Обновена  09 юли 19:01
Възможността жена да седи 7 години на стола на Цацаров е намаляла, но не и изключена
От 15 юли започват 100-те дни за финален отстрел на кандидатите за главен прокурор*
Има 1% вероятност Иван Гешев да влезе в официалната надпревара
От 15 юли започват 100-те дни за финален отстрел на кандидатите за главен прокурор*

колаж: в-к "24 часа"

От 15 юли, понеделник, започват да текат малко повече от 100 дни, в които вече ще се стреля по реалните, а не вероятните кандидати за главен прокурор на България.

Според хронограмата за избор, подредена от Пленума на Висшия събеден съвет, на 24 октомври, четвъртък, трябва да завърши финалното изслушване на наследника на Сотир Цацаров. Изборът е най-важното събитие за тази година в съдебната система. То се случва веднъж на 7 години. Аритметиката показва, че най-много 4-ма юристи може да се включат в състезанието. Прокурорската колегия, чиито членове имат право да номинират, са общо 11. Предложение за кандидат е валидно, ако е направено от минимум трима членовете. Законът дава възможност име да даде и правосъдният министър, но настоящият Данаил Карилов вече заяви, че няма да се възползва. С това изглежда, че номинациите ще са три, тъй като е нелогично един съдебен кадровик да номинира едновременно двама.

Главният прокурор се избира с мнозинство от минимум 17 от 25-те членове на ВСС. Това прави предизвикателството пред прокурорската колегия още по-голямо. Тя трябва да посочи човек, който да успее да спечели тази подкрепа - качествата му да убедят и членовете на съдийската колегия.

Следващият главен прокурор да е от средите на прокурорите, за да навлезе бързо в работата, това виждане застъпват председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Уважаваният юрист проф. Огнян Герджиков пред "24 часа" очерта профила на бъдещия главен прокурор - да прилича на Сотир Цацаров. Нито той обаче, нито последните трима главни прокурори, избирани от ВСС, не са били обвинители. Това, което обаче ги е обединявало, е, че са безспорни професионалисти. Част от тях с доста странни характери.

Какво ще се случи, ако на 24 октомври в България няма нов главен прокурор?

Три дни по-късно - в неделя, на 26 октомври, ще е първият тур на местните избори. В държавата ще кипят сериозни изборни страсти. Обикновено между първия и втория тур прокуратурата се превръща ако не в участник, то във важна страна на изборния процес, защото победени и победители пращат сигнали за купуване на гласове, за нарушаване на реда и т.н.

Ако на 24 октомври няма избран нов главен прокурор, ще текат последните месеци от 7-годишния мандат на Сотир Цацаров. На 10 януари, петък, 2020 година той ще напусне кабинета, защото законът не разрешава главният прокурор да остане нито ден повече след тази дата. Дотогава ВСС вече трябва да е определил кой от неговите трима заместници - Иван Гешев, Ася Петрова и Мария Шишкова, ще бъде изпълняващ функциите. Четвъртият - Борислав Сарафов, е в дълъг отпуск.

Преди 7 години след Борис Велчев и преди избора на Сотир Цацаров и.д. беше Бойко Найденов. ВСС го избра на 6 ноември 2012 г. за временно изпълняващ функциите главен прокурор и той остана начело до встъпването на Цацаров на 10 януари 2013 г.

Сега възможната фигура за и.д. е Иван Гешев, освен ако все пак не се реализира онзи 1% вероятност и той да се съгласи да играе за титуляр и да бъде избран тази есен, тъй като другите две дами по различни причини няма да заемат временно стола на Цацаров.

Ася Петрова, която влезе с летящ старт от Шумен като шеф на Върховната административна прокуратура, в последната година е повече от мълчалива. До окръжната прокурорка на Шумен, която успя да доведе разследването на групата наемни убийци "Килърите" до доживотни присъди през 2013 г., през цялото време стоеше сянката на Цветан Цветанов. С него като вътрешен министър бяха работещ тандем.

Мария Шишкова, която също е сред възможните кандидатури за главен прокурор, е известна с принципната си позиция, че когато един главен прокурор си отива, в същия час неговите заместници подават оставка и правят крачка встрани. Затова във ВСС очакват тя да не приеме и.д. главен прокурор.

Ако на 24 октомври 2019 г. няма избран главен прокурор, ще започне отново процедура в ситуация, в която няколко кръга искат да орежат правата на върховния обвинител, от чиято власт се притесняват доста хора.

Затова и изборът на наследник на Сотир Цацаров е толкова важен за един внушителен кръг в бизнеса и политиката. Въпреки че дори и критиците на настоящия главен прокурор да признават, че той е най-интелигентният сред предшествениците и с най-добри лидерски качества, Цацаров е под обстрел още от встъпването в длъжност преди 7 години, без да се пестят сили и средства. Всеки вероятен негов наследник трябва да е подготвен за същото и да издържи поне психически. Защото не всички главни прокурори успяха... Един от магистратите, чието име се появява сред претендентите за този важен пост, настойчиво помоли преди дни да опровергае, че няма да бъде кандидат. И призна, че се страхува за себе си и семейството от ужасяващата кампания, която започва срещу всяко име, завъртяло се откъм прокурори, политици или журналисти.

Че битката за наследник на Цацаров ще е ожесточена, се разбра още на 18 януари 2019 г., когато по най-неочаквания начин започна отстрелването на възможните главни прокурори. Някой от политиците очевидно е обмислял варианта бившият първи обвинител и настоящ председател на Конституционния съд Борис Велчев да повтори мандата си в главната прокуратура. Схемата е чертана, без този някой да е чел конституцията, според която законът не дава такова право на професора, или да пита самия Велчев дали желае подобно кариерно развитие. И в двата случая отговорът е бил категорично "Не!", но въпреки това светкавично бе задействан бившият обвинител №1 Никола Филчев.

Атаката беше грозна и предизвика публичен отговор на Велчев, което не се беше случвало до този момент. Оттук нататък започнаха нещо като "семейни войни". Летяха куршуми по жилища, ниви, съпруги, любовници, синове, дъщери и всякакви други битови детайли от живота на един или друг възможен кандидат.

Следващият отстрелян след Борис Велчев беше шефът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Пламен Георгиев бе опечен в собственото му барбекю на терасата в столичния квартал "Гео Милев", след като до март се спрягаше като юриста с най-големи шансове за главен прокурор. Георгиев започна серия от проверки на имуществата на известни хора като Цветан Василев, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков, Елена Йончева, Христо Бисеров. При лош и неработещ Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество действията на КПКОНПИ лесно може да бъдат оборени от опитните адвокати на хората от горния списък, а Георгиев да се превърне в най-лесната мишена.

Същата съдба споходи и зам. главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов, чийто 21-годишен син се оказа собственик на жилища за 540 хил. лв. "Апартаментгейт" го "изпрати" в отпуск. Наблюдатели на процесите констатират, че определени медии, които иначе с целия си арсенал бият по прокуратурата, са били повече от тихи и снизходителни по адрес на Сарафов. В същото време колегите му неофициално признаваха, че семейният казус на директора на следствието е бил най--уязвим от всички "апартаментни" герои. Сарафов не бе давал публични сигнали, че би участвал в конкурса, но бе конкурент на Цацаров преди 7 години и така попадна в кръга на обичайните заподозрени. Кои обаче са хората, чиито имена е реално да се появят на 15 юли на заседанието на ВСС?

Иван Гешев: "99% няма да участвам в състезанието за главен прокурор. 100% дава само Господ". Това обяви през март заместникът на Цацаров и през юни потвърди: "В момента продължавам 99%, дори някой да ме предложи, да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално". Качествата му на лидер и организатор, които успя да докаже начело на Специализираната прокуратура, а и като зам. главен прокурор, са безспорен плюс.

До 2014 г. той бе известен само на юристите и журналистите, които следят работата на Софийската градска прокуратура. Познаваха го като прокурор, силен в разследванията на стопански престъпления. Точно заради това му професионално качество, на него се падна мегаделото КТБ и Гешев излезе от зоната на комфорта. Няма спор, че трудът, който хвърли по КТБ, е огромен. За справка - 11 хиляди страници обвинителен акт.

Като шеф на Специализираната прокуратура той я събуди от зимен сън, признават и критиците му. Под негово наблюдение през последните 2 г. се проведоха акции срещу бандитски босове, олигарси, терористи и т.н. Предстои резултатът по тях в съда. За разлика от свои колеги Гешев прави разлика, когато представя информация за разследвания пред медиите. Т.е. не се прави на велик юрист, използвайки най-точните термини от НПК и НК. Това не се нрави на враговете му и те заплашват, че България ще бъде осъдена в Страсбург.

Не може да се отрече и друго - заедно с Цацаров издействаха нова сграда за спецсъдилищата и прокуратурите от столичната ул. "Черковна" 90 в бившия Механотехникум на бул. "Александър Стамболийски" 82. Миналата година Цацаров го посочи за свой заместник с ресор "Антикорупция". Въпреки това Гешев не се усамоти като висш прокурор в кабинета си в Съдебната палата. Усетили, че той може да получи номинация за главен прокурор, обвиняеми и подсъдими използват най-различни пътища, за да му намерят слабото място. Публикация във "Фрогнюз", близък до банкера Цветан Василев, пресъздаде анонимен сигнал за жената до Гешев - Детелина Ханчева. Обвиниха я, че е свързана с Марио Кърковски, който имал общи фирми с изнудвания бизнесмен от Иванчева Александър Ваклин. Осъдената на първа инстанция на 20 г. затвор за подкуп Десислава Иванчева, която вече е бивша кметица на "Младост", и заместничката ѝ Биляна Петрова започнаха "разследване" срещу Гешев, оплитайки и баща му.

Хората, които познават Гешев, са категорични, че атаката по близките му може да достигне двете крайности. Първата - Гешев категорично да изтрие и 1% вероятност да стане главен прокурор, или пък войната срещу семейството му да го мотивира да влезе в състезанието.

Емилия Русинова е първата жена начело на Софийската градска прокуратура. Казват, че името ѝ било с голям процент вероятност в периода, когато е била обсъждана възможността за първи път главна прокуратура да бъде поета от жена.

Русинова оглавява градската прокуратура през 2016 г., като преди това две години е неин заместник шеф. Тя отговаря на няколко от условията, които къде полугласно, къде явно вече се появиха в публичното пространство - тя е прокурор от кариерата, има немалък опит като административен ръководител, а освен това е завършила право в Софийския университет. Добре работи и със СДВР, под нейно ръководство прокуратурата разследва случаи, които приковаха общественото внимание през последните години - срещу акушерката Емилия Ковачева, срещу Йоан Матев за убийството на Георги в Борисовата градина, срещу Герман Костин за убийството на 5-годишния Никита. Премерена е и диалогична. Бе издигната за шеф на апелативната спецпрокуратура и бе почти сигурно, че ще я оглави, но внезапно се отказа, посочвайки лични причини. Русинова би минала през ситната цедка на съдийската колегия.

Плюсът на Мария Шишкова е уважението, което имат към нея съдиите Като участник се сочи и зам. главният прокурор. Мария Шишкова също е кадър на Юридическия факултет на Софийския университет. Тя не е позната на широките среди, но е известна сред юристите. Смятана е за най-добре подготвената правно сред заместниците на Цацаров. Тя става заместничка на Сотир Цацаров от октомври 2014 г., преди това е била съдия в Пловдив. Обикновено Шишкова представлява прокуратурата на повечето работни срещи, свързани със законодателни промени, което показва пък нейната добра подготовка като юрист. Тя е част от работната група, която подготвя законодателните промени за разследване на тримата големи.

Румяна Арнаудова е най-разпознаваемото прокурорско лице, което също се завъртя като евентуален кандидат за поста. Звездата ѝ изгря през 2013 г., когато Цацаров я посочи като свой говорител. Преди това беше говорител на Софийската градска прокуратура. Сега "носи две дини под една мишница - освен гласа на главния прокурор е и шеф на отдел "Специализиран" във Върховната касационна прокуратура. Качеството ѝ е, че умее юридическите дифиниции "да ги преведе" на разбираем език. Това обяснява и големия интерес към нея както от ученици и студенти, на които чете лекции, но и от граждани, които, срещайки я по улицата, ѝ разказват за проблемите си в съдебната система. Арнаудова идва от районната прокуратура в родния си Сандански, която оглявава през 2005 г. 5 години по-късно е командирована в Софийската градска прокуратура.

Сред спряганите имена попадна и шефът на апелативния спецсъд. Георги Ушев го оглави през 2017 г. 6 месеца, след като ВСС му даде доверието си за втори мандат като председател на подолустоящия съд. Така Ушев избегна конкурс за повишаване и стана апелативен съдия. Преди 2011 г. бе зам.-шеф на Софийския районен съд. Преди месеци съдия №1 предложи на ВСС срещу Ушев да тръгне дисциплинарка, тъй като е накърнил основната роля на съда като независим безпристрастен арбитър по делото "Иванчева". Съдебните кадровици отказаха. Може би за да изкупи греха си, Ушев безпрецедентно покани Иванчева лично в кабинета си, за да се убеди подсъдимата кметица, че няма да има манипулации кои трима съдии ще решават делото ѝ на втора инстанция. Неведнъж досега е отричал, че в спецсъда работят некомпетентни съдии и по поръчка.

Пловдивчанинът Румен Попов е смятан за фаворит на Асоциацията на прокурорите Името и на окръжния прокурор на Пловдив е в обръщение. Пред президента Румен Радев член на организацията обяви, че следващият главен прокурор трябва да е кристален човек, който да е горял в прокуратурата. От 2011 г. досега Попов е начело на окръжните обвинители в Пловдив. Двама главни прокурори се изказват повече от ласкаво за него. Първо през 2011 г. Борис Велчев, който каза, че ще го подкрепи за шефски пост, защото познавал работата му и знаел, че той има огромна лична дееспособност, работел по най-тежките дела. 6 г. по-късно и Цацаров: "Няма тежко престъпление на територията на областта, при което, в колкото и часа да е докладвано, Румен Попов да не е вече в съответното РПУ и да работи изключително активно с наблюдаващия прокурор".

*в-к "24 часа"

По повод публикацията на в-к "24 часа" от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България излязоха със специално съобщение, в което се казва:
 
Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България заявява открито и категорично пред българското общество, пред нашите колеги прокурори, пред съдиите, следователите и служители в органите на съдебната власт, че нито сред нас - членовете на УС, които сме във връзка постоянно, нито от наши членове е бил поставян въпрос за персонална номинация. 
 
"Нашето становище беше заявено на кръглата маса пред Президента на републиката и е публикувано на сайта на АПБ. Там са изразени точно и  ясно вижданията и надеждите на повечето ни колеги за качествата на следващия главен прокурор, на когото вероятно предстои още по-труден мандат", допълват от съсловната организация на прокурорите.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
25
Правораздаващ
|
нерегистриран
10 юли 2019, 22:42
0
-1
Щом думата отстрел в заглавието не е в кавички, очевидно тази информация на "Правен свят" е направо обезпокоителна.Какво, да не би да се очаква покушение към кандидатите за главен прокурор ? Що за заглавие е това?
24
zdravka.kalaydjieva
|
нерегистриран
10 юли 2019, 11:00
0
-1
Не бъдете толкова негативни...
Има и потенциални кандидати завършили право в Софийския университет!
23
|
нерегистриран
09 юли 2019, 09:25
3
0
"Въпреки че дори и критиците на настоящия главен прокурор да признават, че той е най-интелигентният сред предшествениците и с най-добри лидерски качества ...Някой от политиците очевидно е обмислял варианта бившият първи обвинител и настоящ председател на Конституционния съд Борис Велчев да повтори мандата си в главната прокуратура."

Да се надяваме, че изборът няма да е златната среда между двамата - Чавдар Стоянов. Той е от екипа на Велчев, а по фигура мяза на Цацаров.
22
RR
|
нерегистриран
09 юли 2019, 09:10
12
-2
Русинова и диалогичност ?!?

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!

Първо проверявайте, КАК действа и спрямо КОГО е диалогична, пък тогава пишете уважаеми! Защото такава, тя НЕ Е - спрямо собствените си колеги!

Русинова и професионализъм ?!?

ХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕ!

За разследванията, които са дадени като примери, тя няма никакви заслуги, защото нищо не е свършила по тях. Заслугите са на наблюдаващите прокурори по делата и разследващите полицаи. Просто и ясно! Останалото са медийни мъгли и необосновани внушения, които нямат нищо общо с фактите.

Ако тя е годна да мине през т.нар."ситна съдийска цедка", както се твърди, значи, че нещо с цедката, не е наред - или тя е твърде едра или този който е написал статията тук, жонглира с нищонезначещи фрази. Едно е да те приемат в кабинета на градския прокурор за по едно кафе и да ти покажат онова, което искат да видиш, съвсем друго е ежедневната работа и нейните резултати...

21
Въпрос
|
нерегистриран
09 юли 2019, 08:24
6
-3
Вчера главният прокурор присъствал на среща, в която е участвало и подсъдимо лице. Нещо по въпроса?
20
бау бау
|
нерегистриран
09 юли 2019, 08:17
7
-1
До коментар [#18] от "нерегистриран":
На балкански манталитет явно топките са му проблем! Според тези дето лаят след кервана ролята на Главния е да го играе Зевс и да мята гръм и мълнии?
ами едва ли ролята на главния е да държи преписки на трупчета и да ги вади по заповед на кукловодите - виж баце и цвинокио как ги бяха запукали по времето на орешарски, а след това си стиснаха ръцете с козяците и всичко приключи. после, отстрелват се касичките на бсп, а тази на дпс и герб не се пипат. при малките коалиционни партньори също яко смърди, но засега и тях не закачат. местните феодали никой не ги пипа. прокурорският чадър над мафията е повсеместен, а държавната репресия се стоварва с пълна сила само върху тези, които й пречат. реално българия е колкото един мегаполис, дори малък такъв. тук всичко се знае - кой с какво се занимава, полицията и службите, съответно прокуратурата, разполагат със "снимка" на цялата престъпност по отрасли - от главата до най-ниските нива. та стигнахме до това, какъв трябва да е следващият главен прокурор - такъв, който следва да разпореди на долните, в рамките на шест месеца до година, всичко това да бъде разгромено. там, където има пробиви - дисциплинарки и изхвърляне от системата на обвързаните с мафията лица. това трябва да е програмата на печелившия кандидат, но както казах, такъв тук не виждам... а иначе е вярно, че колкото и да си лаем тук, керванът си върви - нещата продължават по същия модел и целта е т. нар. преход да продължава до безкрай, защото рибата най-добре се лови в мътни води, а стадото вече е толкова затъпяло, че нищо друго не прави, освен да блее.
19
градски
|
нерегистриран
09 юли 2019, 07:22
13
0
Лицето Попов-гл.пр-р,ха,хаа!Разходете се из Пловдив и поразпитайте за него.Понеже му написахте името,какво станас публикацийте в "БЛИЦ".Него викаха ли го на разпит,и въобще докъде се стигна.Направо го предложете за мястото на Кьовеши.И защо изтрихте негативните коментари за него?
18
|
нерегистриран
08 юли 2019, 23:47
3
-2
На балкански манталитет явно топките са му проблем! Според тези дето лаят след кервана ролята на Главния е да го играе Зевс и да мята гръм и мълнии?
17
бау бау
|
нерегистриран
08 юли 2019, 23:30
10
-5
До коментар [#16] от "нерегистриран":
От всички изброени, на очакванията на гилдията и обществото отговаря единствено Румяна Арнаудова. Доказан професионалист, прокурор от кариерата, няма да й е необходимо време да навлезе в работата, защото я познава, въпреки публичността й до момента няма някакви компромати срещу нея и не на последно място е по-красива от Урсула фон дер Лайен.
За този пост трябва човек с топки, който да разтресе държавата из основи и да удари по най-високите етажи на властта, защото ако в нормалните държави има мафия, в нашата - мафията си има държава. Дали някое от горните лица може да го направи и ако да - защо се е спотайвало така досега? Въпросът е риторичен...
16
|
нерегистриран
08 юли 2019, 22:37
7
-20
От всички изброени, на очакванията на гилдията и обществото отговаря единствено Румяна Арнаудова. Доказан професионалист, прокурор от кариерата, няма да й е необходимо време да навлезе в работата, защото я познава, въпреки публичността й до момента няма някакви компромати срещу нея и не на последно място е по-красива от Урсула фон дер Лайен.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно