елин Алексов, Чавдар Грошев,  Христо Колев, Ралица Първанова и Веселина Николова. От страна на Камарата на следователите са участвали Петко Петков – председател, Стефан Петров, Мария Павлова, Ясен Тодоров, Владимир Петров и Николай Кръстев.

Представителите на съсловните организации са били категорични, че бъдещият главен прокурор трябва да бъде от системата на прокуратурата, "като гаранция за приемственост, запазване на постигнатите резултати, надграждане на положителните практики и категорично отстояване мястото на прокуратурата в съдебната власт". Коментирана е била и ангажираността на кандидатите към реформата на съдебната карта, въвеждането на електронното правосъдие и развитието на европейската прокуратура.

От Асоциацията на прокурорите са посочили, че бъдещият главен прокурор трябва да притежава "изключително високи професионални и нравствени качества" и "да бъде кристално чист човек с харизма". Според организацията, е препоръчително той да има административен опит. Подчертано е било, че изключително силно послание към прокурорите би бил избор на кандидат с професионално развитие и кариерно израстване в системата на прокуратурата. От Асоциацията очакват новият главен прокурор да бъде "визионер с модерно мислене, ясна концепция, стратегически подход към проблемите в прокуратурата", да умее да отстоява каузи, да има лидерски позиции и да изразява институционалното доверие към прокуратурата както от страна на обществото и държавните органи, така и от страна на работещите в системата. Акцент е бил поставен върху необходимостта избраният кандидат да бъде социално ангажиран към магистратите и съдебните служители, като не само да защити, но и увеличи социалните им придобивки.

От съсловната организация на прокурорите са изразили и позиция, че при избора на главен прокурор трябва да се осигури баланс между обществените очаквания, гарантиране изпълнението на целите и задачите на прокуратурата, и запазване на доверието към съдебната власт.

Представителите на Камарата на следователите също са заявили желание новият главен прокурор да бъде "човек от системата, диалогичен и с ясна концептуална стратегия за работата и развитието на следствието". Следователите са поискали и иницииране на законодателни промени, свързани с разширяване функционалната им компетентност и използване на капацитета им в пълен обем, както и засилване функциите на методическо ръководство от Националната следствена служба на следствените отдели към окръжните прокуратури.

На срещата са били коментирани и организационни въпроси, свързани с окрупняването на районните прокуратури и преструктурирането на закритите в териториални отделения.

Право да издигат кандидатури за главен прокурор имат по трима от членовете на Прокурорската колегия на ВСС. Правосъдният министър също има възможност да прави номинации, но Данаил Кирилов вече заяви, че няма да се възползва от тази законова разпоредба, за да не се тълкува като опит за политическа намеса. Номинациите ще стартират след десет дни и ще продължат до края на месец юли, като за целта са предвидени четири заседания на кадровия орган.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
18
|
нерегистриран
09 юли 2019, 10:42
1
0
"както и засилване функциите на методическо ръководство от Националната следствена служба на следствените отдели към окръжните прокуратури"

Сиреч някои вождове без индианци много искат да ръководят, а делата естествено няма да са за тях, а за индианците. Напълно е достатъчно да се дадат на НСС само нови дела. Те отдавна не са работили, та да могат да дават методически указания. Нека първо поработят, да видят как в реалния живот се развиват делата, пък после да искат да дават акъл на тези, дето работят.

Съсловните организации на прокурорите и съдиите са един дол дренки със ССБ. С години не се е чувало дали съществуват, дума не обелват защо на тези, на които се водят синдикати не им се заплаща дежурството и защо след като дежурят на полето и шосето редом с полицаите нямат като тях ранно пенсиониране.

17
До 16
|
нерегистриран
05 юли 2019, 22:31
11
-1
А,няма ли да е от Разград, голям град голямо ниещо!Но, пък пълен с хора жадуващи за власт, власт и само власт!А, не беше ли, другаря Прокоппоофф от там! А, този когото имаш предвид, не е ли свързан с другаря Прокоппоофф и с другите другари и други лица, уредени все на ръководни позиции из Разград, големия град,мегаполис направо!Ами, вярно ли е, че точно тия на ръководните власт.позиции жадуват този, който имаш предвид от Разград, да стане ГЛАВЕН ПРОКУРОР, че да вземат съвсем да смачкат инакомислещите в този регион!То, ще е голямо пъчене и надуване...,чудо...!Абе, 16-ти, да не би да имаш предвид оня от Разград, който е във ВСС и чиято жена кандидатства за върховен съдия във ВЪРХОВНИЯ административен съд?!Брей, нали уж у Разград било много хубаво!?Що, тогава всеко що е от Разград,Исперих и Кубрат драпа със зъби и нокти за София или Варна!А,същевременно се мъчи да убеждава тези, които използват този район за работно място и нищо повече,че по убаво от , нямало,а!Егати, лицемерието и двуличието!Щом е за нас, лудогорец, може,а за другите,които третираме като роби не може!Ще стоят у Разград че кой ще ни бачка,а! Ние вождовете от Лудогорието сме свикнали да не работим, а друг да ниработи, будали много! Амчи, никой не ги е карал да идват в нашия феодален вилает! Щом са дошли без да ги каним, ща работят като роби, пък ний, щото сме първенци селски, ще си живурканме!И ще вземаме тлъсти заплати! Ха,ха ха...!
16
Ако може
|
нерегистриран
05 юли 2019, 18:44
1
-8
Да е от Разград.
15
Ако може
|
нерегистриран
05 юли 2019, 15:22
8
0
Ако може и новия главен да е бил прокурор в районна и да работил на фронтовата линия, че да знае какво става там...
14
Г. К.
|
нерегистриран
05 юли 2019, 12:34
6
-1
Гешев за кога чака? Сега е момента, след 7 години вече всички ще знаят какъв е въздух под налягане...
13
драган
|
нерегистриран
05 юли 2019, 09:58
3
-1
До коментар [#12] от "нерегистриран":

И стройни..и красиви..и нравствено извисени - не забравяй!
е, все пак имат излъчване на съветски трактористи.....с мноооого малки изключения!
12
|
нерегистриран
05 юли 2019, 09:39
6
-1
До коментар [#11] от "кольо":
...по- умни от българските съдии нема никъде по земното кълбо!!!

И стройни..и красиви..и нравствено извисени - не забравяй!
11
кольо
|
нерегистриран
05 юли 2019, 09:16
7
-3
До коментар [#3] от "До участниците в срещата!":
НЯМА ДА НАМЕРИТЕ ГЛАВЕН ПРОКУРОР КАТО ЦАЦАРОВ!ОТГОВОРЕН МЪЖ С ДЪРЖАВНИЧЕСКО МИСЛЕНЕ,ПРЕКРАСЕН ЮРИСТ,ПЕРФЕКТЕН АДМИНИСТРАТОР!
ТАКЪВ СРЕД ПРОФЕСИОНАЛНАТА ВИ СРЕДА НЯМА. ПОНЕЖЕ НЕ ЩЕ МОЖЕТЕ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА ГОВОРИТЕ-ПОНЕ СЕ ПОКЛОНЕТЕ,УВАЖЕМИ ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ НА СЕГАШНИЯ ГЛАВЕН ПРОКУРОР ЦАЦАРОВ !!!
...по- умни от българските съдии нема никъде по земното кълбо!!!
10
|
нерегистриран
04 юли 2019, 21:54
0
-5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9
|
нерегистриран
04 юли 2019, 21:52
2
-9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно